EU: Elektrosever „počinje da snabdeva strujom“ Sever, prekida se neregulisana praksa; KEDS: Istorijski trenutak

struja, dalekovod
FOTO: KoSSev

Skoro godinu i po dana od usaglašavanja Mape puta za primenu sporazuma o energetici zaključen je komercijalni ugovor između kompanija KEDS i Elektrosever. To znači da se prestaje sa „neregulisanom praksom“ i da Elektrosever počinje da „snabdeva strujom“ četiri opštine, poručuju iz Evropske unije. Oglasila se i kompanija KEDS navodeći da je reč o istorijskom trenutku. Sa druge strane, za sada izostaju reakcije najviših zvaničnika Beograda i Prištine.

Da su kosovska energetska kompanija KEDS i nedavno osnovana kompanija Elektroprivrede Srbije na Kosovu – Elektrosever potpisale komercijalni ugovor, prvi je javnost ranije danas obavestio izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Na podne je u kratkoj objavi na društvenoj mreži „X“ poručio da je reč o važnom koraku ka sprovođenju Energetske mape puta i ka normalizaciji odnosa.

Ugovor, međutim, nije objavio, niti izneo detalje o njegovoj sadržini, odnosno šta potpisivanje ovog ugovora u praksi znači.

Večeras se saopštenjem oglasila i Evropska unija, navodeći takođe da je reč o važnom koraku ka punoj implementaciji mape puta, odnosno energetskih sporazuma postignutih u okviru dijaloga 2013. i 2015. godine.

„EU pozdravlja današnje potpisivanje komercijalnog ugovora između kosovske energetske kompanije KEDS i novoosnovane kompanije po kosovskom zakonu, Elektrosever“, naveli su u saopštenju, takođe bez objavljivanja samog ugovora.

Ipak, izneli su nešto više detalja o tome šta zaključivanje ovog komercionalnog ugovora zapravo donosi.

„Elektrosever će početi da snabdeva strujom četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na Severu Kosova. Time će se prekinuti sa dosadašnjom neregulisanom praksom“, dodali su iz Evropske unije.

Ujedno su izneli očekivanje da će Beograd i Priština „brzo“ nastaviti sa primenom Energetske mape puta, kao i drugih sporazuma koji su u interesu normalizacije odnosa.

Uoči vesti o potpisivanju komercijalnog ugovora, jučerašnji dan na Severu Kosova protekao je uz celodnevne restrikcije usled, kako nam je zvanično rečeno, većeg kvara u Valaču.

KEDS: Istorijski trenutak

Večeras se oglasila i kosovska energetska kompanija – KEDS, navodeći da danas potpisani ugovor sa Elektroseverom ima za cilj „normalizaciju distribucije i snabdevanja električnom energijom u opštinama na Severu Kosova“.

„Ovaj dugotrajni proces je bio veoma delikatan i izazovan za ceo energetski sistem na Kosovu, i mi smo zadovoljni zbog toga što smo došli do ovog istorijskog trenutka“, poručili su iz KEDS-a.

Ujedno su čestitali svima koji su doprineli zaključenju ugovora.

„Sada KEDS očekuje saradnja sa Elektroseverom, koja će biti ključni uspeh za usluge distribucije i investicije u spomenutim opštinama“, naveli su iz ove kompanije.

Iako je vest o zaključenju komercijalnog ugovora Lajčak obeledanio još u podne, i dalje izostaju zvanične reakcije Beograda i Prištine.

Podsetimo, dve strane su se još juna meseca prošle godine usaglasile oko Mape puta za primenu sporazuma o energetici iz 2013. i 2015. godine, sa jasno predviđenim koracima i vremenskim rokom za sprovođenje obaveza.

Mapom puta je dogovoreno da Elektrosever potpiše neophodne tehničke sporazume sa kompanijama KOSTT i KEDS. Ugovori koji su bili predviđeni da se zaključe sa KEDS-om su – Ugovor o povezivanju i komercijalni sporazum za pružanje usluga distribucije (fakturisanje, naplata računa, održavanje i fizičko priključivanje novih potrošača) na Severu.

Među glavnim tačkama sporenja između Beograda i Prištine tokom prethodnih godina bila je sfera delatnosti samog Elektrosevera, odnosno tumačenja reči na engleskom (supply/distribution), tj. to što je Beograd insistirao da Elektrosever pružanja distributivne usluge, čemu se Priština protivila.

Obaveze, predviđene ovim dogovorom međutim, nisu realizovale u skladu sa rokovima, odnosno kako je to bilo predviđeno, za šta su se Beograd i Priština uzajamno optuživali. Priština je nakon usvajanja Mape puta kritikovala srpsku stranu, navodeći da Elektrosever nije dostavio listu potrošača, a srpska strana – da im nije dostavljena ponuda komercijalnog ugovora.

U periodu koji je potom usledio, a nakon sastanaka u sklopu dijaloga, Brisel, Priština i Beograd potvrđivali su da se razgovara o energetici, te da je načinjen pomak u primeni obaveza.

Najave o napretku uključivale su moguće skorije potpisivanje upravo ugovora između KEDS-a i Elektrosevera. Tako je juna meseca ove godine nakon sastanka sa Lajčakom šef prištinskog pregovaračkog tima, Besnik Bisljimi kazao da su veoma blizu potpisivanja ovog ugovora.

Predsednik Srbije je ujedno u jednom od prvih obraćanja nakon dešavanja u Banjskoj 24. septembra praktično potvrdio da će uskoro uslediti dogovor oko struje.

Kancelarija za KiM je u svom izveštaju još početkom ove godine konstatovala da je postignut pomak u vezi sa pitanjem implementacije Mape puta za primenu energetskih sporazuma, te da je preostalo samo zaključenje dva ugovora sa KEDS-om, ali i da je potpisivanje jednog od njih odloženo zbog „opstrukcija Prištine“.

Do septembra 2013. godine, energetski sistem na Severu bio je raskačen u odnosu na kosovski sistem. Struja na Severu u trafostaniscu Valač je stizala iz Novog Pazara, i preko distribucionog voda iz pravca Raške kojim se snabdevaju Lešak i Trepčina flotacija.

Tek kada je urađena rekonekcija Valača nakon Briselskog sporazuma o energetici u septembru 2013, jer je jedna od tačaka bila upravo to, struja je fizički mogla da stigne sa juga, čime je započeo proces integracije.

Ovaj sporazum je potom potvrđen posebnim Tehničkim sporazumom o energetici 2015.

Od decembra 2020. godine, energetski sistem na Severu Kosova više nije deo kontrolne oblasti srpskog EMS-a. Kosovski prenosni operator za električnu energiju KOSTT preuzeo je upravljanje elektrosistemom i na Severu Kosova. Tada je i prestala mogućnost sprovođenja interne razmene električne energije između JP EPS i KOSTT za potrebe snabdevanja potrošača na Kosovu. (Ostalo je još manje snabdevanje strujom iz Srbije za delove Trepče u leposavićkoj opštini).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.