Novi test otkriva prikriveni karcinom pluća u ranoj fazi

laboratorija, istraživanje, mikroskop, epruvete
FOTO: Shutterstock

Po prvi put, smrtonosni oblik kancera pluća može se dijagnostikuje dok je još uvek izlečiv, otkrila je nova studija koja proučava antitela povezana sa bolešću.

Karcinom malih ćelija pluća (SCLC) čini oko 14 odsto dijagnoza kancera pluća u SAD i šesti je vodeći uzrok smrti od kancera u SAD. Dok je CT skener dobar u skriningu drugih karcinoma pluća, nije koristan za otkrivanje SCLC pre nego što se proširi.

U vreme postavljanja dijagnoze, 70 odsto slučajeva SCLC je metastatsko, a petogodišnja stopa preživljavanja je manja od šest odsto.

Poznato je da pacijenti sa SCLC imaju antitela koja greškom napadaju njihove nerve. Autori novog izveštaja u Science Translational Medicine sada su identifikovali pet takvih „autoantitela“ koja su prisutna u posebno visokim nivoima kod pacijenata sa SCLC i mogu da se koriste za njihovu identifikaciju u ranim fazama.

U eksperimentima koji su koristili skladištene uzorke krvi od tri velike grupe pacijenata sa i bez SCLC, pozitivni testovi za panel autoantitela bili su otprilike 65 odsto do 79 odsto tačni za dijagnozu bolesti, a negativni testovi su bili 65 odsto do 87 odsto tačni u isključivanju, rekli su istraživači.

Dodavanje istorije pušenja pacijenata rezultatima krvnih testova čini predviđanja još tačnijima, otkrili su oni.

Dr Pol Lampe, čiji je tim u Centru za karcinom Fred Hačinson u Sijetlu sproveo istraživanje, rekao je da planiraju da nastave testiranje samog testa, a zatim da podnesu zahtev za njegovo regulatorno odobrenje. Cilj je, rekao je, da se uradi test zajedno sa standardnim godišnjim CT skriningom karcinoma pluća kod teških pušača i drugih osoba sa visokim rizikom.

„Takođe smo otkrili da neka od ovih autoantitela napadaju proteine na površini tumorskih ćelija“, rekla je za Reuters vođa studije Kristin Lastvika.

Ona je dodala da trenutno istražuju ove tumor-specifične proteine kao nove mete za terapije kancera i rano otkrivanje.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.