Tom Gaši u ime vlasnika „Žute kuće“ pokreće tužbu protiv Dika Martija, Karle del Ponte i Hosea Barajbara

Kosovski advokat Tom Gaši (Tomë V. Gashi) obavestio je javnost putem svoje Fejsbuk stranice da je dobio punomoćje albanske porodice Katući (Katuçi), vlasnika tzv. Žute kuće da pokrene tužbu protiv Dika Martija, Karle del Ponte i Hosea Pabla Barajbara. Tvrdi da je Dik Marti neovlašćeno boravio u kući ove porodice, prevario Savet Evrope svojim izveštajem o ubistvima i trgovini organima, obmanuo kosovske institucije koje su glasale za formiranje Specijalnog suda, da je bivša haška tužiteljka koristila lažne podatke u svojoj knjizi, a da je bivši UNMIK-ov zvaničnik takođe ilegalno boravio u kući. Konačno, naveo je da Specijalni sud treba raspustiti.

U objavi naslovljenoj „Braneći nacionalne vrednosti Albanije, braneći OVK, protiv Specijalnog suda“, advokat koji se do sada isticao po odbrani „Udruženja veterana OVK“, naveo je da u svojstvu advokata i po ovlašćenju Mersina Katućija, priprema krivičnu prijavu protiv švajcarskog senatora Dika Martija.

Tvrdi da je on navodno „tajno i maskiran“ boravio na imanju i u Katućijevoj kući u selu Gur (Gurë/pored grada Burelja) u Albaniji.

„Iako u kući porodice Katući nisu pronađeni dokazi o trgovini ljudskim organima, Dik Marti je prevario i zaveo Savet Evrope tvrdeći da su članovi OVK tokom i posle rata, stotine civila, Albanaca, Srba, Roma, navodno držali u njegovom domu, da su ilegalno mučeni, ubijani, a njihova tela nošena za međunarodnu trgovinu“, naveo je ovaj advokat.

„Lažni izveštaj Dika Martija zaveo je Savet Evrope koji je ovlastio američkog tužioca u okviru EULEX-a Klinta Vilijamsona da istraži ove navode, a 82 poslanika Republike Kosovo u avgustu 2015. godine dovedena su u zabludu, a da uopšte nisu posedovali izveštaj Klinta Vilijamsona, izglasali su Specijalni sud“, tvrdi ovaj advokat, dodajući da ni izveštaj Klinta Villiamsona „nije potkrepio lažne navode Dika Martija“. 


Inače, ovaj advokat je u decembru ponudio 10000 evra svakom kosovskom poslaniku koji mu pokaže upravo izveštaj Klinta Vilijamsona, jer je tvrdio da niko od njih nije nikada pročitao taj izveštaj.

Krivične prijave i građanske tužbe biće podnete i protiv bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle Del Ponte, jer je u svojoj knjizi, kako on tvrdi, koristila lažne podatke o navodnim zločinima OVK koje je Dik Marti kasnije koristio za izveštaj.

FOTO: KoSSev

Krivična prijava biće podneta i protiv šefa Kancelarije za nestale osobe i forenziku UNMIK-a, Hosea Pabla Barajbara, a koji je takođe, kako navodi Gaši, ilegalno otišao u kuću porodice Katući, u potrazi za dokazima o trgovini ljudskim organima, ali „do kojih nikada nije došao“.

Navodi da usled toga treba pokrenuti pravni postupak za raspuštanje Specijalnog suda stvorenog „klevetom i lažnim izjavama“.

„Dužnost Albanije i Kosova je da znaju istinu, a istina je da je sve što je lažno nameštao Dik Marti, čija je posledica Specijalni sud, ocrnilo čitavu albansku naciju – lažima Dika Martija“, navodi se u saopštenju.

„Naročito je okaljano Kosovo, posebno bivši pripadnici OVK“, dodaje.

Gaši je objavio i navodnu izjavu porodice Katući od prekjuče:

„Dik Marti je pripremio izveštaj i izneo još jednu optužbu protiv ove porodice ne oslanjajući se ni na jedan dokument. Pretres se vršio nezakonito, bez ikakve odluke tužilaštva na teritoriji moje kuće. Možda albanska država zna te stvari, ali ih drži u tajnosti, možda ih znaju bivši tužilac Arben Dilja i inspektor područja Astrit Perleši. U ovim okolnostima Diku Martiju je policija i bivši član albanskog parlamenta dozvolila neovlašćeni pretres“.

On tvrdi da je Dik Marti bio u „zamaskiranom automobilu“, te da je navodno izvešteno kako je vlasnik kuće navodno blokirao vlasti u radu, a da su vlasti, to jest, policija, došli da izvedu Martija sa njegovog imanja.

I dok za Dika Martija kaže da je bio u zamaskiranom automobilu, za bivšeg šefa UNMIK-ovog odeljenja za nestale – Hosea Pabla Barajbara, kaže da je on navodno na njegovo imanje dolazio i da je „tražio kuću za izdavanje“.

On u svojoj izjavi kaže da je albanska država i jednom i drugom dozvolila „neovlašćen boravak“.

Takođe je u razgovoru kazao i to da su „stranci na silu ušli sa tužiocem, razbili pod, uništili nam odeću, izveli nas na hladno 4. februara“, gde su ih držali 10 sati, a da nisu im pokazali nalog za pretres.

„Pitali su me za mrlje od krvi, rekao sam im da su mi se rađala deca i da smo sekli meso“, kaže.

On je takođe kazao da kada su istražitelji hteli da izvrše ekshumaciju na groblju u selu Burelj, pored njega se pobunilo i celo selo.

Mersin Katući tvrdi još da njegovim imanjem nikada nisu prošli bilo pripadnici “OVK”, bilo ljudi sa Kosova, da je spreman da se „suoči sa Hašimom Tačijem i ostalima u Hagu kako bi dokazao laž koja je učinjena njegovoj porodici“.

„Nisu dobili izveštaje Dika Martija i Klinta Viliamsona“, ali ni „izvinjenje albanske države 16 godina kasnije“.

Bivša haška tužiteljka Karla del Ponte u svojoj knjizi „Gospođa tužiteljka“ u kojoj je predstavila svoj rad u haškom sudu, opisala je i saznanja o navodnim zločinama „OVK“. Ovaj izveštaj bio je jedna od osnova za izveštaj nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, 2010. a potom i praktično, potvrđivanje ovog izveštaja od strane američkog tužioca Klinta Vilijamsona 2014, nakon čega je i 2015. formiran Specijalni sud.

Navodi ove porodice Katući, koje sada ponavlja Gaši, nisu novi, još pre 13 godina je i Špigel pisao o tome, upravo idući tragom knjige Karle Del Ponte u kojoj je ona opisivala ono što su zatekli u kući koja je tada bila navodno okrečena u žuto, navodeći da je porodica demantovala navode.

U Haškom sudu od kraja prošle godine boravi visoka četvorka nekadašnje OVK, ali i rukovodioci Kosova – pre svega Hašim Tači i Kadri Veselji.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.