Isključivanje kosovske Agencije za akreditaciju iz EAOKVO imaće velike posledice

Foto: hceres.com

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Problemi sa priznavanjem diploma u inostranstvu i urušavanje reputacije visokog obrazovanja su samo neke od posledica sa kojima će se Kosovo suočiti nakon odluke Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (EAOKVO) da iz članstva isključi Agenciju za akreditaciju, piše Koha ditore.

Obrazovni stručnjaci smatraju da je Haradinajeva vlada glavni krivac zbog kog je Agencija ostala bez članstva u dve velike evropske organizacije. Prema njihovim navodima, povratak u članstvo biće moguće samo ukoliko KAA može da garantuje profesionalno i nezavisno delovanje.

Na dan 19. septembra EAOKVO je odlučila da izbaci KAA iz članstva jer ova agencija nije ostvarila dobre rezultate, ali i zbog uticaja politike na njen rad. Prošle godine je EAOKVO revidirala status KAA iz „punopravni član“ u „član pod nadzorom“ i to takođe zbog mešanja politike u rad Agencije.

Čak je i Evropski registar za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja isključio Agenciju zbog toga što je ona izgubila mogućnost da deluje nezavisno. Do ovoga je došlo zbog toga što je u septembru 2017. ministar obrazovanja Šućri Bitići (Shyqiri Bytyqi), na zahtev premijera Ramuša Haradinaja, razrešio Državni savet za kvalitet obrazovanja (Bord agencije) i osobu koja je vršila dužnost direktora ove institucije.

(Čitav članak dostupan je u štampanom izdanju Koha ditore)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.