EULEX i KP odali počast Audriusu Šenavičiusu: „Nikada ga nećemo zaboraviti“; Novčana naknada za informacije koje vode razrešenju ubistva

Foto: EULEX

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) obeležila je sedmogodišnjicu ubistva carinskog službenika EULEX-a Audriusa Šenavičiusa koji je ubijen od strane do sada neidentifikovanih lica na severu Kosova dok se vozio na posao.

U znak sećanja na ovaj dan, šef Misije EULEX, Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), zamenik generalnog direktora Kosovske policije za resurse, Dejan Janković i zamenik predsednika opštine Zvečan, Nenad Popović posetili su danas mesto na kojem je Audriusu oduzet život i položili venac na njegovu spomen ploču.

EULEX nudi 82.000 evra za informacije o ubistvu

EULEX poziva sve one koji možda poseduju informacije, koje mogu pomoći policiji, da se jave. Misija nudi nagradu od 82.000 evra za informacije koje mogu dovesti do hapšenja i osude izvršioca(-laca) ovog ubistva. Za više detalja o tome kako prijaviti informacije u vezi sa ubistvom Audriusa, pozovite +383 38 284 181 ili posetite vebsajt: https://www.eulex-kosovo.eu/?page=3,57

Na mestu ubistva Šenavičiusa, Vigemark je posetio na to da je slučaj njegovog ubistva sada u rukama kosovskog suda i pozvao sve koji imaju informacije da pomognu istrazi.

„Ovaj zločin još uvek nije rešen. Uprkos dugim istragama prvenstveno od strane samog EULEX-a, ovo ubistvo ostaje nerešeno. Kada je EULEX završio svoj izvršni mandat u pravosuđu 2018. godine, ovaj predmet ubistva predat je kosovskim organima tužilaštva. Oni sada vode ovaj slučaj, ali još uvek nema rezultata. Zbog toga danas apelujem na sve koji imaju informacije o ovom slučaju, na one koji znaju nešto o onome što se ovde dogodilo pre sedam godina, da se jave i objasne šta se dogodilo. Vaša anonimnost će biti zagarantovana. Tu je i vrlo značajna finansijska nagrada za informacije koje će voditi ka rešavanju ovog predmeta. Ali ovde nije reč o novcu, već o pravdi i još jednom primeru nekažnjavanja. Pravda je potrebna porodici žrtve, svima ovde na Kosovu, regionu, a takođe i Evropskoj uniji,“ rekao je on, stoji u saopštenju EULEX-a.

Zamenik generalnog direktora Kosovske policije za resurse, Dejan Janković, takođe je odao poštu Šenavičiuu.

„Osećamo poštovanje prema kolegi Audriusu kao prema svakom pripadniku Kosovske policije koji je izgubio život služeći narod Kosova. Oblačeći policijsku uniformu svesni smo rizika kome se izlažemo, jer je čast služiti narodu, međutim gubitak života kolege koji je došao iz Litvanije da pomogne nama ovde na Kosovu ima još veću težinu. Mi, pripadnici  Kosovske Policije ćemo mu biti večno zahvalni na podršci koju nam je pružio kao i žrtvi koju je položio, a to je njegov život.”

Janković je dodao i da je na policiji odgovornost da izvršioce ovog zločina privedu pravdi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.