EU izrazila žaljenje zbog isključivanja kosovske Agencije za verifikaciju iz EAOKVO

eu kancelarija na Kosovu
FOTO: European Western Balkans

Kosovski mediji javili su sinoć da je Evropska asocijacija za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (EAOKVO)  odlučila da ne produži članstvo kosovske Agencije za akreditaciju u ovoj instituciji. Iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu izražavaju žaljenje zbog ove odluke koju nazivaju velikom preprekom  i za koju okrivljuju kosovsku vladu.

„Članstvo u EAOKVO nije bilo samo veliko dostignuće za kosovske institucije, već je bilo veoma važno i za olakšavanje mobilnosti kosovskih studenata i kvalifikovane omladine. Prekid članstva je velika prepreka i direktna posledica neutemeljenih politika iz prošlosti, kao što je odluka vlade iz septembra 2017. razrešiti čitav Odbor Agencije bez potrebnog objašnjenja,“ navodi se u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

Dodaju i da je razočaravajuće to što je iz liste razloga EAOKVO za ovakvu odluku, jasno da su mogli biti sprečeni da je vlada pružila potrebna sredstva ovoj Agenciji i njenom bordu.

Kosovo će na mogućnost da se ponovo učlani u EAOKVO morati da sačeka dve godine

„Naredna vlada mora odmah da reši sva pitanja zajedno sa KAA i osigura da se za dve godine, kada Kosovo ponovo ima pravo da se prijavi za članstvo, Kosovo može uspešno povratiti svoje mesto i u EAOKVO. Ono što je najvažnije, nova vlada ne bi smela da ponavlja greške iz prošlosti,“ upozoravaju.

„Ohrabrujemo Odbor KAA-e da se pozabavi preporukama EAOKVO i nastavi da ulaže napore u obezbeđivanju kvaliteta u visokoškolskim ustanovama. Evropska unija će uvek biti spremna da podrži ovaj proces,“ zaključuje se u saopštenju.

Povezani članci:

Kosovskoj Agenciji za akreditaciju nije produženo članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju

Kosovo: Tri univerziteta bez akreditacije, preti im gašenje

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.