Borelj: Beograd i Priština dobili „poslednju verziju“ predloga za dijalog, ne postavljati veštačke rokove

FOTO: Printscreen

Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, potvrdio je da je Beogradu juče, a Prištini danas poslat ažurirani tekst plana za dijalog koji podržavaju Nemačka i Francuska. Kaže da je sada pravi trenutak da se strane upuste u diskusiju po tom pitanje, premda ponovo odbivši da o njegovom sadržaju govori.

Borelj je iz Tirane, pre početka dvodnevnog Samita EU za Zapadni Balkan, naglasio da u ovom trenutku postoji velika prilika za razgovore o planu za dijalog.

„Spor oko tablica je završen. Sada moraju da se angažuju. Oni moraju zaista da se angažuju u Dijalogu sa predlogom koji sam stavio na sto kao fasilitator, uz snažnu podršku Nemačke i Francuske. Poslednja verzija teksta poslata je juče u Beograd, a danas na Kosovo. A sada moraju da se upuste u razgovore – u ozbiljne diskusije – jer je ovo trenutak kada za postoji velika prilika“

Na pitanje da li je optimističan da će dijalog između Beograda i Prištine biti uspešan tokom sledeće godine, Borelj je rekao samo da je veoma aktivan po tom pitanju.

O dokumentu, koji je, kako je sam potvrdio, poslao i Beogradu i Prištini, nije hteo da iznese detalje

„Žao mi je, ne mogu da iznosim sadržaj“, kratak je bio evropski zvaničnik.

Za navodni rok, mart 2023. godine, Borelj danas kaže – „ne treba stavljati veštačke rokove“, već da se radi.

„Mislim da ne moramo da stavljamo veštačke rokove, već da počnemo da radimo. Važno je da ne fiksiramo datum, već brzinu kojom radimo, a to je vreme za rad“, naveo je Borelj.

U Prištini je trenutno specijalni prestavnik za dijalog BG-PR Miroslav Lajčak, koji je prethodno boravio u Beogradu.

I on je danas upitan o navodnom krajnjem roku za plan za dijalog, naglasivši da on „nije čovek rokova“, ali da će se videti „šta će biti u martu“.

Lajčak je prošle nedelje za RTV21 poručio da je proleće 2023. godine – „meki rok“ za sporazum na osnovu predloga EU.

O martu, odnosnu proleću kao krajnjem roku sa postizanje dogovora sa Beogradom, najčešće je, a nakon dogovora u Briselu o tablicama, govorio kosovski premijer Aljbin Kurti.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.