Kvinta: Srbija i Kosovo što pre da obnove dijalog i uklone prepreke, status quo neodrživ

„Status quo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i jednostavno nije održiv“, poručila je danas Kvinta iz Prištine. Pozvali su, kako su naveli, Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem EU. Zatražili su od obe strane da pokažu spremnost na kompromis – „Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji, a za Srbiju prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova“.

Vlade zemalja Kvinte u današnjem saopštenju izrazile su jedinstvo u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz, kako je navedeno, sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

„Nakon godina stagnacije došlo je vreme da se stavi tačka na sukobe iz 90-ih i da se kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije“, zaključuju.

Obnova dijaloga je neophodna u cilju postizanja „širih evroatlantskih integracija i svih pratećih pogodnosti“, tvrdi Kvinta.

Dodaju da su spremni da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju njihovu ulogu u procesu ali da to ne mogu da učine dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju.

Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova

Saopštenje zemalja Kvinte dolazi u trenutku političke nestabilnosti, ali i neizvesnosti u Prištini.

Skoro mesec dana nakon ostavke kosovskog premijera, datum raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora još uvek nije poznat, dok i dalje postoji mogućnost formiranja nove vlade u istom sazivu skupštine.

Međutim, stavovi kritičke javnosti su jasni. Ukoliko dođe do raspuštanja kosovske skupštine krajem avgusta, jesenji izbori na Kosovu i prolećni redovni izbori u Srbiji odložiće mogućnost nastavka pregovora do proleća iduće godine.

S druge strane, formiranjem nove vlade u Prištini davanjem podrške novom mandataru i ukidanjem odluke o taksama stvorili bi se uslovi za brz nastavak pregovora koji su obustavljeni u novembru 2018. U poslednje vreme stiže više najava da bi ova 2019. (teoretski) mogla da bude godina sporazuma.

Povodom ovog saopštenja vanrednu konferenciju za štampu je održao i direktor Kancelarije za KiM. Srbija ovo saopštenje ocenjuje kao sporno, a o porukama Đurića pročitajte detaljnije u posebnoj vesti: Đurić o saopštenju Kvinte: Stvaranje veštačke uravnilovke između Kosova i Srbije.

Istovremeno, šef srpske diplomatije je imao i poruku za srpske ambasadore: Dačić ambasadorima Srbije naložio pojačane aktivnosti zbog Kosova.

Međutim, saopštenje Kvinte nije prošlo ni bez reakcija Prištine. O tome takođe čitajte u posebnoj vesti: Priština reaguje na poziv Kvinte: Veselji podvlači važnost strateških partnera; Vlada u ostavci stoji pri odluci o taksama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.