Udruženje sportskih novinara Kosova član međunarodnog i evropskog udruženja

Udruženje sportskih novinara Kosova juče je primljeno u punopravno članstvo Međunarodne asocijacije sportskih novinara (AIPS) i AIPS Evrope. "Ovaj događaj imaće posebno mesto u istoriji sportskog novinarstva Kosova" – poručuju iz kosovskog udruženja novinara.

"Predsednik (AIPS-a) Đani Merlo, poslednjeg dana 79. kongresa koji se održava u Dohi, u Kataru, izjavio je delegatima iz celog sveta da je Kosovo zvanično najnoviji 160. član AIPS-a, a 45. AIPS-a Evropa," navode iz Udruženja sportskih novinara Kosova (USNK). 

Kako dalje dodaju, "uspeh je postignut nakon neprestanog lobiranja borda USNK za prijem u ovu instituciju, od svog osnivanja maja 2015."

"Ovaj događaj dobiće posebno mesto u istoriji sportskog novinarstva u zemlji, jer se smatra otvaranjem novog horizonta za sve sportske novinare na Kosovu, koji će sada imati lakši pristup međunarodnim sportskim događajima, uz njihovo praćenje sa terena," zaključuju iz ovog udruženja.

Članstvo kosovskih novinara u ove dve međunarodne organizacije usledilo je nakon što je Kosovo tokom prošle godine postalo član u niz međunarodnih sportskih udruženja, a 2014. i Međunarodnog olimpijskog komiteta.Kosovo je do sada postalo punopravan član u sportskim međunarodnim savezima atletike, odbojke, košarke, plivanja, ping-ponga, gimnastike, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, modernog petoboja, rukometa, boksa, vazduhoplovsta, tenisa, a prihvaćeno je da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima rvanja, skijanja, tekvandoa, biciklizma i karlinga.

Kosovo će i kao članica Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) po prvi put učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine i to pod svojom zastavom, dok je u junu 2015, učestvovalo i u evropskim igrama u Bakuu iako ni Brazil, ni Azerbejdžan do sada nisu priznali Kosovo. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.