Devetnaest godina od zločina na Bistrici u Goraždevcu

Sutra se navršava devetnaest godina od napada na decu koja su letnji raspust provodila na obali Pećke Bistrice u Goraždevcu, kada je stradalo dvoje, a ranjeno njih četvoro.

Pomen stradalom Ivanu Jovoviću i Panti Dakiću biće služen u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice. Liturgija se služi od 9 časova, a nakon nje i pomen stradaloj deci. Pomen će služiti vikarni episkop novobrdski Ilarion.

Zločin u kome je život izgubilo dvoje, a ranjeno čestvoro dece ostavilo je ogromne posledice na Goraždevac i ostale povratničke sredine. Mnoge porodice sa decom su se nakon ovog zločina odselile, piše Radio Goraždevac.

Vrtić, osnovna i srednja škola u Goraždevcu danas broje oko stotinak dece, što je za dve trećine manje nego pre devetnaest godina, uprkos činjenici da se u ovom selu u proseku rađa oko desetak beba. Mladi danas odlaze uglavnom zbog nedostatka radnih mesta.

Pre devetnaest godina, 13. avgusta. 2003 godine, nešto posle 13 časova pucano je na oko osamdesetoro dece iz Goraždevca, dok su se kupala na reci Pećkoj Bistrici, nadomak sela. Tom prilikom smrtno su stradali Ivan Jovović (19) i Panto Dakić (12) a teško ranjeni Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Đorđe Ugrenović i Marko Bogićević.

KoSSev: Najteže povređeni Bukumirić je prebačen u francusku bolnicu u Južnoj Mitrovici, a na putu do bolnice, napadnuto je i vozilo hitne pomoći. Nakon prve operacije, Bukumirića bez znakova života, ponovo hitno prebacuju u drugu bolnicu, u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a odatle helikopterom na VMA u Beogradu, gde šest dana provodi u komi i preživljava četiri teške operacije.

Devetnaest godina kasnije – ubice nisu pronađene, dok su Specijalno tužilaštvo Kosova i EULEX 2010. godine obustavili istragu usled toga što ona „nije dovela do konkretnih rezultata, ili potencijalno osumnjičenih”.


Više o samom napadu na goraždevačku decu 2003. godine, kao i na selo tokom 2015., čitajte u vestima:

Osamnaest godina od zločina na Bistrici

Sedamnaest godina od zločina na Bistrici, obeležavanje u Goraždevcu

Sedamnaest godina od zločina nad decom u Goraždevcu

Šesnaest godina od zločina na Bistrici, obeležavanje u Goraždevcu i Beogradu

Parastos ubijenoj deci u Goraždevcu: Sačuvajmo domove u Metohiji

15. parastos ubijenoj deci na Bistrici

14 godina od ubistva dece u Goraždevcu

Goraždevac u magli: „Tata, napali su selo“

Goraždevac: Kamenje koje se kotrlja 12 godina

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.