Uljarević: Pojedinim srpskim klubovima stigao dopis o zabrani održavanja utakmica; Beograd osuđuje, Priština se ne oglašava

Od regionalnih direkcija Kosovske policije zatraženo je da zabrane održavanje sportskih takmičenja koja ne organizuju zvanično registrovane sportske organizacije pri kosovskom sistemu, ali i ulazak sportskim klubovima iz centralne Srbije koji „nemaju odgovarajući poziv ili dozvolu“. Ovi zahtevi izneti su u dopisu koji navodno potpisuje Kosovska policija, a koji se danas našao u medijima. I dok za sada izostaje potvrda ove institucije, kao i zvanične Prištine o autentičnosti dokumenta, predsednik Fudbalskog saveza KiM, potvrdio je za KoSSev da je ovaj dokument dostavljen okružnim fudbalskim savezima i pojedinim klubovima južno od Ibra. Oglasio se i Ministar sporta Srbije navodeći da je reč o sramotnom pritisku na srpski narod i nezabeleženoj diskriminaciji sportista.

Dopis u koji je i KoSSev imao uvid, navodno je dostavljen regionalnim direkcijama – Priština, Gnjilane, Uroševac, Prizren, Đakovica, Peć, Mitrovica – jug i Mitrovica – Sever.

U njemu se navodi da je jedini organ koji je nadležan za organizaciju sportskih priredbi „nadležni sportski savez koji je licenciran u organu“, u skladu sa zakonom o kosovskom ministarstvu kulture, omladine i sporta, a koje izdaje licencu za razvoj sportskih aktivnosti.

„Organizovanje sportskih događaja u skladu sa ovim zakonom mogu vršiti: Olimpijski komitet Kosova (KOK), razne Sportske federacije, udruženja sportista, sportske organizacije i sportski klubovi… i fizička ili pravna lica koja su prethodno sklopila ugovore sa ovim grupama“, navodi se u dokumentu.

Precizira se da je organizator sportskog događaja dužan da sarađuje sa Kosovskom policijom kako bi obezbedio održavanje sportskog događaja.

Takođe se navodi da je u obavezi da preduzme sve potrebne mere radi osiguravanja bezbednosti sportske priredbe i „vodi računa o preventivnim merama nasilja i nedozvoljenih ponašanja“.

U dokumentu stoji da se naredbom generalnog direktora Kosovske policije, pukovnika Gazmenda Hodže (Hoxha), traži da se zabrane sve sportske aktivnosti klubova koji nisu registrovani u sportskim federacijama Kosova.

Uz konstataciu da su „njihove radnje u suprotnosti sa zakonima“,  zahteva se od regionalnih direktora policije da službenike angažuju na terenu i preduzmu „sve zakonske i policijske radnje“ kako bi sprečili održavanje ovakvih sportskih događaja.

Traži se i zabrana ovakvih aktivnosti, ali i „preduzimanje mera protiv onih koji su u suprotnosti sa Zakonom“.

Takođe se zahteva identifikovanje i preduzimanje mera protiv organizatora ovakvih događaja u koordinaciji sa tužilaštvom i nadležnim sudovima.

Deo dopisa je adresiran na pograničnu policiju, i odnosi se na klubove koji dolaze na Kosovo iz pravca centralne Srbije.

„Svim sportskim klubovima iz Republike Srbije, koji se pojavljuju na graničnim prelazima sa Republkom Kosovo, zabranjen je ulazak ako nemaju odgovarajući poziv ili dozvolu od sportskih saveza različitih sportova Republike Kosovo“, stoji u dopisu u koji je KoSSev imao uvid.

KoSSev portal se za potvrdu autentičnosti dopisa, ali i više informacija o razlogu njegovog donošenja obratio Kosovskoj policiji i kosovskom ministarstvu kulture i sporta na više e-mail adresa.

Do objavljivanja ove vesti odgovori nisu stigli.

Uljarević: Dopisi poslati klubovima južno od Ibra i okružnim savezima

Sa druge strane, predsednik Fudbalskog saveza Kosova i Metohije, Igor Uraljević, tvrdi da je ovaj dopis stigao na adrese pojedinih klubova južno od Ibra i okružnih fudbalskih saveza koji su deo fudbalskog saveza Kosova i Metohije.

„Oni nama nisu ništa poslali kao regionu, a mi imamo tri okružna saveza koji vode ta takmičenja. Stigao je okružnim fudbalskim savezima i pojedinim klubovima južno od Ibra za koje oni znaju gde se nalaze“, rekao je Uraljević.

Predstavnici pojedinih klubova sa Severa Kosova potvrdili su za naš portal da im za sada nije dostavljen dopis Kosovske policije.

Uljarević je danas za Sportski Žurnal kazao „da im je policija dolazila u četvrtak i zapretila privođenjem organizatora utakmica i učesnika“.

„Zabranili su nam čak i treninge. Ovo je najveći oblik diskriminacije. Obavestili smo FSS o velikom problemu, a naš krovni savez obratiće se i državnim organima Republike Srbije i postupićemo u skladu sa njihovim preporukama“, rekao je Uljarević

Ujedno je kazao da su odložili okružna takmičenja, ali i da „im ne dozvoljavaju ni održavanje dečijih utakmica“.

U FSKiM nadaju se brzoj reakciji FSS i države Srbije, kako bi mogli da se posvete redovnim aktivnostima i kako sport među Srbima na Kosovu ne bi bio zaustavljen na duže vreme.

Gajić: Sramotan pritisak na srpski narod i nezabeležena diskriminacija sportista

A kako bismo saznali na koji način će država Srbija da reaguje, obratili smo se Ministarstvu sporta.

Međutim, do objavljivanja ove vesti odgovor nije stigao.

Sa druge strane, Ministar sporta, Zoran Gajić, ocenio je u popodnevnim satima za Tanjug da je reč o još jednom „sramotnom pritisku na srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji i nezabeleženoj diskriminaciji prema sportistima“.

„Obaveštenje iz tamošnje policije u kome zabranjuju organizaciju utakmica koje nisu pod patronatom sportskih saveza takozvane države Kosovo je vid političkog pritiska i nema nikakve veze sa sportom“, kazao je.

On tvrdi da je na srpskom Ministarstvu sporta da nastavi da pomaže sport na teritoriji Kosova i da se „bori za naš narod u borbi koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić i koji ima podršku svih nas“.

Ponovnu aktelizaciju pitanja funkcionisanja sportskih klubova i održavanja takmičenja u organizaciji Fudbalskog saveza Srbije na teritoriji Kosova, pratila su i obraćanja srpskog predsednika koji je ove nedelje saopštio da je uhapšen predsednik, odnosno trener rukometnog kluba u Štrpcu.

Do sada nijedna druga strana nije potvrdila ili demantovala ove navode, uključujući i same sportske saveze.

Vučić je u još jednom obraćanju ove nedelje kritikovao Prištinu zbog toga što se, kako je kazao „našoj deci ne dozvoljava da budu u sistemu Srbije, već samo u njihovom sistemu“.

„Ako hoće da budu u sistemu Srbije, ta deca više ne igraju odbojku i košarku, nego su valjda teroristi i moraju da ih pohapse“, kazao je Vučić.

Zahtevi za interveniciju UEFA-e i prištinskih organa zbog fudbalskih takmičenja koja FS Srbije organizuje na Kosovu

Navodni dopis o zabrani održavanja sportskih događaja, izašao je u javnost svega nekoliko dana nakon što je Fudbalski savez Kosova osudio fudbalska takmičenja koja na teritoriji Kosova organizuje Fudbalski savez Srbije.

Bez preciziranja koja su takmičenja u pitanju, naveli su da su „iako na amaterskom nivou, ovi potezi uznemirijući i neprihvatljivi“.

Iz ove organizacije su istakli da je FSK punopravni član UEFA-e od maja 2016. godine, te da su su jedina institucija koja organizuje fudbalska takmičenja na Kosovu“.

Takođe su naveli da su u okviru Saveta za sport zatražili da se odmah preduzmu „hitne mere“ od strane organa kako bi se zaustavile „nezakonite aktivnosti“ i najavili da će da zatraže interevenciju UEFA-e.

„Otvoreni smo za saradnju i podršku svim zajednicama koje žive na Kosovu, uključujući i srpsku, ali ne možemo dozvoliti razvoj aktivnosti nelegalnih struktura koje, suprotno pravilima UEFA, organizuju fudbalske utakmice na teritoriji Kosova i zbog toga ćemo učiniti sve što je u našoj moći da zaustavimo ove aktivnosti“, precizirali su iz ovog fudbalskog saveza.

Fudbalski savez Kosova i druge sportske organizacije zapravo se već godinama unazad protive tome da se klubovi sa Kosova takmiče u ligama pri Savezima Srbije, odnosno organizaciji sportskih takmičenja od strane Fudbalskog saveza Kosova i Metohije i drugih sportskih organizacija koje nisu registrovane u Prištini.

Ujedno su zahtevali od međunarodnih fudbalskih organizacija da „primoraju“ Fudbalski savez Srbije da promeni svoj status kojim Kosovo predstavlja kao deo svog saveza, a od klubova sa Severa da se pridruže Fudbalskom savezu Kosova.

Zabrana Prištine u vezi sa organizacijom utakmica FSS na teritoriji Kosova je pre nekoliko godina primorala klubove da utakmice u kojima su domaćini igraju u centralnoj Srbiji.

Sa druge strane, sportskim klubovima iz centralne Srbije se neretko zabranjuje da uđu na teritoriju Kosova, te su u godinama za nama otkazani brojni mečevi.

U više navrata je takava zabrana pravdana iz kosovskih institucija upravo time da ovi timovi nisu imali „potrebnu dozvolu za odigravanje utakmice“.

Sredinom novembra 2020. godine, za vreme pandemije, otkazan je rukometni meč između Mokre Gore iz Zubinog Potoka i Kuršumlije, a upravo zbog zabrane ulaska na Kosovo igračima iz Kuršumlije.

Iz Kosovske policije je tada rečeno KoSSev-u da oni samo sprovode odluke institucija među kojima „su zdravstvene institucije (uključujući sprečavanje širenja pandemije)“, ali i odluke sportskih institucija kada je reč o dozvoljavanju održavanja „međunarodnih“ sportskih takmičenja.

U dokumentu o zabrani ulaska koji je tad dostavljen našem portalu navedeno je da je reč o „pretnji za javnu politiku unutrašnje bezbednosti, javno zdravlje ili međunarodne odnose“.

U godinama za nama, sa druge strane, Priština se neretko žalila da pojedine zemlje koje ne priznaju Kosovo, kao i zvanični Beograd zabranjuju učešće sportistima sa Kosova, odnosno korišćenje simbola, na međunarodnim takmičenjima koja se održavaju u ovim zemljama, odnosno u Srbiji.

Tako su još 2021. godine, tokom Svetskog prvenstva u boksu koje je održano u Beogradu, iz Prištine tvrdili da su njihovi bokseri tri puta zaustavljeni na prelazima ka centralnoj Srbiji.

Tada je ujedno stigla najava o odlučivanju o zabrani razvoja srpskih „paralelnih sportskih aktivnosti“ na Kosovu.

Navodeći da na Kosovu funkcionišu „mnoge paralelne strukture srpskih federacija, u suprotnosti sa kosovskim zakonima“, kosovski ministar kulture, omladine i sporta, Hajrula čeku, kazao je tada da će o preporukama, a na osnovu kojih će vlasti poduzeti mere, odlučiti Nacionalni savet za sprečavanje i sankcionisanje nasilja i negativnih pojava u sportu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.