Kosnet: Pozicija SAD o razmeni teritorija nepromenjena, BG i PR da razgovaraju o novim idejama

Pozicija Sjedinjenih Američkih Država se po pitanju razmene teritorija nije promenila. Važno je da Beograd i Priština budu u mogućnosti da razgovaraju o novim idejama, ali to nije šifra za razmenu teritorija ili bilo koju konkretnu akciju – pred američkim senatorima Komiteta za spoljne odnose saopštio je novi američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, odgovarajući na pitanje o razmeni teritorija. 

Pitanje razmene teritorija postavio je senator Kris Marfi. Podsećajući na poslednju posetu srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića – SAD-u, kada se sastao sa američkim zvaničnicima, Marfi je rekao da je nakon sastanka sa Džeredom Kušnerom Dačić naveo – „pozicija Amerike je nešto bliža našoj poziciji“, te da je to pokrenulo „divlje spekulacije u regionu šta je promena u poziciji Amerike“.

Mnogi brinu da je za SAD sada prihvatljivije ono što se zove razmena teritorija, kazao je Marfi, navodeći da to u prošlosti nije bio slučaj.

Kakve instrukcije vi imate s obzirom na to da odlazite na Kosovo i po pitanju poštovanja  pozicije kada je u pitanju razmena teritorija, da li se to promenilo s obzirom na Dačićeve komentare, upitao je Marfi Kosneta.

Marfi je takođe pitao Kosneta u vezi sa izveštajem sa sastanka Kušnera i Dačića, odnosno da li je Stejt department dobio ovaj izveštaj, na šta je Kosnet odgovorio da prvi put čuje za ovaj sastanak.


Šta je Kosnet rekao u svom obraćanju pred komitetom, pročitajte ovde

„Rekao bih da se naša pozicija nije promenila. Pozicija administracije je da mi podržavamo dijalog koji olakšava EU između Prištine i Beograda. Mislimo da je važno da obe vlade i druge zainteresovane strane u ovim zemljama krenu napred kreativnim razmišljanjem o načinima kako da prevaziđu dugotrajne tenzije između Kosova i Srbije. Smatramo da je važno da obe zemlje budu u mogućnosti da razgovaraju o novim idejama, ali to nije šifra za razmenu teritorija ili bilo koji konkretni tok akcije. Želimo da vidimo sa kakvim će idejama dve vlade da izađu u kontekstu dijaloga,“ odgovorio je Kosnet i dodao:

„Naš ukupan strateški cilj je stabilnost u regionu, rešenje dugotrajnih tenzija, neslaganja između Srbije i Kosova, na način da ćemo pomoći obema zemljama da izgrade snažnije veze sa Zapadom.“

Izjava dolazi u jeku političke i medijske lavine napisa i izjava o „podeli“, „razgraničenju“, „razmeni teritorija“ i „korekciji granice“ između Srba i Albanaca (na Kosovu i Metohiji). Prethodno se oglasila i nemačka kancelarka, Angela Merkel, rekavši da su granice na Balkanu nepromenjive.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.