EU posmatračka misija: Atmosfera u srpskim sredinama bez većih incidenata, podrška Srpske protivkandidatu nesvakidašnji događaj

Atmosfera u većinski srpskim sredinama – Klokotu i Partešu bila je polarizovana, ali je bez pojave većih incidenata, ocenila je Izborna posmatračka misija Evropske unije koja je nadgledala izborni proces tokom drugog kruga kosovskih izbora za gradonačelnike, održanih u nedelju. Oba kandidata za gradonačelnike u Partešu optuživala su jedan drugog za kupovinu glasova i vršenje pritiska na njihove pristalice, navela je, takođe. Pojačane tenzije primećene su u Đakovici i Južnoj Mitrovici, ističe. Kao negativnu, EU misija ocenjuje pojavu grupnog, odnosno porodičnog glasanja. 

Kandidati su bili u stanju da slobodno iskažu svoje poruke​

"Ovo su bili izbori u jakoj konkurenciji," rekao je šef posmatračke misije EU, Alojz Peterle, danas na konferenciji za medije u Prištini, saopšteno je iz EU posmatračke misije. 

Radio Kim – Peterle: Nesvakidašnji događaj podrška Srpske protivkandidatu

Peterle smatra da je podrška Srpske liste svom protivkandidatu u Klokotu "nesvakidašnji događaj" koji bi mogao da izazove tehničke probleme, prenosi RTV Kim.

"U mom, ne tako malom iskustvu u posmatranju izbora u različitim zemljama, ja se ne sećam da je ovakva promena urađena u zadnji čas ili neposredno pred izborni dan. Ovo bi moglo da izazove i tehničke probleme jer se promeni kontekst, zbunjuju se ljudi u glasanju. Odjednom, imamo dva kandidata za istu listu, za isti politički subjekat," kazao je Peterle, komentarišući odluku Srpske liste da pred sam drug krug izbora podrži protivkandidata Božidara Dejanovića.

Peterle je na konferenciji za medije rekao da se EU neće preterano baviti ovim slučajem ali će on, kako je rekao, "dobiti zasluženu pažnju".

Peterle je potom i u izjavi za RTV Kim ponovio da je u Klokotu zabeležen nesvakidašnji slučaj koji je doveo do toga da građani nisu znali za koga da glasaju:

"Mi znamo i kakva je pre bila kampanja, tokom parlamentarnih izbora i u prvoj rundi lokalnih izbora, ali bilo bi bolje da je do ove odluke došlo pre nego što su odštampani birački listići, tako ne bi bilo konfuzije."

Govoreći o optužbama na račun Srpske liste jednog od kandidata za gradonačelnika opštine Parteš Nenada Cvetkovića o navodnoj kupovini glasova, Peterle je kazao da posmatračka misija EU interveniše samo kada tako nešto i sama primeti.

"Ono što vidimo, to je osnova za naše preporuke i za naše zaključke. Sve što nije regularno i što birači, kandidati ili partijski posmatrači vide kao problem – oni imaju formalni put da se obrate odgovornima na formalnim mestima. Ako je došlo do toga, onda se zna ko mora da obavi svoj posao," naveo je Peterle. 

Kampanje su, ocenio je, vođene u pretežno mirnoj atmosferi. 

"Kandidati su bili u stanju da slobodno iskažu svoje poruke odmah nakon prvog kruga. Tokom pet dana zvanične kampanje, EU EOM je pozitivno primetio veliki broj debata koje su organizovali elektronski mediji," rekao je Peterle.

Mediji davali uravnoteženo pokrivanje

Elektronski mediji, TV i radio stanice su tokom petodnevne kampanje davali, navode iz EU misije, prilično uravnoteženo pokrivanje u vestima, a organizovali su i više izbornih debata među kandidatima.

Brojanje glasova transparentno

Otvaranje biračkih mesta i glasanje proteklo je uglavnom mirno, a brojanje glasova obavljeno uglavnom na transparentan i efikasan način, dodaje se.

Međutim, potrebno je pozabaviti se nekim važnim aspektima procesa glasanja i prebrojavanja kako bi se poboljšali budući procesi na dan izbora, ističu iz EU posmatračke misije i dodaju da su njihovi posmatrači posetili 292 biračka mesta. 

Tajnost glasanja negativno pogođena porodičnim i grupnim glasanjem

"Znanje i razumevanje glasača u vezi sa biračkim procedurama nastavljaju da budu oblast gde je potrebno mnogo poboljšanja. Tajnost glasanja bila je negativno pogođena praksama kao što su porodično i grupno glasanje," naveo je takođe danas Peterle.

EU misija će ostati na Kosovu zbog praćenja procesa u Centru za prebrojavanje i rezultate i praćenja rešavanja eventualnih žalbi, sve do potvrđivanja konačnih rezultata, navode iz misije. 

EU misija nadgledala je predizborni i sam izborni proces tokom prvog kruga kosovskih lokalnih izbora. Peterle je tada, predstavljajući preliminarne nalaze misije, istakao da je kampanju pratilo zastrašivanje u većinski srpskim opštinama, naročito na kandidate koji nisu iz Srpske liste.

"To su bili pritisci na pojedine kandidate da odustanu i da im se ograniči kompetitivnost," naveo je tada Peterle. 

Završni izveštaj, zajedno sa preporukama za buduće izborne procese – biće predstavljen u kasnijoj fazi, nakon završetka čitavog izbornog procesa, saopšteno je ranije iz ove misije. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.