Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

“Nemojte zaboraviti Kosovo. Kosovo je stvorenje EU." poruka je koju je ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli uputio prisutnima na samitu u Grčkoj.

Ne znam da li je dobro preneto i da li je baš tako rekao ali ako jeste dobro je rekao. To je zaista “stvor”. Oko toga  ko je stvoritelj stvora nisam baš saglasan jer je potrebna dopuna.

Novoimenovani tužilac Suda za zločine OVK Džek Smit će dobiti traženi period od godinu dana da se upozna sa procedurom i predmetima, što znači da pre isteka tog roka neće biti prvih optužnica, smatra predsednik odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. On je napomenuo da je spremnost bivšeg tužioca Dejvida Švendimena bila evidentna, jer nije hteo da pravi ustupke i možda je zato i otišao.

Bolje je bilo da je traženi period od godinu dana dobio pre nego je objavljeno da je novoimenovani i da se sa predmetima upoznavao negde daleko kako i njegova, eventualna “evidentna spremnost” da ne pravi ustupke ne bi bila otkrivena u pripremnom period, pa da ode pre nego što počne, kao Švendimen.

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da je za Vladu Srbije najvažnije da ostvaruje rezultate i da je efikasna, a da rekonstrukcija nije tema.

I za narod je najvažnije da vlada ostvaruje rezultate i da je efikasna. Problem je upravo u tome što to nije slučaj. Zato se i slažem da rekonstrukcija nije tema. Tema je padanje.

Sveti arhijerejski Sabor SPC apelovao je na zvaničnike Srbije da “nikada ne daju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije“. Osim toga, oni poručuju da podela Kosova ne bi bila ništa drugo do priznavanje "nezavisne države Kosovo" i poklanjanje najvećeg dela teritorije. Kako navode, “iskreno se nadaju da će problem stvoren najpre oružanom pobunom albanskih separatista, a potom okupacijom Pokrajine, biti rešen isključivo mirnim putem na načelima pravde i prava“.

Sve ovo prvo ima smisla ali iskreno nadanje da će problem, stvoren oružanom pobunom i potom – okupacijom, biti rešen mirnim putem na načelima pravde i prava, zaista nema.

 Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.