Čitaku: Specijalni sud nastao na izmišljotinama Moskve i Beograda, Kosovo da demaskira Martijev izveštaj novom rezolucijom u SE

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

„Vlada Republike Kosovo ima potrebne instrumente da pokrene ovo pitanje na najvišim instancama i sledeća, možda još važnija, stvar koju treba uraditi je da se Kosovo što pre pridruži Savetu Evrope i da se tu, putem nove rezolucije, demaskira izveštaj senatora Martija“, rekla je zamenica predsednika PDK, Vljora Čitaku.

Demokratska partija Kosova (PDK) reagovala je u ponedeljak, nakon pisanja švajcarskih medija da je bivši senator Dik Marti već duže vreme pod strogim merama bezbednosti, jer mu, kako se procenjuje, smrću prete srpske obaveštajne službe, koje su, prema pisanju ovih medija, htele da ga ubiju, a za to su nameravali da okrive Albance.

Na konferenciji za novinare, zamenica predsednika PDK, Vljora Čitaku, kritikovala je institucije Kosova, koje, kako je rekla, od kada je obelodanjena ova vest, još uvek nisu iznele nikakav stav.

„Ne radi se o istorijskim, političkim, identitetskim pitanjima. Reč je o osnovama po kojima su podnete konkretne optužbe. I ova baza ima adresu – u Beogradu i jednu u Moskvi. Ima postupak, ucenu, kao i cilj, da se naruši imidž Kosova“, rekla je Čitaku.

Prema njenim rečima, ovo pitanje dovodi u pitanje sve optužnice podignute protiv bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i trebalo bi da se odrazi na institucije Kosova, koje se još uvek nisu javno oglasile od objavljivanja ove vesti.

Zamenica lidera PDK je rekla da najnovija dešavanja sa senatorom Martijem pokazuju da ne postoji pouzdano telo za suđenje u Hagu.

„Stoga, pred ovim događajima koji razotkrivaju napore srpske države protiv naše slobode i nezavisnosti, protiv naše spoljne integracije i konsolidacije, svi imamo obavezu da zaštitimo Kosovo i njegov imidž“, rekla je Čitaku.

Prema njenim rečima, Martijev izveštaj nije bio ništa drugo do državna agenda Srbije i Rusije, protiv borbe OVK za slobodu.

„Ovo potvrđuje ono što svi znamo, da se u mentalitetu srpske države i srpskih državnih struktura nastavlja isti mentalitet doktrine zločina i krivice. Ali ono što zabrinjava jeste potvrda manipulisanja senatora Martija od strane srpskih tajnih službi, koje su mu dostavljale fabrikovane informacije i dosijee koji su proizvedeni u političkim kabinetima u Beogradu i Moskvi, a na osnovu kojih je formiran Specijalni sud“, navela je Čitaku.

Ona je naglasila da ako je evidentna orkestracija za fizičko eliminisanje Martija od strane srpskih tajnih službi, samo da bi se pokušalo dodatno ocrnjivanje istine o Kosovu, sasvim je opravdano to da je orkestracija za ocrnjivanje rata OVK od strane istih struktura i istog mentaliteta, preko senatora Martija – bila dobro organizovana i smišljena agenda, koja nije imala nikakve veze ni sa istinom, ni sa pravdom.

„Ovo je apsurd za istinu i pravdu, jer danas evropski poreski obveznici plaćaju sud koji je nastao na dezinformacijama i izmišljotinama srpskih tajnih službi, države koja ima ratne zločince sa imenima i prezimenima koji su nekažnjeni za svoje zločine“, dok joj je, s druge strane, omogućeno da ide toliko daleko da izmišlja i manipuliše lažnim dokazima za ratne zločine OVK”, rekla je Čitaku.

Nakon ovih izveštaja, rekla je da postoje neka pitanja na koja bi i sam Marti trebalo da odgovori.

„Koje su to bile okolnosti koje su podstakle ili primorale g. Martija da istražuje optužbe koje su izmislile srpske i ruske tajne službe o trgovini organima? Ko je i koje tajne službe su učinile da g. Marti dođe do dokaza svojim nalazima o ratnim zločinima OVK? Da li su mu tada pretili ili ucenjivali i da li se danas oseća izmanipulisanim, pošto mu je život u opasnosti, od strane istih struktura koje igraju ulogu i zločinca i žrtve“, izjavila je Čitaku.

Potpredsednica PDK je rekla da sastanak Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija, koji će biti održan ovog meseca, treba iskoristiti za zaštitu interesa Kosova i njegovog pravednog rata, a ne za promovisanje domaće politike.

„Vlada Republike Kosovo ima potrebne instrumente da pokrene ovo pitanje na najvišim instancama i sledeća, možda i najvažnija stvar koju treba uraditi, jeste to da se Kosovo što pre pridruži Savetu Evrope i da se tamo razotkrije izveštaj senatora Martija kroz novu rezoluciju,“ rekla je Čitaku.

Srpska bezbednosno-obaveštajna agencija, poznata kao BIA, negirala je u ponedeljak da je planirala atentat na bivšeg švajcarskog senatora Dika Martija.

Kako prenosi agencija „Tanjug“, BIA je poslala pismo švajcarskoj Federalnoj obaveštajnoj službi, kojim je osudila zlonamerne navode o uključivanje srpskih službi bezbednosti u planiranje ubistva nekoga”.

Povezani tekstovi:

BIA demantovala navode švajcarskih medija da su srpske službe planirale ubistvo Dika Martija

Švajcarski mediji: Radikalni elementi srpskih službi hteli da ubiju Dika Martija

Tom Gaši u ime vlasnika „Žute kuće“ pokreće tužbu protiv Dika Martija, Karle del Ponte i Hosea BarajbaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.