Švajcarski mediji: Radikalni elementi srpskih službi hteli da ubiju Dika Martija

FOTO: Dik Marti/Goran Čvorović
FOTO: Dik Marti/Goran Čvorović

Bivši specijalni izvestilac Evropske komisije Dik Marti već duže vreme živi sa policijskom zaštitom jer mu život ugrožavaju „radikalni elementi srpskih obaveštajnih službi“, objavila je Radio televizija Švajcarske.

Martiju, koji je bivši tužilac iz kantona Tićino, dodeljena je policijska zaštita od decembra 2020. godine, javlja Radio Télévision Suisse.

Kako se navodi, povodom pretnji po Martija još uvek nije preduzeta nikakva diplomatska akcija prema Srbiji.

„Pretnja izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi koji su hteli da me podzemlje, odnosno profesionalne ubice, likvidiraju da bi okrivili Kosovare“, rekao je Dik Marti.

Dodao je da postoje veterani koji se specijalizuju za naručena ubistva, te da ubiti nekog na taj način nije naročito skupo.

Švajcarska državna televizija na francuskom jeziku objavljuje da je imala uvid u dokument u kom se navodi da je ubistvo Martija bilo povereno državljanima Srbije koji su duže vreme ispunjavali takve zadatke za srpske obaveštajne službe, koji su obučeni kao „apsolutni profesionalci“.

Za planirani napad, kako se navodi, jedan državljanin Srbije trebalo je da unese oružje u Švajcarsku u decembru 2020. godine.

Istraga ovog slučaja otvorena je u Švajcarskoj u avgustu 2021. godine, javlja švajcarski RTS.

Dik Marti je autor izveštaja o vezama ključnih komandanata OVK sa zločinima i organizovanim kriminalom, objavljenog 2010. godine.

Izveštaj se takođe bavio navodnom trgovinom organima, i na osnovu njega je 2015. godine formiran Specijalni sud za zločine OVK.

N1

Pročitajte još:

Tom Gaši u ime vlasnika „Žute kuće“ pokreće tužbu protiv Dika Martija, Karle del Ponte i Hosea Barajbara

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.