Brisel: Sastanak u toku, napredak u vezi sa osiguranjem vozila

U Briselu je u toku zajednički sastanak visoke predstavnice EU, Federike Mogerini, sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Isom Mustafom, a direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom, Dragan Vladisavljević, izjavio je da je napredak postignut u vezi sa taksama za osiguranje vozila. Prethodno su sa Mogerinijevom odvojeno razgovarali Vučić i Mustafa.

Vladisavljević je napomenuo da očekuje da večeras bude potpisan memorandum koji reguliše pitanje osiguranja motornih vozila, kao i da se o svim ostalim pitanjima vode "napeti" razgovori.

"Očekivanja obe strane da se približe stavovi i dođe do rešenja po ključnim temama o kojima se razgovora su velika. Za srpsku stranu to je pitanje Zajednice srpskih opština, ali i pitanje telekomunikacija i energetike, a večeras očekujemo potpisivanje memoranduma o razumevanju u vezi sa osiguranjem vozila," objasnio je Vladisavljević.

On je dodao da u dijalogu nema nepremostivih razlika, ali je istakao da će biti teško rešiti ključna pitanja u vezi sa ZSO, kada je reč o zakonskom okviru u okviru kojeg će se ustanovljavati ta zajednica, kao i pitanje njene nadležnosti.

"Naš Premijer je stava da to pitanje treba rešavati na način koji će obezbediti stvarnu funkcionalnost i efikasnost ZSO, koja će biti u stanju da zaštiti interese Srba koji žive na prostoru Kosova i Metohije," rekao je Vladisavljević.

Prema njegovim rečima, teško je i pitanje energetike i telekomunikacija jer se, kako je istakao, pokušava rešiti i pitanje imovine koja nije deo pregovora.

"Stav naše strane je da treba to odložiti za pregovore kada se bude razgovaralo o imovini, a u ovom trenutku treba rešiti stvarno pitanje telekomunikacija i energetike," rekao je on.

Vladisavljević je takođe izjavio da je Priština pokušala jednim potezom da preuzme od Srba kompletan elektrodistributivni sistema na Severu Kosova i Metohije, uključujući Gazivode i trafo stanicu Valač.

Vladisavljević je rekao da je stav premijera Aleksandra Vučića i srpske delegacije da se o ovome ne može pregovarati i da se moraju zaštiti interesi Srba na severu KiM i interesi Srbije.

"U pregovorima oko energetike, prištinska strana je pokušala da izađe izvan tehničkog dela razgovora o energetici i da pređe na pitanje imovine i da jednim potezom pitanje Gazivoda i trafo stanice Valač i kompletnog distributivnog sistema na severu Kosova uzme od Srba u svoje vlasništvo," rekao je za B92 Vladisavljević.

Na pitanje kakav je stav EU, Vladisavljević kaže da predstavnici EU pokušavaju da iznađu kompromis dve strane kako bi se došlo do rešenja koja su podjednako prihvatljiva, ili podjednako nezadovoljavajuća za obe strane. 

"Verujem da će naša delegacija učiniti sve da dođe do nekih rešenja u situaciji kada su u igri veoma veliki ulozi i sa jedne i sa druge strane i kad je reč o telekomunikacijama i o energetici i najvažnije o pitanju Zajednice srpskih opština (ZSO)," kaže Vladisavljević.

Na dnevnom redu zajedničkog sastanka su četiri teme – Zajednica srpskih opština, telekomunikacije, energetika i "Park mira" u Mitrovici, a svi – i političari i mediji – procenjuju da je ova runda od izuzetnog značaja.

Premijer Vučić je tokom susreta sa Federikom Mogerini istakao da je za Vladu Srbije važan suštinski dogovor o Zajednici srpskih opština, kao i telekomunikacijama, energetici i Parku mira, ali da Srbija neće dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda i bilo kakvo urušavanje državnih interesa.

Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima saopštila je ranije da se očekuje da ta pitanja budu rešena u skladu sa Briselskim sporazumom i usvojenim implementacionim planom.

Vučić i Mogerini su takođe izrazili zajedničku brigu za regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Portparolka visoke predstavnice EU, Maja Kocijančič, rekla je ranije danas novinarima da je napredak u primeni Briselskog sporazuma od ključne važnosti za nastavak evropskih integracija.

"Veoma je važno da se što je dogovoreno u dijalogu implementira, jer je to ipak sastanak na najvišem nivou," rekla je Kocijančič tokom današnje runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Reč je, kazala je, o ključnom pitanju ne samo za proces normalizacije nego i za dalji napredak  Beograda i Prištine na evropskom putu. Kocijančič nije želela da spekuliše o tome da li se danas očekuju konkretni dogovori i koliko dugo će dijalog trajati.

Diplomatski izvori u Briselu rekli su Tanjugu da je Mogerini svesna da je nerealno očekivati da se sva četiri složena problema razreše na današnjem sastanku, ali da će insistirati se postigne dogovor o bar dva, a da oko ostalih u najmanju ruku dođe do značajnog napretka.

Od napretka u dijalogu zavisi otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU, a na insistiranje Nemačke, prvo od tih poglavlja trebalo bi da bude poglavlje 35, koje se odnosi na proces normalizacije Beograda i Prištine.

Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.