BIA demantovala navode švajcarskih medija da su srpske službe planirale ubistvo Dika Martija

Bezbednosno-informativna agencija uputila je danas pismo Federalnoj obaveštajnoj službi (FIS) Švajcarske u kojem se navodi da BIA najoštrije osuđuje i demantuje „maliciozne tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva“.

Informaciju je saopštila sama BIA na svom veb sajtu, a stiže nakon što su švajcarski mediji saopštili da je bivši specijalni izvestilac Evropske komisije Dik Marti već duže vreme živi sa policijskom zaštitom jer mu život ugrožavaju, kako je on sam kazao, „radikalni elementi srpskih obaveštajnih službi“.

„U ovim teškim vremenima, takve tvrdnje nepravedno nanose nesagledivu štetu Republici Srbiji i ugledu BIA i njenih pripadnika, koji posvećeno i profesionalno izvršavaju svoje radne zadatke isključivo u skladu sa zakonom“, navela je BIA, dodajući:

„Bezbednosno-informativna agencija će uprkos svim pritiscima i pokušajima destabilizacije, nastaviti da radi na očuvanju mira i stabilnosti Republike Srbije i svih njenih građana“.

„Pretnja izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi koji su hteli da me podzemlje, odnosno profesionalne ubice, likvidiraju da bi okrivili Kosovare“, rekao je prethodno Dik Marti, a javila je švajcarska državna televizija na francuskom jeziku, Radio Télévision Suisse.

Za planirani napad, kako se navodi, jedan državljanin Srbije trebalo je da unese oružje u Švajcarsku u decembru 2020. godine.

Marti je je za švajcarski RTS naveo da postoje veterani koji se specijalizuju za naručena ubistva, te da ubiti nekog na taj način „nije naročito skupo“.

Istraga ovog slučaja otvorena je u Švajcarskoj u avgustu 2021. godine.

Dik Martiju je dodeljena je policijska zaštita od decembra 2020. godine. 

Švajcarac Dik Marti, koji je bio specijalni evropski izveštač, autor je čuvenog izveštaja o vezama ključnih komandanata OVK sa zločinima i organizovanim kriminalom, objavljenog 2010. godine. Izveštaj se takođe bavio navodnom trgovinom organima.

Nakon što je izveštaj praktično potvrđen novim izveštajem od strane američkog tužioca Klinta Vilijamsona 2014, sledeće godine – 2015. formiran je Specijalni sud za zločine OVK.

Pročitajte još:

Švajcarski mediji: Radikalni elementi srpskih službi hteli da ubiju Dika Martija

Tom Gaši u ime vlasnika „Žute kuće“ pokreće tužbu protiv Dika Martija, Karle del Ponte i Hosea BarajbaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.