Delavi: Ne želimo sporazum koji će da stvori više problema, pretnje i retorika iz dana komunizma moraju da prestanu

Ambasador Greg Delavi
Ambasador Greg Delavi

„Verujemo da suština sporazuma između Kosova i Srbije mora da dođe od samih strana. Ali postoje ograničenja u pogledu onoga šta ćemo da prihvatimo. Svaki sporazum mora da osigura bezbednost za sve građane, uključujući osetljive grupe, kosovske Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu. U poslednjih nekoliko nedelja bilo je retorike koja nije od pomoći, uključujući pretnje i vrstu govora koje smo čuli u lošim starim danima komunizma. Ovo mora da prestane. Takve izjave podrivaju šanse za rešenje i podižu tenzije. Nasilje i pretnje nasiljem su neprihvatljive“ – poručio je danas iz Prištine američki ambasador, Greg Delavi.

U video poruci građanima naveo je i da SAD žele da pomognu da se postigne sporazum koji je „primenjiv, trajan i koji doprinosi stabilnosti u regionu“.

„Ne želimo da se vratimo u stare dane; ne želimo da vidimo sporazum koji će da stvori više problema nego što će ih rešiti,“ zaključio je Delavi.

Pročitajte još:

Kosnet: Pozicija SAD o razmeni teritorija nepromenjena, BG i PR da razgovaraju o novim idejama

Ambasada SAD: BG i PR nemaju neograničenu slobodu delovanja, da smanje negativnu retoriku i ne stvaraju nestabilnostPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.