FSS se obratio UEFA-i povodom navodnog dopisa o zabrani sportskih aktivnosti: PR zastrašuje srpske sportiste

Fudbalski savez Srbije
Foto: N1

Fudbalski savez Srbije uputio je pismo predstavništvu UEFA-e u vezi sa navodnim dopisom kojim se zabranjuje održavanje takmičenja na Kosovu koja ne organizuju zvanično registrovane sportske organizacije pri kosovskom sistemu, ali i ulazak sportskim klubovima iz centralne Srbije koji „nemaju odgovarajući poziv ili dozvolu“. Pismo je upućeno svega nekoliko dana nakon što je Kosovski fudbalski savez najavio da će da zatraži „intervenciju“ takođe od UEFA-e, a zbog takmičenja koja na teritoriji Kosova organizuje Fudbalski savez Srbije.

Još od prošle nedelje kruži i dalje nepotvrđena informacija ali i fotografije dokumenta koji je navodno izdala Kosovska policija, a u koji je i KoSSev imao uvid.

Osim što se od regionalnih direkcija policije traži da zabrane sve sportske aktivnosti klubova koji nisu registrovani u sportskim federacijama Kosova, ujedno se zahteva preduzimanje mera protiv organizatora ovakvih događaja u koordinaciji sa tužilaštvom i nadležnim sudovima.

Iz kosovske vlade i policije još uvek ne stižu odgovori na prošlonedeljne upite našeg portala da potvrde ili demantuju autentičnost dopisa, a ujedno izostaju i javna oglašavanja ovih, ali i drugih prištinskih institucija.

Sa druge strane, Igor Uljarević, predsednik Fudbalskog saveza Kosova i Metohije koji funkcioniše pri srpskom sistemu, potvrdio je za KoSSev još u subotu da je ovaj dokument dostavljen okružnim fudbalskim savezima i pojedinim klubovima južno od Ibra.

Prošle nedelje se ujedno oglasio i Ministar sporta Srbije navodeći da se ovim dopisom vrši „sramotan pritisak na srpski narod i nezabeležena diskriminacija sportista“.

Uljarević je kazao da su iz policije „zapretili privođenjem organizatora utakmica i učesnika“, da su odložena okružna takmičenja, a da je čak zabranjeno i održavanje treninga.

On je ujedno potvrdio da su se u vezi sa novonastalim okolnostima obratili Fudbalskom savezu Srbije, navodeći da se nadaju brzoj reakciji FSS i državnih organa.

Dva dana kasnije oglasio se i ovaj savez, sa navodima da su se obratili UEFA-i.

Pismo, sa oznakom ‘hitno’, koje potpisuju predsednik i generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, Dragan Džajić, odnosno Jovan Đurbatović, upućeno je predsedniku, tj. generalnom sekretaru UEFA-e, Aleksandru Čeferinu, odnosno Teodoru Teodoridisu.

„Sa velikom zabrinutošću obaveštavamo Vas da privremene institucije u Prištini, proteklih dana sprovode nelegalne i nehumane pritiske na fudbalske klubove koji imaju sedište u autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija čiji su članovi (fudbaleri i rukovodstvo) srpske nacionalnosti“, navodi se u pismu.

Tvrde da Priština zastrašuje fudbalere i sportske radnike srpske nacionalnosti, tako što im, kako dodaju, zabranjuje da treniraju na svojim stadionima i da organizuju takmičenja lokalnog karaktera.

„Te pretnje su takve prirode da je fudbalerima, trenerima i rukovodstvu fudbalskih klubova ugroženo, kako ljudsko pravo na rad, tako i pravo na bavljenje fudbalskim sportom i sloboda udruživanja u sportske klubove“, dodaje se u pismu.

Fudbalski savez Srbije takođe navodi da se članovima fudbalskih klubova sa KiM preti hapšenjem i zatvorskim kaznama, ukoliko nastave sa procesom treninga i takmičenja u lokalnim ligaškim fudbalskim takmičenjima.

„Takva prakse suprotna je Evropskoj sportskoj povelji Saveta Evrope, a predstavlja i kršenje odredbi Konvencije Ujedinjenih nacija o osnovnim ljudskim pravima i slobodama“, poručili su.

Od UEFA-e traže da se svojim autoritetom zauzmu da se „opisana praksa prekine“.

„Molimo Vas za pomoć pošto na vreme želimo da izbegnemo eskalaciju problema i eskalaciju eventualnog nasilja koje može biti isprovocirano i izazvano nelegalnim potezima privremenih institucija u Prištini“, dodaje se u pismu.

Na kraju poručuju da konstantno prate razvoj događaja i da će uvek da stoje uz „svoje sunarodnike na Kosovu i Metohiji“.

„Nećemo odustati od zalaganja i primene svih legalnih sredstava kojima možemo da zaštitimo pravo fudbalera srpske nacionalnosti da treniraju i bave se fudbalskim sportom u lokalnoj zajednici“, poručuju Džajić i Šurbatović.

Navodni dopis o zabrani održavanja sportskih događaja, u koji je i KoSSev imao uvid, izašao je u javnost svega nekoliko dana nakon što je Fudbalski savez Kosova koji je član UEFA-e još od 2016. godine, osudio fudbalska takmičenja koja na teritoriji Kosova organizuje Fudbalski savez Srbije.

Bez preciziranja koja su takmičenja u pitanju, naveli su da su „iako na amaterskom nivou, ovi potezi uznemirujući i neprihvatljivi“, te su tražili „hitne mere“ od strane Prištine, ali i najavili da će da zatraže intervenciju od UEFA-e.

Fudbalski savez Kosova i druge sportske organizacije zapravo se već godinama unazad protive tome da se klubovi sa Kosova takmiče u ligama pri Savezima Srbije, odnosno organizaciji sportskih takmičenja od strane Fudbalskog saveza Kosova i Metohije i drugih sportskih organizacija koje nisu registrovane u Prištini.

Ujedno su zahtevali od međunarodnih fudbalskih organizacija da „primoraju“ Fudbalski savez Srbije da promeni svoj status kojim Kosovo predstavlja kao deo svog saveza, a od klubova sa Severa da se pridruže Fudbalskom savezu Kosova.

Zabrana Prištine u vezi sa organizacijom utakmica FSS na teritoriji Kosova je pre nekoliko godina primorala klubove da utakmice u kojima su domaćini igraju u centralnoj Srbiji.

Sa druge strane, sportskim klubovima iz centralne Srbije se neretko zabranjuje da uđu na teritoriju Kosova, te su u godinama za nama otkazani brojni mečevi.

U više navrata je takava zabrana pravdana iz kosovskih institucija upravo time da ovi timovi nisu imali „potrebnu dozvolu za odigravanje utakmice“.

U godinama za nama, sa druge strane, Priština se neretko žalila da pojedine zemlje koje ne priznaju Kosovo, kao i zvanični Beograd zabranjuju učešće sportistima sa Kosova, odnosno korišćenje simbola, na međunarodnim takmičenjima koja se održavaju u ovim zemljama, odnosno u Srbiji.

Više o tome u posebnoj vesti:

Odbojkaši iz KM plasirali se u prvu ligu, potvrdili da im nije stigao dopis, ali i osudili navodnu zabranu sportskih aktivnosti

Uljarević: Pojedinim srpskim klubovima stigao dopis o zabrani održavanja utakmica; Beograd osuđuje, Priština se ne oglašavaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.