Eparhija: Proslavljanje verskih praznika je osnovno pravo zakonski regulisano; Policija i tužilaštvo da reaguju

Foto: Eparhija raško-prizrenska

Proslavljanje verskih praznika u objektima koji su vlasništvo SPC pitanje je fundamentalnih verskih prava koja su zakonski regulisana i mora da budu poštovana bez ikakvog uslovljavanja. Jučerašnja proslava praznika Vaznesenja Hristovog u hramu Hrista Spasa u centru Prištine, koji je u vlasništvu SPC, stoga ne može i ne sme da se tretira kao političko pitanje, kao što se tako ne mogu posmatrati ni obredi koje vrše predstavnici drugih verskih zajednica u svojim verskim objektima, oglasila se upravo i Eparhija Raško-prizrenska.

Za srpske čitaoce juče je kao vest odjeknulo to što je po prvi put posle 23 godine u hramu koji je početkom devedesetih bio zamišljen da bude centralni pravoslavni hram u Prištini, vladika Teodosije sa nekolicinom vernika obeležio istoimenu slavu.

Za kosovsku javnost je to jednoglasno protumačeno kao provokacija. U prvi plan su postavljene informacije da se uoči samih razgovora u Briselu u „Miloševićevoj i Arkanovoj crkvi“, na „univerzitetskom imanju“, održao verski obred sa političkom pozadinom i bez obaveštavanja Kosovske policije.

Eparhija, sa druge strane, kao provokativne – vidi upravo izjave kosovskih političkih predstavnika, ali i „otvorene pretnje“ kroz medije nakon jučerašnje liturgije, koje „neskriveno podstiču etničku i versku netrpeljivost“.

„Proslavom Hristovog Vaznesenja u našoj crkvi u Prištini Episkop Teodosije nije održao politički skup, već je odslužio Svetu Liturgiju na kojoj je pozvao na mir i toleranciju u našem još nezavršenom hramu koji je godinama na meti albanskih ekstremista koji su ga nekažnjeno palili, skrnavili, napadali, pretvarali u javni toalet i deponiju smeća, što je na sramotu posebno grada Prištine i Univerziteta, čiji zvaničnici redovno traže uklanjanje ovog hrama, dok se političari takmiče u jeziku mržnje i uvredama na račun SPC“, poručila je Eparhija u odgovoru. 

Kako su podsetili, proslavljanje verskih praznika u objektima koji su vlasništvo Srpske Pravoslavne Crkve pitanje je fundamentalnih verskih prava koja su zakonski regulisana i ona moraju da budu poštovana bez ikakvog uslovljavanja.

U Prištini ni danas ne jenjavaju reakcije, premda izostaju one od najviših zvaničnika, osim  sinoćnje izjave ministra kulture, omladine i sporta, koji je poručio da se ovakvi događaji više neće tolerisati.

Na kapiji crkve prvo je osvanuo grafit „Isus mrzi Srbe“, potom je isti uklonjen da bi se postavio novi „Simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija“.

Studenti koji su i postavili novi grafit, održali su protest danas, a univerzitet je poručio da je duboko zabrinut zato što je SPC održala verski obred u nelegalnoj zgradi na njihovom imanju.

Hram Hrista Spasa je upisan u katastru, nalazi se na zemljištu koje se po katastarskim podacima vodi na SPC (o čemu svedoče validni katastarski izvodi), a ne Univerzitet u Prištini, koji godinama uporno i bez ikakve pravne osnove pokušava da ukloni ovaj hram, poručila je Eparhija sada.

„Ne postoji bilo koji pravno validan akt koji negira imovinska prava SPC nad ovom crkvom, niti ovaj objekat smatra nelegalnim i stoga Crkva nije dužna po zakonu da traži bilo kakvu dozvolu za vršenje verskih obreda na svojoj imovini. Služenje verskih objekata u još nezavršenim hramovima sasvim je uobičajeno u praksi naše Crkve jer hram na osveštanim temeljima predstavlja sveto mesto“, objasnili su u saopštenju.

Nametati Crkvi obavezu da traži bilo kakvu dozvolu za vršenje verskih obreda unutar svojih hramova, ne predstavlja samo kršenje civilizacijskih normi u poretku uspostavljenom nakon Drugog svetskog rata, već i pravnih propisa koje su donele upravo vlasti u Prištini i koji su i dalje važeći, podsećaju.

„Stoga, oni koji bi da se javno pozivaju na propise kako bi njima pokušali da prikriju otvorenu mržnju i diskriminaciju prema jednoj verskoj zajednici, te iste propise prvo treba da pročitaju“, dodala je Crkva.

„Iako traje sudski proces u kome Univerzitet bez ijednog dokaza pokušava da natera Crkvu da sruši sopstveni hram, to ne znači da Crkva, kao vlasnik koji je upisan u katastru nema prava da koristi svoj legalno sagrađeni verski objekat. Sa druge strane, vlasti u Prištini već pet godina ne sprovode sudsku presudu povodom manastira Visoki Dečani, i stoga javna pozivanja na sudske postupke koji su u toku i nemaju nikakvo dejstvo na vlasništvo Crkve mogu samo da poruče da je na Кosovu primena pravde selektivna kada je u pitanju Srpska Pravoslavna Crkva“, takođe su pojasnili.

Eparhija, kao poseban skandal i otvorenu pretnju vidi ispisivanje grafita „Isus mrzi Srbe“, te od Policije Кosova očekuje da pronađe počinioce i preda tužilaštvu na dalje postupanje.

„Takođe tražimo od Policije Кosova da se ovaj akt proglasi onim što jeste – širenjem verske i nacionalne mržnje i otvorenom pretnjom, umesto da se kao do sada ovakve neskrivene pretnje proglašavaju vandalizmima ili uništenjem imovine kako bi se prikrile razmere mržnje i diskriminacije prema Srpskoj Pravoslavnoj crkvi koje u ovom društvu vladaju“, dodali su.

„Nije normalna situacija u kojoj, umesto da se neko zapita kakvo je to društvo u kome se u 2021. godini jednoj verskoj zajednici preti zbog održanog verskog obreda unutar sopstvenog verskog objekta, i na tom verskom objektu se iscrtavaju grafiti mržnje i pretnji protiv te verske zajednice samo zbog toga što je vršiila verski obred unutar sopstvenog verskog objekta, pojedinci još najavljuju i proteste protiv održanja verskog obreda unutar verskog objekta, još i zloupotrebljavajući studente u svojoj neshvatljivoj kampanji raspirivanja mržnje“, poručuje Eparhija.

Kako je kasnije na Tviteru objavio manastir Dečani

 

Iz Crkve su upozorili na to da kako vide, sve češći i intenzivniji pokušaji negiranja verskih i imovinskih prava, identiteta i ustavom zagarantovanog imena Srpske Pravoslavne Crkve na Кosovu i Metohiji od strane kosovskih institucija, predstavljaju tužan pokazatelj ozbiljnog pogoršanja opšteg stanja verskih sloboda.

„Što nimalo ne doprinosi pomirenju i zajedničkom životu, već dodatno podstiče versku i etničku mržnju koja ugrožava bezbednost pravoslavnog srpskog stanovništva i našeg duhovnog i kulturnog nasleđa na Кosovu i Metohiji“.

Eparhija je u zaključku naglasila da sve verske zajednice moraju da imaju zagarantovano pravo da nesmetano vrše svoje verske obrede u objektima koji su u njihovom vlasništvu, te je spremna da ukoliko bude bilo potrebno, svoja prava brani na lokalnim sudovima, ali i pred međunarodnim organizacijama za verska prava i slobode.

Šta se prethodno dešavalo pročitajte u:

Prvi put od ’98 proslavljena slava u Hramu Hrista Spasa u Prištini

Reakcije iz Prištine na Spasovdan u istoimenom hramu: Neće se tolerisati provokacije, danas protest; ne nasedajte na zamku da ponovimo 17. Mart

Protest zbog jučerašnje liturgije u crkvi Sv. Spasa: „Simbol šovinizma postaje svetinja, blagoslovom Aljbina Kurtija“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.