BLOG 471. dan epidemije: Vučić se plaši „delta soja“ koronavirusa na jesen, nedovoljno vakcinisanih

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

„Indijski“ i „brazilski“ – dva soja koronavirusa koja su na proleće bila označena kao najgora, sve ređe se pominju, a sve češće  se govori o“delta soju“. On je postao deo rečnika mnogih epidemiologa, ali i predsednika Srbije koji ga se „užasno plaši“. Predsednik je mišljenja da je ovaj soj već stigao u Srbiju, ali i da će da dobije pravi zamah na jesen, a sve zbog toga što nema dovoljno vakcinisanih. „Delta soj kosi sve pred sobom. Kada nam dođe, plašim se da nećemo imati adekvatan odgovor“, kazao je predsednik. Iako nema dovoljan broj vakcinisanih, predsednik najavljuje da će uskoro krenuti druga faza vakcinacije, već vakcinisanih građana. „Očekujemo mesec ili dva da provedemo relativno u miru, a posle videćemo“, zaključio je Vučić.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: Četiri nova slučaja zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu su zabeležena četiri nova slučaja koronavirusa, dok je broj testiranih 1.386, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje, prenoseći podatke kosovskog ministarstva zdravlja.

Pozitivni slučajevi su registrovani u sledećim opštinama: Đakovica, Obilić, Priština i Gnjilane.

Srbija: 84 nova slučaja zaraze, još osmoro preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo je osam osoba. Zvanično su potvrđena 84 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 13 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 309.

Opširnije u posebnoj vesti.

KP: 11 kazni za kršenje mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 11 kazni za kršenje epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Kon: Vakcine štite od delta soja

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je na gostovanju u jutrnjem program RTS-a da za sada nema informaciju da se u Srbiji pojavio delta soj koronavirusa i da je jasno da kad jedan virus tako dominira da će pokriti čitav svet i da je samo pitanje trenutka.

„Vrlo je bitno da li će u većim klasterima, grupama, taj virus ući u zemlju ili će ući pojedinačno i kakva je situacija što se tiče mogućnosti njegovog širenja. Mi imamo relativno solidnu situaciju, u smislu da imamo vakcinisanosti dosta, ali imala je i Britanija, ima je i Izrael, pa je Izrael od sredine juna do sada udesetostručio novozaražene“, rekao je Kon.

 „Ako se budemo vakcinisali do 70 posto, moći ćemo bez obzira na svu situaciju u svetu da budemo potpuno mirni na jesen“, poručio je Kon.

Danas protest medicinskih sestara kojima nisu produženi ugovori

Medicinske sestre koje su zaposlene za vreme pandemije protestuju ovog jutra ispred kosovskog ministarstva zdravlja, prenosi prištinska Koha.

Protest se organizuje zbog toga što ovim medicinskim radnicima nisu produženi ugovori o radu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.