Dačić: Sigurno da predsednik Tramp ima interesa za ovaj region

Foto: Fejsbuk, Bled Strategic Forum, caption

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je juče, u osvrtu na dolazak specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, da je sigurno da predsednik SAD, Donald Tramp, ima interesa za ovaj region i da misli da može da dođe do nekog dogovora.

„Ono što je sigurno je da predsednik Amerike ima veću volju da se dođe do nekog pravičnog rešenja nego što to ima Stejt department, odnosno ta stara diplomatija“, rekao je Dačić u emisiji „Pravi ugao“ na RTV Vojvodina.

Rekao je da Amerikanci pokazuju poštovanje različitih pozicija.

Upitan da komentariše to što se prenosi da specijalni izaslanik Bele kuće, Ričard Grenel, koji danas dolazi u Beograd, želi da se što pre nastavi dijalog Beograda i Prištine i dođe do rešenja nekom vrstom razgraničenja, on je rekao da nije protiv toga ukoliko postoji želja druge strane za kompromisom ali da je to samo jedna ideja.

„Ukoliko postoji želja sa druge strane za kopromisom, što da ne. To je samo jedna ideja koja nikad nije raspravljena, možda se pojavi neka druga ideja, nije došlo do bilo kakvog dogovora na tu temu“, rekao je Dačić.

Rekao je da se nikad nije razgovaralo o konkretnim predlozima, da treba da se ispune određeni preduslovi da bi se nastavio dijalog i da onda može da se razgovara o svemu. Po njegovim rečima, dijalog može da se odmrzne ukoliko se ukinu takse i da nikakvi drugi uslovi ili nove teme sa tim nemaju veze.

Dačić je rekao da su partije koje su dobile najviše na izborima na Kosovu svima obećale da će da ukinu takse i da ukoliko sada pominju neke nove uslove za to ukidanje, od nastavka dijaloga nema ništa.

„(Aljbin) Kurti treba da shvati da je završena predizborna kampanja i za njega je nastupio najteži mogući period, a to je, da će doći na vlast“, rekao je Dačić.

Kako je rekao, sigurno je da posle izbora na Kosovu i konstituisanja vlasti u Prištini treba da se stvore uslovi za nastavak dijaloga ali da je vrlo preuranjeno da se govori kada i kojom brzinom će se to dešavati.

On je rekao da su mu u Vašingtonu rekli da je Priština problem i da zato međunarodni predstavnici ne dolaze u Srbiju da vrše pritisak samo na srpsku stranu.

„Mi čekamo da sednemo sa Prištinom i da imamo neke mogućnosti da približimo stavove. Glavni remetilački faktor će biti u Prištini, a Beograd treba da pokaže svima da nije problem nego deo rešavanja problema“, rekao je Dačić.

On je rekao da je Rusija izrazila spremnost da učestvuje u dijalogu ako se širi format, ali je naglasio da se format dijaloga ne širi, da ostaje između dve strane uz posredovanje EU.

Dačić je rekao da povlačenje taksi na srpsku robu i aktivnosti za povlačenje priznanja, i protivljenje učlanjenju Kosova u razne organizacije, koje neki povezuju, nemaju veze jedno s drugim.

Rekao je da Srbija neće odustati od lobiranja za povlačenje priznanja, osim ako bi Kosovo stavilo moratorijum na svoje lobiranje za dobijanje priznanja i učlanjenje u međunarodne organizacije.

„Oni hoće da se boksuju sa nama a da nama budu vezane ruke, to je nemoguće, koji bi to normalan čovek mogao da prihvati,“ rekao je Dačić.

Nije želeo da navede ni jednu od najavljenih pet zemalja koje će povući priznanje Kosova, ukazujući da bi na te zemlje mogao da se vrši pritisak.

„Islamska konferencija drži sastanak i poziva sve zemlje da priznaju Kosovo, Albanija je u Generalnoj skupštini pozvala sve zemlje da priznaju Kosovo, to je sad normalno, a nije normalno da mi pozovemo zemlje da povuku priznanje Kosova“, rekao je on.

Ukazao je da se iduće nedelje održava sastanak INTERPOL-a u Santijagu, i da su ministar Nebojša Stefanović i on danas održali brifing sa stranim ambasadorima, onim čije zemlje bi mogle da budu na srpskoj strani i molili ih da glasaju protiv prijema Kosova.

Rekao je da niko neće Srbiji da određuje šta su njeni nacionalni i državni interesi.

„Ne zato što se mi inatimo sa Kosovom, oni ne žele da postanu član da bi sarađivali u borbi protiv kriminala, oni hoće da budu članica ravnopravna sa drugim da pokažu da su država“, rekao je Dačić i dodao da Srbija vodi dijalog i da je svako prejudiciranje statusa štetno za srpske državne interese.

Celu emisiju možete pogledati ovde.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.