Crnogorci od Kurtija i Tačija traže uređenje formalno-pravnog položaja

Slobodan Vujičić
FOTO: RTK2

Udruženje Crnogoraca Kosova uputilo je zahtev kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i premijeru Aljbinu Kurtiju za uređivanje formalno-pravnog položaja crnogorske zajednice na Kosovu. Od njih očekuju izradu ustavnog amandmana koji bi bio razmatran i usvojen od strane kosovske skupštine.

Iz ovog Udruženja poručuju da su zahteve uputili svim parlamentarnim klubovima, kako bi nakon dvanaest godina „spoznali istinu ko je ‘Za’ a ko ‘Protiv’ da Crnogorci postanu ustavna kategorija“.

Podsećaju da je za usvajanje ovakvog amandmana u kosovskoj skupštini potrebna „dupla dvotrećinska većina, odnosno dvotrećinski glasovi manjinske zajednice i najmanje dve trećine glasova prisutnih poslanika“.

Predsednik ovog udruženja, Slobodan Vujičić, u saopštenju dodaje da su Kurtiju uputilli i dodatne zahteve:

„Da Vlada na čijem je čelu bez odlaganja započne sa punom implementacijom Strategije za integraciju i afirmaciju crnogorske zajednice na Kosovu koja je usvojena 12. decembra 2016. godine i da na osnovu Zakona o službenim praznicima, Crnogorci zvanično dobiju svoj Dan kao i sve ostale zajednice na Kosovu“.

Ovakve zahteve i očekivanja ovo Udruženje temelji na tome da su „Crnogorci tradicionalna zajednica na Kosovu čemu u prilog svedoči istorija, monumetalni spomenici, etnološki muzej, republički statistički zavod…“.

„Sadašnji Ustav nije uzeo u obzir princip stečenog prava i crnogorsku zajednicu je izopštio iz najvećeg pravnog akta“ tvrde iz ovog Udruženja, dodajući da je njime crnogorska zajednica postala manjina koja nema osnovna pravna polazišta za zaštitu posebnosti u okvirima kosovskog pravnog sistema“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.