Priština reaguje na poziv Kvinte: Veselji podvlači važnost strateških partnera; Vlada u ostavci stoji pri odluci o taksama

Današnja poruka zemalja Kvinte o neophodnosti nastavka dijaloga i, u tu svrhu, ukidanja taksi od strane Prištine i obustavljanja kampanje za povlačenje priznanja Kosova od strane Beograda, na različite načine je prihvaćena u Prištini. Dok predsedavajući Skupštine, Kadri Veselji, tvrdi da Kosovo ne može da zaštiti svoje interese bez podrške strateških partnera, kosovska vlada u ostavci opet ponavlja – nema ukidanja taksi. S druge strane, analitičari poručuju da je današnje saopštenje upućeno budućoj vladi.

Veselji o važnosti strateških partnera

Lider PDK i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji reagovao je na izjavu zemalja velike petorke o potrebi nastavka dijaloga ističući da interesi Kosova neće moći da se zaštite bez strateških partnera.

„Moramo zaštititi interese Kosova, ali to nećemo moći bez naših strateških partnera. Stoga pozdravljamo napore SAD, EU, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije za razvoj dijaloga“ napisao je Veselji na Fejsbuku, prenosi Beta.

On je od Evropske unije zatražio da spreči finansiranje paralelnih struktura na Kosovu od strane srpske Vlade, da zaustavi, kako je napisao, srpske kolonijalne projekte izgradnjom naselja na severu, da omogući obnovu spaljenih kuća u kojima su Albanci živeli pre 2001. godine, i da se osude srpski zločinci i silovatelji za zločine počinjene nad Albancima tokom i posle rata na Kosovu.

Inače, prištinski mediji izjavu Veseljija već tumače kao „izmenu stava o taksama“. Podsećamo, početkom godine, Veselji je bio prvi politički predstavnik vladajuće koalicije koji je predložio plan za suspenziju odluke o taksama na 120 dana.

Vlada Kosova: Ništa od ukidanja taksi, to je naše pravo

S druge strane, iz kabineta kosovskog premijera u ostavci nešto oštrija poruka. Navode da je odluka o taksama pravična odluka kao i da dijalog nije prekinula Priština.

„Vlada Kosova, a posebno premijer Haradinaj, imala je pravo da zaštiti integritet i suverenitet zemlje i zbog toga je odluka da se uvede taksa na proizvode iz Srbije i BiH bila neophodna kako bi se zaštitili interesi Kosova od neprijateljskih poteza i stalnih pretnji Srbije“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju, ponavljaju i parolu kosovskog premijera u ostavci „tržište za priznanje“ i dodaju i da dijalog treba nastaviti bez uslovljavanja.

„Spremni smo da sednemo za sto radi konačnog, pravno obavezujućeg dogovora u postojećim granicama, koji vodi ka obostranom priznanju, ali taj proces ne bi trebalo da se uslovljava“, piše u saopštenju, prenosi FoNet, pozivajući se na prištinsku Gazetu Express.

Inače, odluka o taksama je okosnica Haradinajeve kampanje koja iako još uvek nezvanična, ima slogan Kosovo 100% aludirajući i na odluku o taksama, ali i očuvanje Kosova u trenutnim granicama.

Međutim, dok se ne utvrdi da li će se skupština raspustiti i ne sazna sudbina nove vlade, nijedan politički akter u Prištini nema mnogo težine da ocenjuje ovakav poziv. Ovo je poruka budućoj vladi, smatraju prištinski analitičari, prenosi Koha.

Pacoli: Takse „suvereni instrument“ Kosova

„Spoljna politika Kosova uvek je bila koordinisana i u skladu sa stavom naših strateških partnera, Sjedinjenih Država, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije od početka devedesetih“, tvrdi kosovski šef diplomatije Bedžet Pacoli.

Ipak i on zastupa stav da je odluka o taksama „suvereni instrument Kosova i reakcija na agresiju Beograda“, a dodaje i da je ona odgovor na „prljavu srpsku diplomatiju“.

„Današnja izjava Marka Đurića još jednom dokazuje nespremnost Srbije da normalizuje odnose sa Kosovom. Kosovo već dve godine vodi nezapamćenu diplomatsku bitku sa Beogradom, kojom je prljava srpska diplomatija imala za cilj podrivanje državnosti Kosova na međunarodnom planu“, napisao je na svom Fejsbuk profilu.

Pacolijev mandat kao kosovskog ministra spoljnih poslova, ostaće upamćen kao neuspešan. Opozicione partije u kosovskoj skupštini su zbog „neuspeha spoljne politike“ koji su se u poslednjim mesecima prošle godine ogledali u neuspehu zahteva za članstvo u INTERPOL-u, neuspehu osiguravanja vizne liberalizacije i povlačenju priznanja, više puta tražila ostavku Pacolija.

Povodom ovog saopštenja vanrednu konferenciju za štampu je održao i direktor Kancelarije za KiM. Srbija ovo saopštenje ocenjuje kao sporno, a o porukama Đurića pročitajte detaljnije u posebnoj vesti: Đurić o saopštenju Kvinte: Stvaranje veštačke uravnilovke između Kosova i Srbije.

Istovremeno, šef srpske diplomatije je imao i poruku za srpske ambasadore: Dačić ambasadorima Srbije naložio pojačane aktivnosti zbog Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.