Kako žive Srbi u Obiliću: Ovoj deci maloj, kada im kažeš da idu u Srbiju – plaču. Kažu, mi smo se rodili ovde

Bresje

Srbi koji žive u opštini Obilić ne suočavaju se sa međuetničkim problemima, „jer je oduvek bilo multietničko“, kažu meštani ove opštine. Problem, međutim, vide u lošoj ekonomskoj situaciji, kao i u zagađenju vazduha koje uzrokuje Termoelektrana. U samom Obiliću ostalo je svega nekoliko srpskih povratničkih porodica i to u blizini takozvanog Školskog centra, ali ih u većem broju ima u okolnim selima: Crkvenoj Vodici, Miloševu, Plemetini, Babinom Mostu i Janinim Vodama.

Novica Milošević iz Crkvene Vodice smatra da u njegovom mestu nema budućnosti za mlađe generacije. On navodi da „gotovo svi Srbi već imaju nekretnine u Srbiji, a za rodno selo ih veže jedino još posao.“

“Uvek je bilo i sad je multietničko. Nema nikavih problema, ranije, posle rata je bilo, ali sad je u redu. Škola je multietnička, igralište je multietničko, u prodavnicu idu svi, narod živi. Nema problema, nikome se ne ratuje,“ reči su Miloševića.

Da se meštani ovog sela slažu potvrdio je i Arben Smailji iz Crkvene Vodice.

“Uvek smo živeli dobro. Ja ovde živim 45 godina,“ rekao je.

On kaže da su meštani sa teritorije opštine Obilić nezadovoljni jedino zbog zagađenja vazduha koje uzrokuje Termoelektrana.

Njegov sugrađanin Dobri Grujić kaže da su svi Srbi, koji su bili u mogućnosti, već otišli iz Crkvene Vodice.

Kako kaže, međuljudski odnosi su se pogoršali, jer su na Kosovu ostali samo oni koji imaju korist.

“Narod je postao ljubomoran, zavidan, a ekonomska situacija je katastrofa. Ako ne pripadaš nekoj stranci – nadrljao si, sve se poremetilo i pokvarilo. Čovek kada ima jednog prijatelja bogat je čovek, a kada ima više prijatelja, onda je najbogatiji, a ovde kod nas više tog bogatstva nema,” smatra Dobri.

U Crkvenoj Vodici ima oko 50 srpskih kuća, dok u susednim Janinim Vodama danas živi oko šest srpskih porodica. Radica Spasić sa suprugom i dva sina obrađuje veliko imanje, a kako kaže, ne planiraju da napuste Janine Vode. Radica ima i unuke, koji su, takođe, emotivno vezani za rodno selo.

“Pa ostaćemo ovde, nego? Ovoj deci maloj, kada im kažeš da idu u Srbiju – plaču. Kažu, mi smo se rodili ovde.

Ovde smo mi mnogo radili, imamo zemlju, veliko imanje, dole imamo voćnjake,” kaže Radica. Ona, međutim, naglašava da se meštani Janinih Voda suočavaju sa čestim krađama.

Opština Obilić je i pre sukoba na Kosovu 1999. godine bila multietnička, međutim, nakon nemira 2004, iz grada su se odselili svi Srbi. U samom Obiliću ostalo je svega nekoliko srpskih povratničkih porodica, dok ih u većem broju ima u okolnim selima.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.