Ambasada SAD: BG i PR nemaju neograničenu slobodu delovanja, da smanje negativnu retoriku i ne stvaraju nestabilnost

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Ambasada SAD-a, u odgovoru za Gazetu Express obelodanila je svoj stav o mogućnosti promene granica između Kosova i Srbije. Navode da će Sjedinjene Države ostaviti sporazum u rukama dve države, ali stranama mora da bude jasno da neće imati neograničenu slobodu delovanja.

Nakon Nemačke i Velike Britanije, Sjedinjene Države su takođe odlučile da se izjasne o spekulacijama u poslednjih nekoliko nedelja za razmenu teritorija između Kosova i Srbije.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, u odgovoru za Express, iznela je svoj stav o nedavnim izjavama političkih lidera o promeni granica.

Pročitajte još:

Kosnet: Pozicija SAD o razmeni teritorija nepromenjena, BG i PR da razgovaraju o novim idejama

Merkel: Granice na Balkanu nepromenjive

Helt o korekciji granice: Odgovor Merkelove bio je jasan

Na početku su zatražili od Kosova i Srbije stabilan sporazum i da ne stvaraju tenzije na Balkanu.

„Kosovo i Srbija moraju da postignu sporazum koji je sprovodiv, održiv i da ne stvaraju nestabilnost u bilo kojoj zemlji ili regionu,“ navela je američka ambasada u odgovoru.

Osim što neće da ostave prostor za planove koji donose nestabilnost – kao što su ideje koje dolaze od trija – Tači-Dačić-Vučić –  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država jasno je navela da strane neće da imaju neograničenu slobodu da odlučuju o sudbinama njihovih država.

„Vrlo ozbiljno i veoma pažljivo sagledaćemo o čemu se strane slažu. To ne podrazumeva neograničenu slobodu delovanja,“ navela je ambasada.

Amerikanci objašnjavaju da će stranama ostaviti da se saglase, ali i da će konačni pečat na sporazum između Kosova i Srbije biti njihov:

„Sve dok se bavimo specifičnim elementima bilo kojeg predloženog sporazuma, mi ćemo da budemo jasni prema uključenim stranama.“

Ovo objašnjenje američke ambasade dolazi nakon ćutanja o položaju svetske supersile. U odsustvu jasne pozicije SAD-a, izveštavano je o tajnom planu koji su izmislili ljudi Donalda Trampa i Rusije za podelu Kosova.

„Podstičemo strane da preuzmu potpunu odgovornost za proces, da smanje negativnu retoriku i da konstruktivno rade zajedno. U ovom trenutku ne želimo da uđemo u javnu raspravu o hipotetičkim elementima rešenja koja mogu da proizađu iz razgovora,“ navela je ambasada SAD.

Ranije ove godine, kada se pojavila ideja o teritorijalnoj razmeni, američka ambasada opovrgla je svaku tvrdnju da bi tako nešto moglo da se dogodi.

Međutim, pitanje promene granice počelo je da se materijalizuje u izjavama lidera, odnosno sa idejom predsednika Hašima Tačija za „korekciju granica“ i predsednika Aleksandra Vučića o „razgraničenju“.

Stav američke ambasade postaje očigledan ubrzo nakon što su se druge države Kvinte suprotstavile bilo kom obliku prekrajanja granica.

Nemačka kancelarka, Angela Merkel, na konferenciji za novinare sa predsednikom Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Denisom Zvizdićem, u Berlinu, pojasnila je Tačiju i Vučiću da su granice nepromenjive.

Velika Britanija je takođe dala svoj stav protiv promene granica. U intervjuu za televiziju 7, ambasador Rori O’Konel rekao je da bi promena granica donela destabilizaciju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.