Brđani: Nema radova danas; Albanci čekaju Brisel

Posle pokušaja Hazira Feratija da pripremi teren za izgradnju nove kuće u Brđanima, neposredno ispod puta koji vodi ka Malom Zvečanu, kao i nezvanične najave da će danas nastaviti sa gradnjom, to se danas nije dogodilo. Na terenu se od jutros nalaze pripadnici KFOR-a. Kako nema radova, nema ni okupljenih meštana. Ipak, jednu grupu stanovnika Brđana oko podneva uznemirila je druga grupa od, po njihovoj proceni, desetak Albanaca koji su se dovezli u dva vozila, ali se i ubrzo udaljili. U Kosovskoj policiji nisu mogli da potvrde ovu informaciju, osim da su isto čuli od meštana, istakavši da je danas situacija mirna. Ekipa KoSSeva koja je obišla teren zatekla je četiri vozila KFOR-a na raskrsnici u blizini mesta gde je Ferati juče započeo radove, kao i pešačke vojničke patrole na samom mestu gde je bager juče raščišćavao teren.

Meštani Brđana sa kojima smo danas razgovarali kažu da se grupa muškaraca dovezla belim i crnim džipom iz pravca Mikronaselja. Navodno su parkirali vozila blizu raskrsnice, a u neposrednoj blizini mesta na kojem Ferati pokušava da sagradi kuću, a onda i sišli do samog mesta gde je bager juče raščišćavao teren. Meštani veruju da se radilo o Albancima, jer je jedan meštanin sa nekima od njih i razgovarao, dok navode i da "misle da beli džip pripada Pašinim ljudima". "Paša" je nadimak Nazmija Ismailjija, jednog od predstavnika Brđana.

Meštanin Dragutin Vukomanović, koji se nalazio u samom naselju, zaustavio je patrolu policije EULEX-a i obavestio ih o dolasku grupe od desetak muškaraca, misleći da će oni nastaviti sa gradnjom, ali i razgovarao sa jednim iz grupe.

"Ja sam video patrolu EULEX policije i odmah sam ih obavestio da su došli. Posle sam pričao i sa jednim iz te grupe, kad su se vraćali. On mi je rekao da je preduzimač i da neće da šalje mašine dok ne bude bilo dozvole za gradnju. Kaže da je došao da vidi šta su uradili njegovi radnici juče da bi tražio pare od opštine da mu plati. Tako kaže," rekao je Vukomanović.

Pročitaje još:

Brđani: Ferati prekinuo radove. Nastavljaju se sutra?

Kosovski mediji: Ismailji juče – zidanje ne zavisi od Brisela; Ismailji danas – čekamo Brisel

I kosovski mediji danas javljaju da su se Albanci "predomislili" u vezi sa nastavkom radova.

"Albanci iz naselja Brđani su se predomislili u vezi sa nastavkom radova na rekonstrukciji svojih domova danas, a što je juče najavljeno," navodi Gazeta Express, dodajući da je predstavnik Albanaca, Nazmi Ismailji, izjavio za Koha ditore da "je tim odlučio da sačeka današnje političke razgovore između Kosova i Srbije u Briselu."

"Da, čekamo razgovore," rekao je Ismailji, navodi Express. 

Ovaj portal navodi, takođe, da je Ismailji "dan ranije rekao da oni nemaju nikakve veze sa Briselom i da će nastaviti radove već danas."

"Ali, kada je upitan o razlozima za promenu odluke, rekao je da novinari postavljaju puno pitanja," dodaje ovaj kosovski portal navodeći i Ismailjiev komentar. 

"Vi ste ponovo preuzeli ulogu tužioca i prouzrokovaćete da zadržimo sve za sebe, za sada smo tako odlučili," rekao je Ismailji.

Hazir Ferati je juče uprkos zabrani inspekcije, koja je izdata još decembra 2014. godine, započeo radove na raščišćavanju terena, kako bi sagradio novu kuću. Radovi su, međutim, prekinuti nakon više intervencija inspekcije, Kosovske policije, šefice Administracije za Severnu Mitrovicu, Adriane Hodžić i gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića. Kosovski mediji su, međutim, naveli kontradiktorne informacije o zaustavljanju radova, te tako neki od njih navode da su radovi zaustavljeni nakon intervencije gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, a drugi nakon intervencije inspekcije i Kosovske policije. 

Etnički mešovito naselje Brđani u Severnoj Kosovskoj Mitrovici je tokom godina postalo jedna od najneuralgičnijih tačaka ovog grada, u kojem je bilo više teških incidenata. Albanci s juga nastoje da nasele ovo naselje. Oni navode da žele da obnove svoje porušene kuće tokom rata i vrate se, optužujući Srbe da im ne dozvoljavaju povratak, te da Vlada Srbije "nesmetano" zida zgrade, dok Srbi, sa druge strane, navode da Albanci ne dolaze u miru, da je pritisak na naselje "dugogodišnji i ogroman" kako bi se spojio sa Južnom Mitrovicom, da se obnavlja mnogo veći broj kuća nego što ih je bilo pre rata i da se u naselje doseljavaju oni koji nikada nisu tu živeli pre rata. Nedavno je formirana kosovska međuministarska grupa koja će se baviti pitanjem povratka u ovo naselje, u koordinaciji sa meštanima iz obe zajednice, te je za sada stavljen moratorijum na gradnju novih objekata.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.