CIK: Sutra odluka o tome da li se i gde ponovo broje listići

Foto: Ilustracija, Gazeta Express

Izvor: Ekonomija Onlajn (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

U četvrtak će biti poznato da li će biti potrebe da se ponovo prebroji bilo koje biračko mesto na lokalnim izborima koji su održani pre tri dana, prenosi Ekonomija Onlajn.

Ovo je najavio portparol CIK-a, Valjmir Eljezi (Valmir Elezi) na redovnoj konferenciji Centra za prebrojavanje i rezultate, gde je najavio aktivnosti koje se odvijaju u ovom centru.

„U Centru za prebrojavanje i rezultate rad se nastavlja u tri smene, kako bi se postigli zakonski rokovi za drugi krug izbora za gradonačelnika, koji se moraju održati četiri nedelje nakon dana izbora, odnosno 14. novembra. CIK će u četvrtak održati svoj sledeći sastanak kako bi razmotrio izveštaj koji je izašao iz Centra nakon završetka istražnog procesa i provere tih biračkih mesta, koja se nisu mogla obraditi kao redovna, jer su uočene nekakve nepravilnosti. Nakon preporuke Centra, CIK će odlučiti da li je potrebno ponovno prebrojati bilo koje biračko mesto, kako bi se zasitila situacija unutar glasačke kutije ”, kazao je Eljezi.

On je rekao da se u ovom Centru vrši i skeniranje završne liste glasača, što je prema njegovim rečima neophodno, jer se samo na taj način mogu uporediti učesnici glasanja na redovnim biračkim mestima sa licima koja su glasala uslovno.

Ova procedura, prema CIK-u, omogućava identifikaciju slučajeva ako je osoba glasala dva puta: na redovnom biračkom mestu, ali i uslovno.

Eljezi je takođe izjavio da u cilju podizanja transparentnosti za izborni proces, Centralna Izborna Komisija je počela sa objavljivanjem formulara rezultata koji su ispunjeni na glasačkim mestima, 17. oktobra, nakon brojanja glasačkih listića.

„Kao procedura, ovi obrasci se skeniraju u Centru za brojanje i rezultate, a zatim postavljaju na veb lokaciju CIK-a. Objavljeni obrasci su kopije popunjenih obrazaca na biračkim mestima i svaki zainteresovani kandidat može pregledati da vidi rezultat postignut na svakom biračkom mestu“.

Pojašnjava i da to nije objavljivanje konačnih rezultata, već se to radi kako bi se povećala transparentnost u izbornom procesu i pomoglo kandidatima da vide obrasce i putem svog telefona.

On je najavio i da CIK čeka odluku Izbornog veća za žalbe i predstavke u vezi sa žalbama koje su podnesene toj instituciji.

„CIK čeka odluku Izbornog veća za žalbe i predstavke u vezi sa žalbama koje su podnesene ovoj instituciji. Kao što znate, zakonski rok za odlučivanje o ovim žalbama ističe u četvrtak“, rekao je on.

Više o hapšenjima i žalbama na kršenje izbornog procesa čitajte u:

IPŽP: U roku od 24 sata podneto 46 žalbi na izborni proces

Meštanin Leposavića žalio se IPŽP-u: Neko je glasao umesto mene

Izbori – Radović: Bez bezbednosnih problema na Severu; Biševac: Podnosim tužbu zbog nepravilnosti u ZP

14 osoba uhapšeno tokom izbornog procesa, većina zbog davanja ili uzimanja mita

Izborna hronika: Hapšenja, privođenja i žalbe zbog prekršaja u vezi sa izborimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.