Vučić i Mustafa u Briselu: Park mira se pomera, ali most neće biti prohodan i za automobile?

Nakon višednevnih tehničkih razgovora Beograda i Prištine u Briselu, danas su počeli i razgovori na nivou premijera. Razgovori su danas počeli bilateralnim sastankom visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini, sa srpskom delegacijom koju predvodi premijer, Aleksandar Vučić, nakon čega se održava i bilateralan sastanak Mogerinijeve sa kosovskom delegacijom koju predvodi kosovski premijer, Isa Mustafa. Posle bilateralnih sastanaka, srpski i kosovski premijeri će se ponovo sastati u Briselu posle više od tri meseca. Kako je još 19. juna najavljeno iz Evropske unije, oni će danas razgovarati o energetici, telekomunikacijama, formiranju Zajednice srpskih opština i glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici. Današnje razgovore, to jest, sam datum – 23. jun je i sam premijer Vučić najavio kao težak, a ovo su, takođe, prvi razgovori Vučića i Mustafe nakon onih u aprilu. Za razliku od početka ove runde tehničkog dijaloga, kada su prvo Priština, a potom i Beograd, u javnost plasirali potpuno oprečene informacije o toku razgovora u Briselu, u poslednjih nekoliko dana obe delegacije upadljivo 'ćute', ako se izuzme jučerašnja izjava direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića o tome da je za Srbiju neprihvatljivo da ZSO bude NVO.

Kosovski mediji: Park mira se pomera, ali most neće biti prohodan i za automobile; Vučić i Mustafa i o Civilnoj zaštiti i ukidanju "paralelnih struktura"

Kosovski portal Gazeta Fjala je, pozivajući se na TV Dukađini, izvestio da će jedan od sporazuma koji će biti danas finalizovan potpisom Vučića i Mustafe, upravo biti sporazum o Parku mira. 

"Barikada na mostu na reci Ibar u Mitrovici će biti pomerena za par metara. To neće biti barikada, ili park, već trg gde automobili ne bi mogli slobodno da prolaze.

Međutim, ulica koja će biti pretvorena u pešačku zonu i za koju je odluku o tome pre nekoliko meseci izglasala Skupština opština Severa neće biti pored mosta. Ona će biti premeštena iznad nekoliko metara, kako bi se omogućio pristup sa mosta na magistralni put na Severu.

Međunarodni izvori televizije Dukađini su ukazali na to da je ovaj plan predstavila Evropska unija tokom poslednjih nekoliko sastanaka radnih grupa u dijalogu Kosovo – Srbija, koji se održava u Briselu.

Dogovor će biti finalizovan između dvojice premijera, Mustafe i Vučić u Briselu 23. juna," navodi ovaj portal. 

Fjala dodaje i da će biti formalizovan i još jedan sporazum – o civilnoj zaštiti: 

"Takođe, biće formalizovan još jedan sporazum koji ima veze sa pripadnicima srpske paravojne formacije Civilna zaštita i koja će biti integrisana u kosovske institucije.

Četiri stotine i pedeset pripadnika ove formacije biće amnestirano zbog dosadašnjih akcije protiv države Kosovo i postaće deo njenih institucija, koje se koriste za zaštitu crkava i verskih objekata u agencije za zaštitu šuma i nekoliko drugih institucija."

ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, kontrolisaće jedan bataljon BSK-a iz redova srpske zajednice

Što se tiče ZSO-a, Fjala navodi da će nakon ovoih sporazuma od Prištine biti zatraženo i da se formira ZSO i to sa izvršnim ovlašćenjima, a da će oba sporazuma biti "bolni kompromisi za kosovsku stranu".

"Izvori televizije Dukađini su rekli da će se odmah posle ova dva sporazuma od Prištine zatražiti stvaranje Udruženja srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima. Udruženje će, između ostalog, kontrolisati jedan bataljon Kosovskih bezbednosnih snaga koji će se sastojati samo od srpske zajednice," navodi ovaj portal. 

"Kao što je dogovoreno na sastanku 21. aprila, razgovori će se fokusirati na sprovođenje sporazuma o energetici, telekomunikacijama, formiranju Asocijacije/Zajednice, kao i mosta u Mitrovici. Rad na drugim pitanjima o sprovođenju se nastavlja," saopšteno je ranije iz kancelarije visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini. Ona će i voditi današnje razgovore.

Današnjim razgovorima dvojice premijera prethodili su višednevni tehnički razgovori na kojima se razgovaralo o temama o kojima će danas razgovarati Vučić i Mustafa. 

Telekomunikacije – pozivni broj

Razgovori o telekomunikacijama su vođeni juče i prošle nedelje, ali i krajem prošlog meseca, dok su dve delegacije sve vreme u javnost tada iznosile kontradiktorne informacije o tome na koji način će Kosovo dobiti svoj pozivni broj. Iz kosovske vlade su tvrdili da će za pozivni broj Kosova da aplicira Austrija, dok je srpska delegacija saopštila da nakon 15-očasovnih pregovora nije postignut dogovor u vezi sa svim pitanjima, ali da jeste postignut visok stepen saglasnosti po pitanju tarifa. Tada su i beogradske agencije izvestile da su evropski predstavnici kritikovali izjave šefice prištinske delegacije, Edite Tahiri, zbog interpretacija o sadržini razgovora o telekomunikacijama, održanih prošle nedelje, te da zato i nije bilo izjava delegacija o rezultatima razgovora.  

Konačno razgovori o ZSO

U utorak i sredu (16. i 17. jun), kao i juče razgovaralo se o osnivanju Zajednice srpskih opština. Razgovorima je pored direktora vladinih kancelarija Đurića i Vladisavljevića, prisustvovao i koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, Ljubomir Marić. Juče, a ni 16. i 17. juna, međutim, delegacije nisu zvanično saopštile rezultate razgovora o ZSO, ali se juče oglasio Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, koji je poručio da je za Srbiju neprihvatljivo da se Zajednica srpskih opština tretira kao nevladina organizacija, što je juče predložila prištinska delegacija. 

Krajem maja je, takođe, održana još jedna runda dijaloga na kojoj se razgovaralo o formiranju ZSO-a. Međutim, tadašnji razgovor je protekao bez predstavnika kosovskih Albanaca, a kosovska vlada je u Brisel umesto kosovske ministarke za dijalog, Edite Tahiri, koja gotovo uvek predvodi kosovsku delegaciju, poslala isključivo predstavnike Srba u kosovskim institucijama.

Međutim, razgovori su bili zakazani i za 12. maj, ali je tada, kako je saopštio Direktor Kancelarije za KiM, Priština otkazala dolazak svojih predstavnika na ove razgovore, a što je kosovska ministarka za dijalog potom i demantovala.

Od 15 tačaka Briselskog sporazuma, prvih pet se tiču ZSO-a.

Energetika: Gazivode?

U četvrtak, 18. juna i juče, na dnevnom redu je bila energetika. Ni o ovoj temi se dve delegacije nisu zvanično oglasile, a u javnosti, uprkos tome što ni sa jedne zvanične adrese nije potvrđeno šta će biti konkretna pitanja na stolu u ovom delu – spekulisalo se da je jezero Gazivode glavna tema.

Iz Prištine su više puta do sada stizale poruke da "neće pregovarati o svojoj državnoj imovini" u koju Priština uvrštava i akumulaciono jezero sa Severa Kosova. Sa druge strane, srpski premijer Aleksandar Vučić je pre nešto više od mesec dana izjavio da "neće da da 100 odsto Gazivoda", da je Beograd "nudio 50-50 odsto odnos vlasništva, ali da Priština to nije prihvatila". "Ja neću da dam. Neka kažu da zbog toga nema otvaranja (poglavlja za pristup Srbije EU, prim.red.)," poručio je srpski premijer tada, naglasivši da "ako nekome hoće da uzmu sto odsto Gazivode, neka nađu drugog premijera, ja to neću da potpišem." 

Razgovori o energetici su održani i prošlog meseca – 11. juna, a tada nije postignut dogovor, zbog, kako je tada objasnio Marko Đurić, odbijanja Prištine da ispuni ranije preuzete obaveze.

"Pošto Priština na današnjim razgovorima nije pristala da Zajednica srpskih opština i Elektroprivreda Srbije osnuju novu kompaniju koja će se baviti distribucijom električne energije na severu Kosova, oni snose odgovornost što danas nije bilo većeg uspeha," objasnio je tada Đurić novinarima u Briselu.

U Briselu razgovori dva gradonačelnika o Parku mira, u Brđanima započeti pa zaustavljeni radovi

Dok su se u Briselu odvijali razgovori o Parku mira, a na kojima su učestvovali i Rakić i Bahtiri, u Brđanima je Hazir Ferati, uprkos zabrani inspekcije, započeo radove na raščišćavanju terena za izgradnju nove kuće.

Radovi su, međutim, zaustavljeni, a kosovski mediji su o razlozima obustavljanja radova izveštavali kontradiktorno. Prema nekim izveštajima radovi su obustavljeni nakon reakcije gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, dok prema drugim – nakon dolaska inspekcije i Kosovske policije.

Glavni mitrovički most – Park Mira

Juče, kao i prošle nedelje (17. juna) tehnički dijalog se vodio i o temi glavnog mitrovičkog mosta – tzv. parku mira. Kako je saopšteno ranije iz Kancelarije Evropske unije za spoljnu politiku, specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, predstavio je tada beogradskoj i prištinskoj delegaciji na razgovorima u Briselu "o slobodi kretanja i putu napred za most u Mitrovici" tehničku procenu o tom mostu i predloge "o putu napred", kada je i potvrđeno da su se učesnici sastanka složili da se ponovo sastanu u ponedeljak 23. juna, kako bi se raspravljalo o elementima sporazuma kojim se predviđa revitalizacija mosta u narednom periodu. Tim razgovorima su prisustvovali i gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice, Goran Rakić i Agim Bahtiri, koji su i juče bili u Briselu. 

Rezultati jučerašnjih razgovora, međutim, nisu saopšteni. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.