Đurić: „Koha raspiruje nacionalnu i versku netrpeljivost“

Marko Đurić Zvečan
Foto: KoSSev

Koha je glasilo koje raspiruje nacionalnu i versku netrpeljivost kroz širenje grubih istorijskih falsifikata“, saopštio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Prištinski list već drugu nedelju zaredom objavljuje tekstove doktora istorijskih nauka, Bedrija Muhadrija koji tvrdi da su spomenici srpske kulturne baštine na Kosovu zapravo prisvojeni arberijski spomenici, odnosno da su sagrađeni na temeljima arberijskih i ilirskih hramova.

Đurić to vidi kao “tvrdoglavi pokušaji revizionista i falsifikatora istorije da izvrtanjem činjenica otmu srpsko srednjovekovno kulturno i duhovno nasleđe na Kosovu i Metohiji” ali dodaje da za takvim namerama izostaju materijalni dokazi.

“Zaista, pre srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji je postojala romejska odnosno vizantijska kultura, a pre nje i neke druge kulture, samo što Albanaca tu nije bilo”, tvrdi Đurić.

S druge strane, “poveljama srpskih manastira na Kosovu i Metohiji nedvosmisleno se potvrđuju ko je bio njihov ktitor i pokrovitelj”, navodi Đurić, dalje dodajući da su srpski srednjovekovni manastiri “tvrđava srpstva na Kosovu i Metohiji” i “neoborivi dokaz čija je to zemlja bila, i kakva je serija zločina, proterivanja, islamiziranja i asimilacije dovela do sadašnje etničke strukture”.

Albance poziva da “rade na svojoj baštini” umesto što “manifestuju nekulturu prisvajajući tuđe”.

“Ne mislim da su Albanci zbog toga što na Kosovu i Metohiji nemaju svoje manastire na bilo koji način inferiorni, jer i oni imaju svoju bogatu kulturu na koju treba da budu ponosni, ali sam najoštriji protivnik svakog pokušaja prisvajanja tuđe kulturne baštine”.

Zarad sklada i prijateljstva u srpsko albanskim odnosima moraju se poštovati ekskluzivnost i nepovredivost srpske kulture na Kosovu i Metohiji, zaključuje Đurić.

Jutrošnji Muhadrijev tekst „Koha: „Srbi su gradili na osnovama starih ilirskih i arberijskih hramova“ nastavak je teksta koji je Koha objavila u svom kulturnom dodatku prošlog vikenda. Tekst tada naslovljen „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“ izazvao je  reakciju Eparhije raško-prizrenske. Više o tome u vesti: Naše svetinje su pravoslavne i to će ostati dok god ovde živi poslednji monah i vernik.

Drugi povezani članci:

Koha: „Ne prestaje debata u Srbiji posle pisanja u kulturnom dodatku Kohe“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.