Odbojkaši iz KM plasirali se u prvu ligu, potvrdili da im nije stigao dopis, ali i osudili navodnu zabranu sportskih aktivnosti

Odbojkaši KM
FOTO: OK Kosovska Mitrovica

Odbojkaški klub „Kosovska Mitrovica“ savladao je ekipu „Rudar“ iz Baljevca rezultatom 3:1, čime je završio takmičenje na prvom mestu i izborio se za plasman u Prvu ligu Srbije. Vest stiže u danu kada je u medijima objavljen navodni dopis kojim se zabranjuje održavanje takmičenja koje ne organizuju zvanično registrovane sportske organizacije pri kosovskom sistemu. Iz ovog kluba potvrdili su da im za sada nije stigao ovakav dopis, ali su ujedno najavili da će, u svakom slučaju, da se takmiče isključivo u ligama pod okriljem Republike Srbije.

Sjajnim rezultatom u utakmici 18. kola Druge lige „Zapad“, ovaj klub se plasirao među 24 najbolje ekipe u Srbiji i time će od jeseni igrati najviši rang takmičenja od svih ekipa sa Kosova i Metohije u konkurenciji kolektivnih sportova.

Iz OK Kosovska Mitrovica poručuju da se vraćaju u prvu ligu nakon četiri sezone provedene u drugoj ligi.

Kao jedan od većih uspeha ističu plasman u polufinale Kupa Srbije u sezoni 2016/2017, kada su eliminisani od najtrofejnijeg odbojkaškog kluba u Srbiji, novosadske „Vojvodine“.

Ocenjuju da ovogodišnji povratak kluba u prvoligaški karavan predstavlja izuzetan uspeh, „ako se uzmu u obzir okolnosti u kojima je ostvaren i činjenice da su sve utakmice prvenstva odigrane na gostujućim terenima“.

Odbojkaši iz Mitrovice su na poslednjoj utakmici takođe bili domaćini, ali je i ovaj meč odigran u sportskoj hali u Baljevcu, zbog, kako navode, ranije odluke kosovskih vlasti o zabrani ulaska sportskim timovima sa teritorije centralne Srbije na teritoriju Kosova.

Vest o plasmanu odbojkaša iz Kosovske Mitrovice u prvu ligu stiže u danu kada i vest o navodnom dopisu Kosovske policije kojim se zabranjuje održavanje svih takmičenja, ali i sportskih aktivnosti, koje ne organizuju zvanično registrovane sportske organizacije pri kosovskom sistemu.

Iz kosovske vlade i policije nisu odgovorili na upite našeg protala, niti javno potvrdili autentičnost dopisa,  koji je objavljen u pojedinim medijima, a u čiji sadržaj je uvid imao i KoSSev portal.

Iz kluba navode da su oni i do sada svoje utakmice odigravali van teritorije Kosova i Metohije upravo „da bi izbegli nemile scene i probleme na administrativnim prelazima“.

Sa druge strane, smatraju da „zabrana svih aktivnosti, uključujući i treninge, predstavlja nezabeleženi akt diskriminicije sportista i omladine, koji bi na svaki mogući način morali biti izuzeti iz politički motivisanih previranja“.

Iz ovog kluba potvrdili su da njima, kao i Odbojkaškom savezu KiM do sada nije dostavljen ovakav dopis.

„U slučaju njegove primene na terenu, klub će se konsultovati i dalje poteze povlačiti u koordinaciji sa Odbojkaškim savezom Srbije, kao i ostalim državnim institucijama“, poručili su.

Za kraj navode da nemaju dilemu da će takmičenje da nastave isključivo u ligama pod okriljem Republike Srbije i „po cenu odigravanja svih utakmica u Raški i Novom Pazaru“.

Podsetimo, dopisom koji navodno potpisuje Kosovska policija traži se od regionalnih direkcija uključujući i one na Severu da, između ostalog, zabrane održavanje sportskih takmičenja koja ne organizuju zvanično registrovane sportske organizacije pri kosovskom sistemu, ali i ulazak sportskim klubovima iz centralne Srbije koji „nemaju odgovarajući poziv ili dozvolu“.

I dok za sada izostaje potvrda Kosovske policije, kao i zvanične Prištine o autentičnosti dokumenta, predsednik Fudbalskog saveza KiM, potvrdio je za KoSSev da je ovaj dokument dostavljen okružnim fudbalskim savezima i pojedinim klubovima južno od Ibra.

Oglasio se i Ministar sporta Srbije navodeći da je reč o sramotnom pritisku na srpski narod i nezabeleženoj diskriminaciji sportista.

Fudbalski savez Kosova i druge sportske organizacije zapravo se već godinama unazad protive tome da se klubovi sa Kosova takmiče u ligama pri Savezima Srbije, odnosno organizaciji sportskih takmičenja od strane Fudbalskog saveza Kosova i Metohije i drugih sportskih organizacija koje nisu registrovane u Prištini.

Ujedno su zahtevali od međunarodnih fudbalskih organizacija da „primoraju“ Fudbalski savez Srbije da promeni svoj status kojim Kosovo predstavlja kao deo svog saveza, a od klubova sa Severa da se pridruže Fudbalskom savezu Kosova.

Više o tome u posebnoj vesti:

Uljarević: Pojedinim srpskim klubovima stigao dopis o zabrani održavanja utakmica; Beograd osuđuje, Priština se ne oglašavaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.