Mitrovčani disciplinovani u borbi sa vrućinom

Foto: Radio Kontakt Plus

Uprkos ekstremno visokim temperaturama, broj pacijenata koji se javljaju hitnoj pomoći mitrovičkog Doma zdravlja nije povećan. Načelnica hitne službe dr Biljana Milosavljević, za Radio Kontakt Plus navodi, da je pomoć u ovoj službi u prethodna dva dana zatražilo 49 osoba, uglavnom starijih, hroničnih bolesnika.

Prema njenim rečima, pacijenti se uglavnom javljaju u kasnim popodnevnim satima, usled temperaturnih razlika u toku dana.

“Postoji ta varijacija u samim pritiscima, pa nas pacijenti često pitaju da li da uzimaju svoju redovnu terapiju. Često dolaze sa hipotenzijom, koju i očekujemo zbog vazodilatacije krvnih sudova i visokih temperatura. Ne možemo da generalizujemo kome više smetaju te temperaturne razlike, ali po nekoj našoj statistici u pitanju su hronični bolesnici astmatičari, dijabetičari, pacijenti sa hipertenzijom i reumatološkim tegobama“, – ističe Milosavljević.

Zadnjih dana primećen je porast broja pacijenata sa povišenom telesnom temperaturom koju je vrlo teško sniziti uobičajenim medikamentima, dodaje dr Milosavljević i ističe da je reč o osobama koje su se vratile sa godišnjih odmora.

“Pored svoje redovne terapije, pacijenti su uzimali sami paracetamol i brufen. Žale se na temperature koje teže opadaju. Najznačajniji podatak je da su se svi upravo vratili sa godišnjeg odmora pa pretpostavljam da se radi o virusnoj infekciji, ali to se dešava zadnja dva dana pa ćemo pratiti dalje da vidimo šta je u pitanju”, – kaže dr Milosavljević.

Načelnica hitne službe dodaje, da su Mitrovčani jako disciplinovani i da umeju da se zaštite od visokih temperatura i da se pridržavaju saveta lekara.

“Bez preke potrebe ne treba izlaziti napolje. Ukoliko pacijenti imaju svoje dnevne obaveze treba da ih završe pre 10 sati ili nakon 17 časova. Obavezno treba da nose flašu vode sa sobom i vode računa o nadoknadi tečnosti, najmanje 2 litra vode dnevno. Izbegavati težu hranu, gazirano, kafe, obući se lagano i nositi tkanine svetlih boja. Zaštiti se nekim UV faktorom, nositi kapu ili šešir “, – dodaje ona.

Kada je reč o zalihama lekova i sanitetskog materijala, dr Milosavljević kaže da se jako vodi računa o upotrebi medicinskih sredstava i da se ona primenjuju samo u hitnim slučajevima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.