Nezakonito sakupljanje podataka o Šaćiriju i Behramiju zarad „pikantnih tema“, Šabić podneo krivičnu prijavu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije podneo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu zbog sumnje da jedno ili više nepoznatih službenih lica MUP-a Srbije neovlašćeno sakupljalo lične podatke dvojice fudbalera švajcarske reprezentacije poreklom sa Kosova, a sa ličnim dokumentima Republike Srbije – Džerdana Šaćirija i Valjona Behramija.

Informer je 21. juna objavio tekst „(FOTO) MA KAKVI ŠVAJCARCI, TO SU BRE SRBI! Šaćiri i Behrami imaju SRPSKO DRŽAVLJANSTVO!“, a uz fotografije izvoda iz matične knjige rođenih i državljanstva dvojice fudbalera, koji su potom preneli i drugi pojedini mediji. Izvode i državljanstvo su izdale matične službe gradskih uprava Vranja i Kraljeva istog dana kada je tekst i objavljen.

Dokumenta izdale gradske uprave na službeni zahtev policijskih uprava Gnjilana i Kosovske Mitrovice

Tokom postupka nadzora, ove gradske uprave su poverenika obavestile da su dokumenta izdali Policijskoj upravi za Gnjilane izmeštenoj u Vranju i PU za Kosovsku Mitrovicu izmeštenoj u Kraljevu i to na osnovu njihovih službenih zahteva.

MUP nije odgovorio ni nakon isteka roka, ni nakon urgencije

Dvojica fudbalera su, uz Granita Džaku takođe poreklom sa Kosova i reprezentativca Švajcarske, u fokus srpskih i međunarodnih medija dospeli nakon utakmice reprezentacija Srbije i Švajcarske, odnosno nakon što su Šaćiri i Džaka, posle postignutog gola, rukama pokazivali znak orla sa albanske zastave. Šaćiri je inače poreklom iz Gnjilana, a Behrami iz Kosovske Mitrovice.


Pod kojim uslovima se izdaje izvod iz matične knjige i državljanstvo?

Poverenik je u svom saopštenju podsetio da Zakon o matičnim knjigama propisuje da se izvodi iz matičnih knjiga i uverenja izdaju na zahtev lica na koje se ti podaci odnose, članu njegove uže porodice, usvojitelјu ili staratelјu, a drugim licima na način i pod uslovima utvrđenim zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti i zakonom koji uređuje prava na pristup informacijama od javnog značaja, kao i to da Zakon o državlјanstvu Republike Srbije u članu 48. propisuje da se uverenje o državlјanstvu izdaje samo na lični zahtev.

Poverenik je zato, stoji u saopštenju – zatražio izjašnjenje o tome da li je MUP dostavio Informeru ili nekom drugom ova dokumenta, i po kom osnovu je vršio obradu podataka o ličnosti.

Ali i nakon isteka roka i urgencije, Poverenik nije primio odgovor MUP-a.

„Ne ulazeći, do izjašnjenja MUP-a, u to da li je uopšte postojao i kakav osnov za obradu podataka u ovom slučaju, sasvim je izvesno da se redistribucija tih podataka radi obezbeđenja ‘pikantnih’ tema – tabloidnim, ili drugim medijima nikako ne može dovesti u sklad sa zakonom, odnosno da predstavlja grubu zloupotrebu ovlašćenja, te da sve navedene okolnosti ukazuju na osnovanu sumnju da u radnjama jednog ili više NN službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova postoje svi elementi krivičnog dela neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka (čl. 146 KZ-a), za koje delo je službenom licu u vršenju službe zaprećena kazna do tri godine zatvora,“ navodi se u saopštenju poverenika.

Poverenik, s obzirom na, kako je pojašnjeno – svoja ovlašćenja prema medijima i garanciju tajnosti novinarskih izvora, nije sprovodio nikakav postupak prema Informer-u, ili drugim medijima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.