Dačić ambasadorima Srbije naložio pojačane aktivnosti zbog Kosova

Ivica Dačić
Foto: Tanjug

Nekoliko sati nakon saopštenja Kvinte kojim se traži da Srbija obustavi kampanje za povlačenje priznanja Kosova, iz Ministarstva spoljnih poslova saopštavaju da je ministar Ivica Dačić zatražio od pojedinih ambasadora Srbije u svetu i međunarodnim institucijama da pojačaju angažovanje u skladu sa nacionalnim interesima.

Dačić je razgovarao sa ambasadorkom Misije Srbije u UNESCO-u Tamarom Rastovac Siamašvili, ambasadorkom u Češkoj Verom Mavrić i ambasadorom u Iranu Draganom Todorovićem i tokom odvojenih sastanaka ponovio spoljnopolitičke prioritete i naložio im pojačano angažovanje u skladu sa nacionalnim interesima Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi u saopštenju, šef srpske diplomatije je u Beogradu informisao ambasadore Srbije o situaciji na Kosovu i o potezima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga i do blokade Briselskog procesa.

Ambasadori su pored informacija o stanju u državama u kojima su predstavnici, Dačića informisali i o pojačanim aktivnostima u cilju jačanja pozicije Srbije na multilateralnom planu. Oni su naveli da su aktivnosti na tom planu posebno važne u predstojećem periodu kada Priština aplicira za članstvo u brojnim međunarodnim organizacijama.

Dačić je ambasadorima preneo razgovore s najvišim zvaničnicima drugih zemalja koje je imao u proteklom periodu, zaključuje se u saopštenju.

Podsećamo, vlade zemalja Kvinte u današnjem saopštenju izrazile su jedinstvo u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz, kako je navedeno, sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

Dodaju da su spremni da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju njihovu ulogu u procesu ali da to ne mogu da učine dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju.

„Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova“, istakli su.

Na saopštenje Kvinte reagovao je danas direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić koji je rekao da je Srbija primila k znanju saopštenje, ali da ga smatra spornim. Stav Kvinte predstavlja stvaranje veštačke uravnilovke između dve strane i ne uvažava prava Srbije dok ignoriše brojna kršenja međunarodnog prava od strane Prištine, ocenjuje Đurić. Za Srbiju je sporno i to što su ovim saopštenjem zemlje Kvinte jasno stavile do znanja kakav ishod dijaloga žele, ali da će Srbija uprkos svemu nastaviti da vodi svoju unutrašnju politiku o Kosovu i drugim pitanjima rukovođena sopstvenim interesima.

Povezani članci:

Kvinta: Srbija i Kosovo što pre da obnove dijalog i uklone prepreke, status quo neodrživ

Đurić o saopštenju Kvinte: Stvaranje veštačke uravnilovke između Kosova i Srbije

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.