I RTK pribavio dokaze o navodnoj korupciji u EULEX-u

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, sinoćno izdanje) 

Pre nekoliko dana, EULEX-ov sudija Melkolm Simons podneo je ostavku, optužujući misiju za korupciju i druge afere. Novinar Burim Godžuli je obezbedio dokaze koji izazivaju sumnje o najvećoj evropskoj misiji na Kosovu. 

Navodi Britanca o korupciji u okviru najveće evropske misije u Prištini doveli su u pitanje nepristrasnost i kredibilitet EULEX-a, posebno u sudskim postupcima.

Istraživačka redakcija emisije "Staze" RTK-a uspela je da obezbedi ekskluzivne dokaze koji ukazuju na zloupotrebe unutar ove institucije.

Pročitajte još: 

Vrhovni sudija napustio EULEX zbog korupcije: "Ne želim više da budem deo ove farse"; EULEX: Simons pod istragama; Bamieh: On je uzbunjivač za laži EULEX-a

Imejl koji je Simons poslao 2. septembra 2017. šefu civilnih operacija Evropske unije, Kenetu Dinu, dokaz je EULEX-ovog neprofesionalnog deljenja pravde.

Sadržaj ove elektronske pošte posebno ukazuje na to kako je doneta odluka za optužene u slučaju "Drenica 2".

Konkretno, u ovoj elektronskoj komunikaciji Simonsa sa Kenetom Dinom podnete se teške optužbe u vezi sa glavnim sudijom u predmetu Drenica 2, Dariusom Sielickijem. Britanac je visokom zvaničniku EU prijavio uvredljiv i diskriminatorski pristup glavnog sudije prema optuženima u slučaju Drenica 2. Kako se navodi u mejlovima, do kojih je RTK došao, on je imao za cilj kažnjavanje grupe kako bi unapredio svoj položaj.

"Na početku suđenja Drenici 2, predsedavajući sudija okrivljene naziva životinjama kao prirodno za Albance. Rekao je: Ako osudim okrivljene, mogu da nađem posao bilo gde u EU," navodi se u Simonsovom imejlu najvišem zvaničniku EU.

Ove činjenice otkrivaju drugu stranu odluke EULEX-ovog sudije.

Simons optužuje Misiju za kažnjavanje Albanaca kako bi Srbiju učinili srećnom i potaknuli dijalog između Beograda i Prištine.

"Predmeti Drenice i Klečke bili su od presudnog značaja za dijalog između Prištine i Beograda. Postalo mi je jasno od strane rukovodstva misije da su ti slučajevi bili od suštinskog značaja za osiguranje kontinuiranog učešća Srbije u ovom procesu," rekao je on.

Ovo nije jedina optužba koju je Malkolm Simons uputio u vezi sa sudijom Darijusom Sielickijem i EULEX-om.

On tvrdi da poljski sudija, u saradnji sa višim rukovodiocima, uticao na to deo sudskog panela u slučaju Drenica 2 bude Ana Adamska Galant, takođe Poljakinja, za koju se sumnjalo da je u aferi sa Sielickijem. Njeno učešće u ovom slučaju, kako se navodi u Simonsovom mejlu, vidi se kao način da se osiguraju kazne za optužene u ovom slučaju – konkretno Sulejmana Selimija koji je osuđen na 7 godina zatvora,  Hisnija Tačija koji je osuđen na 6 godina i 6 meseci, Zećira i Jahira Demakua sa 6 godina zatvora, Agima, Dritona, Baškima i Seljmana Demaja sa tri godine, a osuđeni su i Fadilj i Nedžat Demaku.

"Predsedavajući sudija u predmetu Drenica 2, Darius Sielicki, uspeo je sa visokim rukovodiocima misije da Anu Adamsku imenuje za drugog EULEX-ovog sudiju u sudskom panelu. Ovo sam prijavio rukovodiocima misije. Visoki rukovodioci misije bili su svesni odnosa između dvoje EULEX-ovih sudija i načina na koji su uključeni kao kolege. Ja sam dobio instrukcije da ne nastavljam dalje u vezi sa tim pitanje. Rukovodioci misije bili su uvereni da je predsedavajući Sielicki (i sudijom Adamskom kao članom panela) kazna zagarantovana," piše u dokumentu do kojeg je došao RTK.

Nisu samo dvoje sudija u slučaju Drenice 2, Darius Sielicki i Ana Adamska Galant, došli su iz Poljske. Optužbe je podneo tužilac Mauricio Salustro, ali je predmet nastavio tužilac Cezar Mihalčuku, koji je takođe Poljak.

Emisija "Staze" RTK-a došao je do još jedne prepiske sudije koji je nedavno podneo ostavku u EULEX-u, Malkolma Simosna, sa EULEX-ovim sudijom Krasimirom Mazgalovim. Tu se navode prepreke koje su postavljene pred Simonsa u vezi sa dostavljanjem novih dokaza o zloupotrebama u predmetu Drenica 2 pred Vrhovnim sudom. Da je Simons mogao da svedoči, presuda u predmetu Drenica 2 mogla bi da ima drugi pravac.

"Krasimire, zabrinut sam da bi svaki razgovor između nas mogao da bude iskorišćen za nečiji interes i kao predmet naknadne kritike.

Moji dokazi bi se odnosili na (a) ozbiljne nepravilnosti u sastavu panela, (b) manipulaciju sastava sudskog veća, (c) komentare predsedavajućeg sudije koji su dovodili u pitanje njegovu nepristrasnost i (d) komunikaciju između predsedavajućeg sudije i advokata odbrane.

Verujem da bi bilo u interesu pravde da svedočim pred savetom odbrane kako bi se to koristilo pred  Vrhovnim sudom."

Zapravo, EULEX i Evropska unija, umesto da se oslone na optužbe koje je Malkolm Simons pokrenuo u ovom slučaju, Britanca su zakovali teškim optužbama.

"Tokom prošle godine Malkolm Simons je bio predmet nezavisnih istraga u vezi sa nekoliko ozbiljnih optužbi protiv njega. Ove istrage sprovodi tim koji je formiran u Briselu, na čelu sa bivšim sudijom Evropskog suda pravde," navodi se u saopštenju EULEX-a.

Posle optužbi koje je EULEX uputio na njegovu adresu, RTK je uspela da obezbedi Simonsov odgovor.

"Očekivan je odgovor Evropske unije na moje optužbe. Umesto da se bavim pitanjima koja sam pokrenuo, i dalje me napadaju.

EU kaže da nisam uspeo da sarađujem u istrazi koju su pokrenuli, a koja bi ispitala navode protiv misije i Evropske službe za spoljnu akciju.

Istina je da je Evropska služba za spoljnu akciju formirala istraživački tim koji je vodio bivši sudija, a radi istraživanja mojih tvrdnji. Međutim, zadatak istrage dobio je član osoblja Evropske službe za spoljnu akciju kojeg sam optužio za loše rukovođenje i opstrukciju istrage. Ove optužbe su deo moje žalbe. Isti član osoblja Evropske službe za spoljnu akciju izabrao je za istražitelja (koji je član osoblja Evropske službe za spoljnu akciju) i taj će istraživački tim izveštavati. Da li je ovo nezavisna istraga?"

Tim emisije "Staze" uspeo je da dođe do dokaza za druge slučajeve u kojima su sudije EULEX-a delile pravdu. Njihovo objavljivanje odvijaće se u ciklusu istraživanja koje će biti objavljeni ove sedmice.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.