‘Misteriozni’ nonpejper o prekrajanju granica: Kritike, demantiji, podrška i neobaveštenost

Mapa nonpejper Slovenija
FOTO: News1.mk

Vest je ažurirana

„Crtanje mapa“, „prekrajanje granica“, „ujedinjavanje teritorija“, reči su koje su juče odjeknule širom regiona nakon objavljivanja ‘misterioznog’ nonpejpera o odvajanju RS i pripajanju Srbiji i ujedinjenu Kosova i Albanije, koji je, prema pisanju slovenačkog portala „Necenzurisano“ upućen iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše u Brisel. Reakcije se nižu, srpski član predsedništva BiH kaže da je „nemoguće da se izdvajanje Kosova iz Srbije odvoji od opstanka BiH“, dok je srpski predsednik oprezan kada je reč o navedenim idejama, ali i kritikuje „pseudo elitu“ kad god Srbi treba nešto da dobiju.

I dok Makedonci poručuju da nemaju nikakva saznanja o prekrajanju granica, kojih se na posletku papir skoro i „ne tiče“, a SAD da poštuju teritorijalni integritet BiH, bošnjački političari optužuju Janšu koji je bio simbol razbijanja prve Jugoslavije da će izazvati novi rat, te mu poručuju da ideja iz non pejpera nikada neće biti realizovana. Iz Slovenije stižu demanti, ali i saopštenje kabineta premijera ove zemlje, da Janša „do daljnjeg“ odbija da komentariše išta o ovom dokumentu.

Slovenački portal „Necenzurisano“ rano juče objavio je sadržaj navodnog neslužbenog diplomatskog dokumenta „Zapadni Balkan – put napred“ koji je, kako navode, upućen iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše u Brisel, i to još u februaru, a u kojem su, između ostalog, iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

„Na Kosovu se 95 odsto stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktično ne postoji“, navodi se u dokumentu.

Dodaje se da bi srpski deo Kosova dobio poseban status, po uzoru na Južni Tirol, gde većina stanovništva govori nemački.

„Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj meri rešiti pripajanjem dela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna da pristane na ujedinjenje Kosova i Albanije“, navodi se dalje u dokumentu.

Ostali predlozi podrazumevaju rešenje hrvatskog pitanja, bošnjačkog i onog što treba da uradi Evropska Unija.

U dokumentu se takođe predviđaju koraci realizacije plana, među kojima su kako se navodi, dva „već u toku“ – a to su:

„U tihoj proceduri mogućnosti za primenu plana proveravaju se sa donosiocima odluka u regionu“ i „u tihoj proceduri podrška planu se proverava sa donosiocima odluka u međunarodnoj zajednici“.

Nakon ovih koraka, ostali podrazumevaju da se osmisli jedan sveobuhvatan program komunikacije kojim bi trebalo da se široj javnosti predstavi plan, ali se i podcrtava da bi trebalo da se ima u vidu da, usled specifičnosti Balkana, postoje „različite atmosfere“ u različitim delovima, dodaje se u dokumentu

U slučaju da postoji saglasnost međunarodnih partnera, EU je ta koja bi trebalo da ga formalizuje i preduzme korake ka primeni plana, dalje se navodi.

Onda bi potom takođe trebalo da usledi proces komunikacije sa javnosti, kako bi se i preduzeli bilateralni koraci.

U samom dokumentu postoji opaska da ukoliko se tokom primene koraka diplomatije iza zatvorenih vrata utvrdi da se ne može garantovati sporazum regionalnih i međunarodnih donosioca odluka, da u tom slučaju non pejper i dalje ostane neformalni dokument.

‘Misteriozni’ nonpejer je odmah nakon objavljivanja podigao pravu buru u EU, a potom i u regionu Zapadnog Balkana.

Fajon: Slovenija se zalaže za širenje Zapadnog Balkana, ne razdvajanje

Evropska poslanica, inače iz Slovenije, Tanja Fajon, održala je juče ranije u Ljubljani konferenciju za medije, sa koje je poručila da bi navodni autor „non pejpera“, predsednik Vlade Janez Janša, trebalo da se oglasi o njemu, s obzirom na to da Slovenija ubrzo preuzima predsedavanje Evropskom unijom.

„Uloga Slovenije je takva da se zalažemo za širenje Zapadnog Balkana, a nikako ne za rastavljanje“, kazala je.

Fajon je, uz ocenu da je Dejtonskim sporazumom završen svaki vojni konflikt i da svaki problem treba da se rešava dijalogom, ocenila da je ideja o razgradnji BiH opasna, jer je BiH „već platila visoku cenu“.

Šta kažu iz Evropske unije?

N1 je juče javio ujedno da je Evropska komisija prethodno demantovala postojanje dokumenta, ali i konstatovao da se ne navodi da je non pejper poslat ovoj Komisiji već Evropskom savetu, u kome su svi šefovi država i Vlada članica.

Beta danas piše da vodeće evropske institucije, Savet EU, Evropska komisija i Služba za spoljne poslove EU (EEAS) nisu želele da komentarišu ili potvrde postojanje non-pejpera.

Portparol predsednika Evropskog Saveta Šarla Mišela je, na pitanje briselskog portala EURACTIV da li je u Mišelovu kancelariju, bilo zvaničnim bilo nezvaničnim kanalima stigao takav dokument, odgovorio: „Ne mogu da dam nikakav komentar“.

Evropska komisija i služba EEAS za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, na čijem je čelu Žozep Borel, rekli su da ništa ne znaju o navodnom dokumentu o prekrajanju balkanskih granica.

Menjanje granica: Opasan put

Ovog jutra stigla je poruka i iz Nemačke. Ministar evropskih poslova ove zemlje, Mihael Rot, kazao je da je prekrajanje grannica zapadnog Balkana „opasan put“.

„Zemlje zapadnog Baklana imaju budućnost samo kao multietničko i multireligijsko društvo. Regionalno pomirenjje i saradnja je ključ mira, demokratije i prosperiteta“, poručio je Rot.

Slovenački ministar inostranih poslova Anže Logar, prethodno je negirao tvrdnje o non-paperu i kazao da se radi o „manipulaciji i pokušaju kompromitacije Vlade i predsednika“ Slovenije.

Pahor: Protiv sam promena granica, podržavam proširenje EU

Predsednik Slovenije Borut Pahor odbacio je danas ideju o promeni granica država bivše SFRJ, preneo je Tanjug. Pahor je na konferenciji za novinare rekao da nema saznanja o non-pejperu i da o njemu nije razgovarao sa premijerom Janezom Janšom.

Poručio da podržava proširenje EU na Zapadni Balkan i proširenje EU, uz naznaku da će proširenje sprečiti pojavu opasnih ideja o promeni granica, čemu se, kako je kazao, oštro protivi.

„Spori tempo proširenja topi poverenje u evropsku perspektivu u ovim zemljama, a posledice bi mogle biti jačanje nacionalizma i povećanje uticaja trećih zemalja“ , poručio je Pahor, preneo je slovenački portal 24ur.

Prema njegovim rečima, miran proces promene granica na prostoru Zapadnog Balkana nije moguć.

Dok pojedini regionalni mediji tvrde da je sam premijer Slovenije demantovao navode medija, drugi javljaju da se Janša u više navrata oglasio oko dokumenta, ali i da ni jednom nije precizno potvrdio niti negirao tvrdnje o njegovom postojanju.

Janša se, međutim, sinoć oglašavao i na Tviteru, gde je komentarišući vest hrvatskog medija „24 sata“ naslovljenu „Procurio Janšin plan za konačni raspad BiH i podjelu teritorija“, poručio na engleskom „Lažna mapa od lažnog ’24 sata'“.

Potom je stigla i najava iz kabineta premijera Slovenije za RSE da do daljnjeg neće komentarisati temu o takozvanom non pejper dokumentu o Zapadnom Balkanu.

I dok premijer Slovenije odbija da komentariše navode o nonpejperu, diskusija o istom prelila se u ostale zemlje Zapadnog Balkana.

Dodik: nemoguće da se koncept izdvajanja Kosova iz Srbije odvoji od unutrašnjih odnosa u BiH; Vučić: Ne znam ništa o dokumentu

O ovom dokumentu govorili su i član predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Dodik, koji se inače, javno zalaže za otcepljenje Republike Srpske od BiH, u društvu predsednika Srbije iz Beograda je poručio da je nemoguće da se koncept izdvajanja Kosova iz Srbije odvoji od unutrašnjih odnosa u BiH.

Kazao je da ideja o mirnom razlazu u Bosni i Hercegovini nije nova i da ona postoji kao „odgovor na nemogućnost da Bosna i Hercegovina funkcioniše“.

„Svi su jedinstveni u činjenici da ovakva kakva je – ne može, i da – ako ne može, onda je dobro da se razgovara o mirnom razlazu“, rekao je Dodik.

O „mirnom razlazu“ BiH, Dodik je juče, po sopstvenom priznanju, ubeđivao i predsednika Srbije.

Za razliku od Dodika, u iznošenju svog mišljenja o non pejperu, predsednik Srbije je bio mnogo oprezniji.

Kaže da ništa ne zna o takvom dokumentu, ali, sa druge strane, i da vidi kod dela srpske „pseudo-kvazi“ elite „izražen autošovinizam“, jer „misli da svaki put kad bilo ko pomisli da Srbi treba da nešto dobiju, pa makar to i nije tačno i da ne postoji, da tom treba odrubiti glavu“.

„Svaki dan nama granice menjaju, komadaju Srbiju i objašnjavaju kako treba da to prihvatimo jer je to divno, a kad neko pomisli da kaže – ‘ajde da probamo da razgovaramo o sveobuhvatnim odnosima na Balkanu’, kažu – vidi, đubre jedno, šta bi oni sad“, kazao je Vučić.

„Igranje vatrom – opasna avantura“

Iako su juče izostale reakcije iz Prištine, danas je jednu uputio zvaničnik LDK, Bajram Gecaj.

On je u objavi na Fejsbuku konstatovao da je ovaj plan izašao u javnost u vreme kada kosovski premijer, Aljbin Kurti, šalje poruke o ujedinjenju sa Albanijom.

Zatražio je reakciju kosovskih institucija, navodeći da se „igranje vatrom često pokaže kao opasna avantura“.

Bošnjaci: Nikada neće biti realizovane ideje iz „non pejpera“

Bošnjački političari, sa druge strane, optužili su Janšu da će izazvati novi rat. Članovi predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović iznenada su objavili da ih je još 5. marta slovenački predsednik Borut Pahor nezvanično pitao da li je moguć miran rastanak u Bosni i Hercegovini, piše N1.

Potpredsednik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i bivši predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) izjavio je ujedno da nikada neće biti realizovane ideje iz „non pejpera“, o raspadu BiH.

„U medijima čitamo da postoji ‘non pejper’, koji je navodno sačinjen u kabinetu aktuelnog premijera Slovenije Janeza Janše, a u kome se predlaže podela BiH, tako da entitet RS pripadne Srbiji, a deo kantona Hrvatskoj. To će biti moguće kada slovenačka regija Koruška pripadne Austriji, Goriška Italiji, a čitav Piranski zaliv Hrvatskoj“, napisao je Zvizdić na svom Tviter profilu.

Kazao je da je nepovredivost granica međunarodno priznatih država temelj međunarodnog poretka.

Ministarka spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, u svojoj reakciji poručila je da je teritorijalni integritet BiH neupitan.

Makedonci: Nemamo saznanja o bilo kakvom prekrajanju granica na Balkanu.

I dok se širom Zapadnog Balkana raspravlja o tome da li je reč o dokumentu premijera Slovenije, iz Severne Makedonije stiže poruka da nemaju nikakva saznanja o planu prekrajanja granica.

Ni na jednom od sastanaka koje je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski imao sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u proteklom periodu nije razgovarano o bilo kakvom mogućem prekrajanju granica na Balkanu, rečeno je za Radio Slobodna Evropa iz Kabineta predsednika Severne Makedonije.

Poručuju da je, bez razlike da li postoji takav dokument ili ne, stav predsednika odavno poznat.

„Svako prekrajanje granica na Balkanu neće doprineti stabilizaciji regiona. Predsednik Pendarovski je ubeđen da ovakve ideje o prekrajanju granica na Balkanu neće dobiti podršku Evropske unije. Jedini put koji vodi napred ka boljem životu i blagostanju građana i države je preko ispunjenja neophodnih reformi, ključnih za naše pridruživanje evropskoj porodici“, dodaje se u odgovoru.

SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH utvrđen Dejtonskim sporazumom

Navodni nonpejper probudio je zainteresovanost i SAD, iz koje stiže poruka da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hecegovine, čije je poštovanje zacrtano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Glas Amerike, prenosi navode portparola Stejt Departmenta koji je rekao da Amerika ceni dugotrajno partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom, uz naznaku da snažno podržava put ka članstvu u Evropskoj uniji svih zainteresovanih država na Zapadnom Balkanu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.