Đurić o saopštenju Kvinte: Stvaranje veštačke uravnilovke između Kosova i Srbije

Marko Đurić
Foto: Printscreen, Tanjug

Saopštenje Kvinte kojim se Srbija i Kosovo pozivaju da što pre nastave dijalog, Kosovo da ukine takse, a Srbija da prestane da lobira protiv kosovske nezavisnosti, predstavlja stvaranje veštačke uravnilovke između dve strane, jedne koja svojim postupcima krši pravo i druge koja ga se pridržava, smatra direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. On je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare rekao da pored toga, ovim saopštenjem zemlje Kvinte jasno stavljaju do znanja kakav ishod dijaloga žele, ali da će Srbija uprkos svemu nastaviti da vodi svoju unutrašnju politiku o Kosovu i drugim pitanjima rukovođena sopstvenim interesima. 

Istovremeno, šef srpske diplomatije je imao i poruku za srpske ambasadore: Dačić ambasadorima Srbije naložio pojačane aktivnosti zbog Kosova.

Međutim, saopštenje Kvinte nije prošlo ni bez reakcija Prištine. O tome takođe čitajte u posebnoj vesti: Priština reaguje na poziv Kvinte: Veselji podvlači važnost strateških partnera; Vlada u ostavci stoji pri odluci o taksama.

Đurić je danas izjavio da je Srbija primila k znanju ovo saopštenje, ali da za nju ono sadrži „nekoliko spornih stvari“.

Dok se s jedne strane slaže sa pozivom da dijalog treba da se nastavi dodavši da do toga treba da dođe kada takse budu bile ukinute, s druge strane smatra da je ovim saopštenjem „jasna tendencija da se napravi neka vrsta veštačke uravnilovke“.

Đurić je naveo da je uvođenje taksi od sto odsto najdirektniji primer kršenja kako CEFTA sporazuma tako i drugih međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini, „kršenje osnovnih principa slobode kretanja robe, ljudi i kapitala, koje upravo decenijama i generacijama unazad baštine lideri i strukture iz tih država Kvinte“.

„Priština otvoreno i ogoljeno krši svoje međunarodne obaveze“, a iz ovog saopštenja prema Đurićevom mišljenju, vidi se pokušaj da se to izjednači sa ponašanjem na koji je, kako kaže, Srbija naterana – „sprečavanje članstva Kosova u međunarodnim orgnaizacijama i borba protiv daljih priznanja od strane raznih zemalja širom sveta“.

Prema mišljenju direktora Kancelarije za KiM, iako je Priština „prekršila CEFTA sporazum i protivpravno pokušava da postane član međunarodnih organizacija“, Srbiji se spočitava to što „deluje u skladu sa međunarodnim pravom“.

„Isto je kada kršite CEFTA sporazum, kada gazite i bacate pod noge međunarodno pravo, i isto je kada u skladu sa poveljom UN sprečite nekoga da mimo procesa dijaloga stekne punu nezavisnost i priznanje u najširim okvirima“.

Druga sporna stvar za Srbiju, kako tvrdi Đurić, je to što ovo saopštenje na „najbolji način pokazuje kakav ishod razgovora u budućnosti žele i čemu će težiti“.

Ukoliko se od Srbije traži da prestane da lobira za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, suočene sa zahtevima Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama i delovanjem u smeru dobijanja priznanja od strane brojnih država, ističe Đurić, a istovremeno se ne traži od Prištine da prestane sa tim aktivnostima, onda je, prema njegovom mišljenju, jasan željeni ishod dijaloga za zemlje Kvinte – „puna emancipacija i puno prihvatanje bez otpora bilo kakvih iz Srbije, jednog takvog ishoda i takvog rezultata“.

„Status quo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i jednostavno nije održiv“, poručila je danas Kvinta iz Prištine. Pozvali su, kako su naveli, Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem EU i zatražili od obe strane da pokažu spremnost na kompromis: „Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji, a za Srbiju prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova“.

Saopštenje zemalja Kvinte dolazi u trenutku političke nestabilnosti, ali i neizvesnosti u Prištini.

Skoro mesec dana nakon ostavke kosovskog premijera, datum raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora još uvek nije poznat, dok i dalje postoji mogućnost formiranja nove vlade u istom sazivu skupštine.

Međutim, stavovi kritičke javnosti su jasni. Ukoliko dođe do raspuštanja kosovske skupštine krajem avgusta, jesenji izbori na Kosovu i prolećni redovni izbori u Srbiji odložiće mogućnost nastavka pregovora do proleća iduće godine.

S druge strane, formiranjem nove vlade u Prištini davanjem podrške novom mandataru i ukidanjem odluke o taksama stvorili bi se uslovi za brz nastavak pregovora koji su obustavljeni u novembru 2018. U poslednje vreme stiže više najava da bi ova 2019. (teoretski) mogla da bude godina sporazuma.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.