U napadu u Banjskoj ubijen jedan policajac, a drugi ranjen; Prištiniski zvaničnici optužuju „kriminalne grupe“ i Beograd

FOTO: KoSSev

U selu Banjska na Severu Kosova napadnuti su pripadnici Kosovske policije, usled čega je jedan poginuo a drugi je povređen, vatra još uvek traje. Informaciju je potvrdio kosovski premijer  Aljbin Kurti nakon nezvanizčnih informacija još od ranog jutra. Kosovska predsednica Vjosa Osmani vraća se hitno iz Njujorka. Oboje su optužili Srbiju, odnosno „srpske kriminalne bande“, izrazivši saučešće porodici poginulog policajca. 

Kurti navodi da se napad dogodio oko 03.00 ujutru, da je poginuo policijac sa činom narednika, a da je povređen pripadnik pogranične policije koji je van životne opasnosti.

„U ovom trenutku se nastavlja pucanje iz vatrenog oružja različitog kalibra na našu policiju. Napadači su profesionalci sa maskama i naoružani teškim naoružanjem“, naveo je Kurti.

Osudio je ovaj zločin, navodeći da je reč o terorističkom napadu, te ga je povezao sa „organizovanim kriminalom koji ima podršku Beograda“.

„Osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad. Organizovani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda napada našu zemlju. U ovoj borbi štitimo i sprovodimo zakon, štitimo i čuvamo građane bez razlike i nezavisno Kosovo“, saopštio je Kurti.

Sa druge strane, dodaje da će izvršioci zločina i njihovi nalogodavci „propasti, biti uhvaćeni, suđeni i kažnjeni“.

„Vlada Republike Kosovo i državne institucije su spremne i koordinisane da odgovore na kriminal i kriminalce, teror i teroriste“, naveo je.

U međuvremenu, oglasila se i kosovska predsednica Vjosa Osmani, izrazivši saučešće i navodeći da se hitno vraća iz Njujorka na Kosovo. Kao i Aljbin Kurti, i ona za ovaj događaj optužuje „srpske kriminalne bande“.

Neposredno pre Kurtija oglasio se šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja, navodeći da je „uz Kosovsku policiju“:

U međuvremenu se i on oglasio sa optužbamana na račun zvaničnog Beograda.

„Srpski ‘zeleni čovečuljci’ sa oklopnim vozilima nalaze se 15 km unutar teritorije Kosova (Banjska), gde je teroristički napad na Kosovsku policiju rezultirao likvidacijom Kosovskog policajca, dok je drugi ranjen“, naveo je on na društvenoj mreži X. Konkretno otužuje Vučića da je „pribegao neviđenoj agresiji na Kosovu“, ali mu i poručuje da će „propasti“.

Oglašavaju se i drugi prištinski zvaničnici.

„Zločinački napad kriminalnih struktura u režiji Srbije“, poručio je predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca.

„Ovo je direktan napad na ustavni poredak, na naše delovanje za red i mir i narušavanje suvereniteta i bezbednosti naše zemlje“, naveo je, zatraživši od međunarodnih zvaničnika, a posebno EU i SAD, da „osude Srbiju za ovu otvorenu agresiju na Kosovo“.

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, poručuje da je šokiran ubistvom i ranjavanjem pripadnika KP.

„Ovaj teroristički napad je ozbiljan udarac miru i stabilnosti ne samo na Kosovu već i u regionu! Beograd mora hitno da odustane od svojih destabilizujućih i ratnohuškačkih akcija sa nepredvidivim posledicama ne samo po Kosovo već i po Srbiju. Mnogo je uloženo u mir i niko neće smeti da ga ugrozi“, poručio je.

On je pozvao Agencije za sprovođenje zakona da koordinišu akcije sa KFOR-om i saveznicima „koji su naklonjeni Americi“:

„Da preduzmu sve neophodne radnje da se cela ova situacija razjasni i odgovorni za ovaj čin privedu pravdi“, naveo je.

Haradinaj je takođe izrazio saučešće porodici poginulog policajca i poželeo brz oporavak povređenom policajcu.

KoSSev portal od jutros pokušava da dobije potvrdu i detalje o ovom slučaju u Kosovskoj policiji regiona Sever, međutim, do objavljivanja ove vesti nismo uspeli da stupimo u kontakt sa Kosovskom policijom. S druge strane, mediji na albanskom uveliko iznose razne detalje, uključujući i identitet sa punim imenom ubijenog policajca, da dolazi iz sela Samodreža kod Vučitrna, kao i to da su napadači postavili barikade na putu. Pojedini čak idu do toga da primećuju da su se navodni  napadači „zabarikadirali u verskom objektu Banjska“.

Uskoro opširnije…Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.