LDK i Samoopredeljenje šalju Zakon o dijalogu sa Srbijom na ocenu Ustavnom sudu

Izvor: Insajderi (tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Opozicione partije, Samoopredeljenje i LDK, poslaće sutra, u petak, Ustavnom sudu, Zakon o dijalogu, usvojenom pre nedelju dana u Skupštini Kosova.

Ove dve partije tvrde da ovaj zakon sadrži članove koji su u suprotnosti sa najvišim pravnim aktom u državi, a posebno članovi kojima se ukida zakon o međunarodnim sporazumima, zakon koji proizlazi iz Ustava države.

Pored ove dve partije, civilno društvo takođe smatra da ima članova koji su u supotnosti sa Ustavom, čak pominju prvi član zakona.

Poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu koja je takođe predsednica odbora za pravosuđe, izjavila je za Kosova Press da Zakon o dijalogu sadrži mnogo članova koji su u suprotnosti sa Ustavom.

Pored toga što će zakon poslati Ustavnom sudu, Hadžiu kaže da će takođe tražiti privremenu meru kojom se traži da se zakon ne primenjuje sve dok se ne donese odluka Ustavnog suda.

“Mi kao Samoopredeljenje, zajedno sa LDK podnećemo u petak ovaj nacrt zakona Ustavnom sudu, zato što smatramo da ima mnogo članova koji su u suprotnosti sa Ustavom Republike Kosovo. U tom smislu, tražićemo od Ustavnog suda privremenu meru, kojom se traži da Ustavni sud donese odluku da se Zakon o dijalogu ne primenjuje sve dok ne dobijemo odluku Ustavnog suda. Naravno, radimo intenzivno sa zajedničkim radnim grupama Samoopredeljenja i LDK, pomažu nam i eksperti u ovom pitanju, tako da verujem da će do sutra biti završeno, i onda u petak imamo poslednji zvanični rok, zato što prema Ustavu Republike Kosovo poslanici imaju 8 dana na raspolaganju da podnesu slučaj Ustavnom sudu”, izjavila je ona.

Opozicioni poslanici, ne vide Ustavni sud kao jedinu opciju za protivljenje ovom zakonu, protesti i demonstracije su opcija koju razmatraju.

Hadžiu je izjavila da ako nastave sa ovim pristupom i nastoje da naprave dogovore u vezi sa teritorijom Kosova, oni su u obavezi da pozovu na proteste protiv, kako ona kaže, ljudi koji su spremni na sve samo zarad političkog opstanka.

„Postoji mnogo pitanja, nismo završili jer radimo u radnim grupama, ali u trenutku kada budemo poslali Ustavnom sudu, objavićemo slučaj koji smo poslali Ustavnom sudu. Postoji mnogo pitanja, počevši od pitanja lex specialis koji ima tendenciju da ukine Zakon o međunarodnim sporazumima, ali i član 18 Ustava Kosova iz kojeg proizlazi Zakon o međunarodnim sporazumima, koji je organski zakon. Oni su rekli da zakon o dijalogu ima lex specialis status,  koji je iznad svega. Dakle, postoji stalna tendencija da se podriva član 18 Ustava, ali i Zakon o međunarodnim sporazumima. S druge strane, interveniše se i u nadležnosti Skupštine Kosova, vlade i tako se stvaraju paralelne institucije i postoje druga pitanja koja završavamo“, kaže ona.

Iako će se obratiti Ustavnom sudu, Hadžiu kaže da su izgubili poverenje u ovu instituciju, ipak izjavila je da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva da se usprotive ovom procesu.

S druge strane, poslanik LDK, Driton Seljmanaj je ubeđen da je Zakon o dijalogu neustavan u potpunosti, pošto je, prema njegovom mišljenju, dokazano da su neka ustavna ovlašćenja ovim zakonom preuzeta i transformisana.

On je izjavio da nije moguće putem zakona odrediti institucionalnu hijerarhiju ko se može baviti dijalogom.

„Ubeđeni smo da će odluka Ustavnog suda biti takva da se ovaj zakon ne može primenjivati na Kosovu jer prelazi okvire zakona koji bi bio u potpunosti u skladu sa Ustavom ali ne i da krši Ustav. Naša procena je da je ovaj zakon u potpunosti neustavan u pogledu funkcija kao i načina na koji je oformljen pregovarački tim, čak i u pogledu mandata, i da ne mogu dobiti, niti specijalni zakon može redefinisati dodatne nadležnosti koje nisu ni u Ustavu. Niko nema prava da uzima bilo čija ovlašćenja, niko nema pravo da delegira ovlašćenja nekom drugom osim ako to Ustav ne predviđa… Mi smo duboko ubeđeni da će Ustavni sud ukinuti ovaj zakon“, kaže on.

Dok Samoopredeljenje možda i organizuje proteste kako bi se protivili ovom zakonu, Seljmanaj kaže kako je LDK pažljiva povodom koraka koje će preduzeti i u ovoj fazi oni nisu razmišljali o takvim koracima.

Seljmanaj je izjavio da je LDK partija koja prvo koristi sve institucionalne i ustavne mehanizme i tek onda ukoliko dođe do situacije da institucionalni načini ne funkcionišu, onda će se, kako je izjavio, vratiti legitimnom pravu da protestuju.

Da Zakon o dijalogu sadrži članove koji se kose sa najvišim pravnim aktom u zemlji kaže i civilno društvo.

Demokratski institut Kosova je kontinuirano vršio nadgledanje procesa dijaloga sa Srbijom i nakon analize ovog zakona, kažu da ima članova koje bi Ustavni sud mogao ukinuti.

Violeta Hadžoli iz ove organizacije, izjavila je za Kosova Press, da Zakon o dijalogu ima mnoge nedostatke.

Kosova Press je zatražila od Vlade Kosova da odgovori na navode opozicionih stranaka da je zakon u suprotnosti sa Ustavom države, ali nije dobila odgovor.

Nacrt zakona o dijalogu izglasan je pre nedelju dana u Skupštini Kosova, a istog dana zeleno svetlo je dobila i platforma izrađena od strane državnog tima za dijalog. Podsećamo da su se vladajuće stranke, uz podršku PSD-a, borile da obezbede glasove za izglasavanje nacrta zakona i platforme, dok Samoopredeljenje i LDK nisu učestvovale u glasanju u oba slučaja.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.