Derek Šole apelovao na Kurtija da prihvati predlog EU

Derek Šol Šolet (Chollet)

Specijalni savetnik Stejt Departmenta Derek Šole razgovarao je večeras sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o predlogu EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i na njega apelovao da isti prihvati.

U pitanju je dokument poznat kao tzv. francusko-nemački predlog, jer su ga u kasno leto, u Beograd i Prištinu doneli savetnici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, pre nego što će iza njega i javno stati EU.

Plan u punom nazivu glasi „Predlog Evropske unije podržan od strane Francuske, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država (SAD)“, i nije javan; premda se u više navrata u medijima objavljuje njegov navodni sadržaj od 10 tačaka. Poslednju, ažuriranu verziju, Beograd i Priština dobili su 5. decembra prošle godine.

Srbija pre toga insistira na formiranju ZSO kao neispunjene obaveze iz postojećeg tzv. Briselskog sporazuma, Priština, nevoljna da to uradi, insistira na uzajamnom priznanju u centru.

O razgovoru sa kosovskim premijerom je izvestio sam Derek Šole na društvenoj mreži Tviter navodeći da su razgovarali upravo o evropskom predlogu, te da je na Kurtija apelovao da ga prihvati.

Ključna tema razgovora, kako je saopštio Šole, bilo je partnerstvo SAD-a i Kosova, kao i zajednički cilj unapređenja evropskih i evroatlantskih integracija Kosova.

Razgovarali su i o, kako je naveo, napredovanju u diskusijama o ZSO, u kontekstu dijaloga Beograda i Prištini, ali i potrebi da se Srbi, koji su početkom novembra 2022. napustili kosovske institucije, u iste vrate.

Kosovski premijer za sada se o razgovoru sa Derekom Šoleom nije oglašavao.

Razgovor Šolea i Kurtija dolazi u istom danu kada je, kako je prenela Koha, američka ambasada u Prištini za 31. januar zakazala diskusiju upravo o formiranju ZSO. Na diskusiju su pozvani lideri civilnog društva, vladini zvaničnici, politički lideri i diplomate.

„Pozivamo raznoliku grupu lidera civilnog društva, zvaničnike vlade, političke lidere i diplomate da razgovaraju o ovoj važnoj temi. Naš cilj je da unapredimo uzajamno razumevanje za angažovanje u vezi sa Asocijacijom, u podršci dijalogu, olakšanom od strane EU, između Kosova i Srbije“, navela je američka ambasada u odgovoru za Kohu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.