Devet Jugovića: "Fali nam komšiluk, kad su deca kod kuće onda je lepo"

Selo Devet Jugovića, nadomak Prištine, ne nalikuje mnogo onom od pre 16 godina. U njemu sada, od nekadašnjih 130 srpskih porodica, žive samo dve.

Devet Jugovića danas ima mnogo velelepnih kuća, ali malo starosedelaca. Od nekadašnjih srpskih porodica ostali su samo Živanovići i Markovići. Nikada nisu napuštali svoja ognjišta, a od mnogo toga zavisi da li će na njima i ostati. 

"Unuka mi je osmi razred, u pet treba da ustane da bi išla u Gračanicu u srednju školu, tu se sad lomimo šta da radimo. Mladi neće da napuste nas stare. Držimo po neku svinju, živinu. Sin obožava golubove, fazane, paune, sve to mora da se nahrani, ne stiže da se plaća. Po 10 evra dajem za bajati hleb za pse. Imamo traktor i priključne mašine, jeftinije nam je da posejemo i požanjemo nego da sve kupujemo, ne bi mogli da nemamo svoje žito. Mučimo se, radimo, stiže nam da se ne zajmimo, što je najbitnije," kaže Vlastimir Živanović.

Ovi vredni domaćini kažu da, za sada, dobro žive, ali za jednim čeznu.

"Malo nam fali komšiluk. Kad su deca kući dobro izgleda, kad nisu – grubo, kao da nema niko. Ima tu jedna srpska, ponekad dolaze kod nas, sinoć su bili – da se ne zaboravimo, nas dve kuće smo ovde. Dve ptice ovde ne čine proleće, šta su dve kuće i da smo mi blizu, gde je škola, gore, gde smo mi, samo nekad izdvojimo vreme i dođemo," kaže Jorgovanka Živanović.

Iako se sa komšijama Albancima ne posećuju često, muče ih uglavnom isti problemi.

"Nemamo nikakvih problema od kad sam došao, ni pre ih nije bilo. Najveća briga koju smo imali je put i svi smo dali doprinos, ali najviše opština Priština koja je omogućila da se ovaj put napravi. Najveći problem u celom selu je nezaposlenost, ima puno mladih ljudi koji odlaze zbog zaposlenja, i Srbi i Albanci, pogotovo mlada generacija," rekao je Gani Beriša.

Osnovna škola "Dimitrije Prica" je nakon 1999. godine izmeštena u Brnjicu, pa preostala dva đaka tamo putuju. Iako u selu postoji nova ambulanta, Srbi iz ovog sela za lekarske usluge idu do Brnjice. Živanovići i Markovići održavaju i crkveno dvorište. 

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.