Deportovan iguman manastira Devine vode sa Kosova u Severnu Makedoniju

Višegodišnji iguman manastira Devine vode, protosinđel Fotije, danas je po hitnoj proceduri deportovan sa Кosova od strane Кosovske policije. Eparhija raško prizrenska, koja je potvrdila vest, osudila je ovaj čin, navodeći da je iguman proteran bez ikakvog obrazloženja.

U skladu sa kosovskim zakonima, o. Fotije, kao državljanin Severne Makedonije je kao i više drugih sveštenih lica pri Eparhiji raško-prizrenskoj, koja nemaju kosovska dokumenta, aplicirao poslednjih pet godina za boravišnu dozvolu. Oni su to činili svake godine.

U Eparhiji navode da je i iguman ovog manastira pri zvečanskoj opštini redovno i bez ikakvih problema dobijao produženja boravišne dozvole, te da je pre desetak dana uspešno položio i imigracioni test koji organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Кosova.

Za danas 20. oktobra imao je zakazan termin u Odeljenju za strance i imigraciju u Prištini, gde je trebalo da dobije privremenu kosovsku ličnu kartu sa boravišnom dozvolom za narednih pet godina, naveli su u Eparhiji.

„O. Fotije kao i druga crkvena lica naše Eparhije koja apliciraju za kosovska dokumenta ovu proceduru prolaze uz koordinaciju monitoring tima OEBS-a, čiji su predstavnici bili prisutni u toku današnjeg događaja. O. Fotije je stalno nastanjen u manastiru Devina voda, iako prijavljenu adresu ima pri Eparhiji u Prizrenu, jer mu je svojevremeno saopšteno da ‘sever Кosova nije u sistemu’ i da ne može da aplicira za kosovska dokumenta sa svoje adrese na kojoj živi“, navode.

Кada je trebalo da danas podigne novu dozvolu sa ličnom kartom rečeno mu je, kako dalje tvrde – bez obrazloženja, da je njegov zahtev odbijen.

„Štaviše, iako je imao odobreno boravište od ranije sve do 11.11.2023. god. rečeno mu je da odmah mora da ide u pritvor i da će biti deportovan sa Кosova, kao i da su mu sve ranije aplikacije i dozvole boravka na Кosovu poništene i da će njegov dalji boravak na Кosovu biti nelegalan“.

U dokumentu koji mu je dostavljen citirani su članovi zakona koji se odnose na „razloge nacionalne bezbednosti” bez, kako se dalje navodi u odgovoru Raško-prizrenske eparhije, navođenja bilo kakve krivične ili druge odgovornosti, jer o. Fotije nije imao nikakve probleme te vrste.

„U krajnje neprijatnoj situaciji pritiska o. Fotije je bio prinuđen da potpiše dokumenta koja su mu predata (tekst o odbijanju zahteva i tekst o poništenju prava na dalji boravak). Dokumenti su mu dati na albanskom i posle su mu prevedeni. Posle toga je bio pretresen sa rukama na zidu i saopšteno mu je da ako želi da izbegne pritvor, posle čega bi svakako bio bez prava boravka, može odmah biti deportovan bez zvaničnog privođenja. Na molbu Eparhije, pored predstavnika OEBS-a, na lice mesta došao je i predstavnik Euleksa, koji je fotografisao dokumente, i pokušavao da dobije obrazloženje o pravim razlozima deportacije, ali mu je kao i o. Fotiju rečeno da se radi o ‘razlozima nacionalne bezbnednosti’, bez ikakvih detalja“.

Nakon što je „praktično bio prinuđen „da pristane na deportaciju, o. Fotiju je privremeno oduzet pasoš Republike Severne Makedonije i mobilni telefon, a njegovo vozilo parkirano ispred zgrade je detaljno pretreseno. Eparhija tvrdi i daje sve video i predstavnik Euleksa.

Posle toga o. Fotije je sproveden uz policijsku pratnju do granice sa Severnom Makedonijom gde su mu vraćeni pasoš i telefon.

Tvrde i da je Ocu Fotiju navodno onemogućeno da ode do svog manastira i uzme svoje lične stvari i deportovan je praktično u roku od par sati nakon što mu je saopšteno da mu se ne odobrava dalji boravak na Кosovu.

Otac Fotije (svetovno ime Aleksandar Кostovski) rođen je 25.8.1981. godine u Skoplju. Nakon završene muzičke akademije u Sofiji (Boguarska) posvetio se monaškom životu.

U Eparhiji raško-prizrenskoj SPC je od 2004. god. Do 2009. god. služio je pri u manastiru Sopoćani i u Gračanici, gde je proveo najviše vremena. Godine 2009. imenovan je za nastojatelja manastira Devina voda kod Zvečana, gde je od tada boravio neprekinuto punih 13. godina obavljajući svoje monaške dužnosti.

„Eparhija raško-prizrenska izražava najoštriji protest povodom ovog događaja bez presedana, u kome je dugogodišnji klirik Eparhije raško-prizrenske, koji na Кosovu boravi više od 13. godina, bez ikakvog jasnog obrazloženja deportovan sa zabranom povratka na Кosovo u narednih 5 godina i sa poništenjem svih dosadašnjih dozvola za boravak“, navodi se u večerašnjem saopštenju.

„Ovde je reč o brutalnom, proizvoljnom i vansudskom proterivanju crkvenog lica sa Кosova, čime mu je onemogućeno vršenje njegove crkvene misije, što je otvoreni primer kršenja ljudskih i verskih prava, posebno imajući u vidu zakon o verskim slobodama na Кosovu član 7A.3 u kome se kaže da ”neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na Кosovo ili boravak na Кosovu za sveštenike, kandidate i sveštenstvo, monahe, monahinje i posetioce”.

Ovaj deo zakona se inače bavi određenim aspektima delovanja SPC na Кosovu.

Sličan primer pokušaja proterivanja jednog monaha desio se pre par godina i rešen je uspešno intervencijom Ministarstva unutrašnjih poslova Кosova.

Eparhija raško-prizrenska će o ovom slučaju „otvorenog progona na verskoj i nacionalnoj osnovi“, uz „otvoreno kršenje verskih prava“, obavestiti zvanično EU, EULEКS, ambasadore zemalja Кvinte, ali i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom verskih i ljudskih prava.

„Ovim brutalnim aktom kosovske institucije su bez navođenja ikakvog konkretnog razloga onemogućili funkcionisanje jednog manastira u kome je o. Fotije služio i praktično započele otvoreni progon sveštenstva i monašta naše Crkve sa Кosova i Metohije, što je neprihvatljivo i višestruko pogoršava međunacionalnu i međuversku situaciju na prostorima Кosova i Metohije“, stoji u saopštenju Eparhije.

Kosovski organi se večeras nisu oglašavali.

FOTO: Eparhija raško-prizrenska


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.