Priština: Rezolucija PDK o pandemiji nije dobila podršku, sednicu obeležila rasprava o vakcinama

Sala kosovske skupštine
Kosovska skupština

Na dnevnom redu kosovske skupštine i danas, kao i prethodnog dana, našla se situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa. Skupštinsko zasedanje obeležila je rasprava o antikovid vakcinama. Razmatrala se i Rezolucija u vezi sa situacijom sa pandemijom kovid-19, koju je predložila najveća opoziciona stranka u parlamentu, PDK, ali ona nije izglasana.

Prema rezoluciji PDK, kosovska vlada bi bila u obavezi da preduzme mere i donese odluke za obezbeđivanje vakcina protiv kovid-19 i zdravstvene lekove za upravljanje u pandemijskoj situaciji.

Takođe se od vlade traži da u saradnji sa NIJZK odobri plan za vakcinaciju građana i učini ga javnim i transparentnim.

Vlada bi ujedno bila u obavezi da proširi svoje logističke kapacitete i kreira baze podataka i aplikacije u cilju efikasne vakcinacije građana, kao i da sprovodi plan za ekonomski oporavak kojim bi se stimulisali zdravstveni radnici i pomoćno osoblje.

Takođe je rezolucijom zatražena finansijska pomoć rizičnim socijalnim grupama.

Međutim, sa podrškom samo 20 poslanika i 54 protiv, rezolucija nije izglasana, javlja prištinska Koha.

Na današnjem zasedanju poslanici su raspravljali i o procesu vakcinacije.

Na meti kritika, kao i juče, bio je upravo kosovski ministar zdravlja, Arben Vitija.

Poslanici PDK, su ujedno i javno zatražili od Vitije da predoči plan vakcinacije.

Vitia je kazao da je plan javan i da garantuje obezbeđivanje vakcine.

„Plan vakcinacije je javan i nastaviće se i radiće se bez ikakvih problema. Kada počne dolazak vakcina, to se neće zaustaviti“, rekao je.

Kritike na Vitijin račun stizale su i od poslanika AAK, tačnije, Beke Beriše (Bekë Berisha).

On je ocenio kao tragediju to što je do sada svega nešto iznad 20.000 ljudi vakcinisano, ali je Vitiji zamerio i ponovno uvođenje „policijskog časa“.

Vitija je poručio Beriši da čak i „da je neko Supermen, 15 procenata stanovništva ne bi moglo da se vakciniše za 30 dana“, a povodom mera kazao da je tokom prošle nedelje bilo manje smrtnih slučajeva.

„Zdravstveni sistem je disao slobodnije nego prošle nedelje“, rekao je Vitia.

Podsetio je da će nove doze vakcina pristići u maju, ali i dodao da su u toku pregovori sa svim kompanijama koje proizvode vakcine.

Pročitajte još:

Vitia: Do kraja godine 60% stanovništva biće imunizovano, spreman sam da dam ostavku ako se dokaže da sam odbio da potpišem za vakcinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.