EU još jednom negira navode o imenovanju predstavnika za dijalog Beograda i Prištine

Portparol šefa diplomatije EU, Peter Stano, još jednom je izjavio da odluka o imenovanju specijalnog EU izaslanika za Zapadni Balkan još uvek nije doneta, prenosi Tanjug. Izjavi je ovoga puta prethodilo pisanje Blica da će novi EU izaslanik biti šef diplomatije Slovačke, Miroslav Lajčak.

”Sve spekulacije i diskusije na ovu temu su preuranjene. Kada se odluka donese i završe procedure moći ćemo da razgovaramo o tome”, kaže Stano.

On je podsetio da je šef diplomatije EU Žozep Borel tokom posete Beogradu i Prištini sa sagovornicima podelio ”ideju” o imenovanju nekog od EU zvaničnika koji bi mogao da se bavi otvorenim pitanjima.

”To je jedna od ideja. O imenovanju, logistici, madatu i radnom okviru je rano razgovarati i sve je u nivou spekulacija”, zaključio je Stano, prenosi Tanjug.

Beogradski list Blic pisao je juče da će odlazeći slovački ministar spoljnih poslova, Miroslav Lajčak, biti specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine, pozivajući se na svoja saznanja u diplomatskim krugovima u Berlinu.

Mogućnost imenovanja Lajčaka za specijalnog izaslanika EU u pregovorima Beograda i Prištine, komentarisao je ovoga jutra i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. On nije mogao da potvrdi ove navode, ali je istakao da ne bi isključio tu mogućnost.

Da bi Lajčak mogao da preuzme funkciju izaslanika EU za dijalog između Beograda i Prištine prethodno je još decembra meseca najavio bivši zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, Petrit Seljimi.

Međutim, pre samo tri dana, prištinski Kljan Kosova, pozivajući se na svoje pouzdane izvore, javio je da će zapravo nemački diplomata, Kristof Hojzgen (Christoph Heusgen), biti imenovan za specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo, te da će Hojzgen imati sličnu ulogu kao izaslanik američkog predsednika za dijalog između Prištine i Beograda, Ričard Grenel.

Međutim, ove navode, kako je prenela N1, tada su dematovali iz Evropske unije, uz obrazloženje da je imenovanje predstavnika koji bi se bavio isključivo odnosom Beograda i Prištine „ideja u moru mnogo drugih“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.