Odbačena odluka IPŽP da se ponove izbori u Đeneral Jankoviću, ponovo se odlučuje

Kosovski vrhovni sud poništio je danas odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) da se ponovi glasanje u opštini Đeneral Janković i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Nakon nedavno održanih lokalnih izbora na Kosovu, IPŽP je, po žalbi gradonačelnika opštine Đeneral Janković, Rufkija Sume, odlučio da se glasanje u ovoj opštini ponovi.

U međuvremenu, drugi kandidat za gradonačelnika iste opštine iz Demokratske partije Kosova (DPK) Mehmet Balaži (Ballazhi), koji je prema preliminarnim podacima, pobedio na izborima, sa nešto iznad 50 odsto podrške, uputio je žalbu kosovskom vrhovnom sudu.

Veće Vrhovnog suda je danas, međutim, usvojilo žalbu kandidata PDK i tako poništilo odluku IPŽP da izbori budu ponovljeni.

„Veće Vrhovnog suda odobrilo je kao osnovanu žalbu kandidata za gradonačelnika opštine Đeneral Janković, Mehmeta Balažija iz Demokratske partije Kosova i poništilo odluku IPŽP-a, vraćajući predmet na ponovno razmatranje“, navodi se u saopštenju ovog suda koje prenosi Koha.

Sud je zatražio od IPŽP -a da donese pravičnu i odluku koja se zasniva na zakonskim odredbama, a koja će sadržati „ubedljivo obrazloženje“.

Podsetimo, portparol PDK, Faton Abdulahu, izjavio je nakon odluke IPŽP-a da se izbori ponove, da je ona neargumentovana i da nije zasnovana na činjenicama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.