Đurić: Usvajanjem platforme Priština poslala poruku da je ovo za nju kraj dijaloga

Đurić Mitrovica Otvaranje obdaništa
Foto: KoSSev

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je da je jučerašnjim usvajanjem Platforme o nastavku dijaloga u kosovskoj skupštini, Priština „jasno poslala poruku celom svetu da je ovo za nju kraj dijaloga“.

Djurić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je takva odluka Prištine stavila Srbiju „u najteži položaj još od 2011. godine“ kada su, po njegovim rečima, kosovski Albanci „uz pomoć zapadnih partnera i takozvanog demokratskog režima u Beogradu uklesali granicu na Jarinju i Brnjaku“.

„Usvajanjem platforme u kojoj se kaže da je jedino moguće rešenje dijaloga priznanje takozvanog nezavisnog Kosova, rešenje koje može biti definisano samo takozvanim Ustavom Kosova, ne tretirajući nijednom rečenicom prava Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu i Metohiji, jasno pokazuje domaćoj i međunarodnoj javnosti da je Priština jasno poslala poruku da je ovo za nju kraj dijaloga“, kazao je Djurić.

On je rekao da će Srbija „na pravi način“ znati da odgovori na ovaj izazov o čemu će se kako je rekao, znati više posle hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je predsednik Aleksandar Vučić zakazao za danas u 8.30 časova.

„Srbija će znati da zaštiti svoje nacionalne i državne interese“, rekao je Djurić.

Haradinaj: Zakonom i platformom za dijalog utvrđena pozicija Kosova sa granicama kao nedodirljivim

Skupština Kosova usvojila je juče Platformu za dijalog sa Srbijom sa 61 glasom za i jednim uzdržanim.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da je jučerašnjim glasanjem o zakonu i platformi za dijalog o konačnom pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, „utvrđena pozicija Kosova sa granicama kao nedodirljivim i očuvano Kosovo onako kako je proglašeno 17. februara 2008. godine – kao nezavisna država“.

Usvajanju je prethodilo neslaganje opozicionih stranaka Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja da se ova dokumenta usvoje po ubrzanoj proceduri.

Oni su napustili sednicu, kojoj nisu prisustvovali ni poslanici Srpske liste.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.