Civilno društvo zahteva od nove vlade reviziju odluka kosovskog ministra za obrazovanje

ministar Bitići
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predstavnici civilnog društva tražiće od nove vlade da preispita nedavne odluke ministra obrazovanja, Šućrija Bitićija (Shyqiri Bytyqi). Ukoliko se ustanovi da je došlo do kršenja zakona, smatraju da bi odluke trebalo ukinuti.

Pre nekoliko nedelja, iako ministar u ostavci, Šućri Bitići, imenovao je nekoliko ljudi za članove odbora tri javna univerziteta, od kojih su neki bili članovi Alijanse za budućnost Kosova (AAK). AAK i Socijaldemokratska partija (PSD) ministra Bitićija su na poslednjim izborima učestvovali na zajedničkoj listi, piše danas Koha ditore.

Takođe, septembra je ministar odlučio da poveća broj studenata na Medicinskom fakultetu bez preporuke Državnog veća za kvalitet obrazovanja (odbora Agencije za akreditaciju). Ove se odluke smatraju sumnjivim i štetnim.

Šef Saveta za odbranu ljudskih prava i sloboda (CDHRF), Bedžet Šalja (Bexhet Shala),  smatra da nova vlada treba da formira komisiju koja će preispitati ove odluke. Prema njegovim rečima, odluke koje je Bitići doneo u poslednje vreme nisu hitne.

(Čitav članak možete pročitati u današnjem štampanom izdanju Koha ditore)

KoSSev: Podsećamo, početkom oktobra, Koha je javila da kosovskoj Agenciji za akreditaciju nije produženo članstvo u dve evropske organizacije koje se bave kvalitetom visokog obrazovanja – Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (EAOKVO) i Evropskom registru za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja.

Odluci je prethodilo revidiranje statusa kosovske Agencije za akreditaciju sa „punopravni član“ u „član pod nadzorom“, a nakon toga je došlo do isključenja. Obe odluke donete su usled mešanja politike, tačnije vlade bivšeg premijera Ramuša Haradinaja u rad ovog nezavisnog tela.

Organizacije civilnog društva na Kosovu su upozoravale na više kontroverznih odluka Haradinajeve vlade koje bi mogle da dovedu do ove odluka, a među njima su bile razrešavanje borda ove organizacije, kao i njenog ministra, ali i protivljenje kosovske vlade odluci ove institucije da zbog neadekvatnih standarda ukine akreditaciju trima javnim univerzitetima – i to u Prizrenu, Peći i Južnoj Mitrovici.

Povezani članci:

Kosovskoj Agenciji za akreditaciju nije produženo članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju

Kosovo: Tri univerziteta bez akreditacije, preti im gašenje

EU izrazila žaljenje zbog isključivanja kosovske Agencije za verifikaciju iz EAOKVO

Isključivanje kosovske Agencije za akreditaciju iz EAOKVO imaće velike posledice

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.