BLOG 445. dan epidemije: Ukinut policijski čas na Kosovu

KoSSev Korona mitrovica
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada je nakon procene da je epidemiološka situacija u vezi sa aktuelnom pandemijom kovid-19 stabilna, da je došlo do smanjenja broja novoobolelih slučajeva i nakon sve manjeg broja preminulih, odlučila u petak da ublaži restriktivne anti-kovid mere i ukine zabranu kretanja. Prema novoj odluci vlade, ugostiteljski objekti će raditi do 23 sata, a kretanje građana je bez ograničenja. Između ostalog, nošenje zaštitnih maski neće biti obavezno kada je osoba sama na otvorenom. Primena ovih, kao i svih drugih mera počinje od danas. Detaljnije o novim merama u posebnoj vesti.

Evropska komisija: Vakcinacija dece nije politička, već naučna odluka

Odluka o vakcinaciji dece nije politička, nego naučna odluka zasnovana na dokazima, izjavio je zvaničnik Evropske komisije za briselski portal Euraktiv, prenosi N1.

„Uspostavljanje i primena strategija vakcinacije je u nadležnosti zemlje članice. To uključuje odluku o vakcinaciji dece. Pored odluka vlada, ovo je naravno konačno odluka koju će doneti roditelji sa svojom decom“, rekao je neimenovani zvaničnik.

Evropska agencija za lekove (EMA) je 28. maja odobrila upotrebu vakcine Fajzer za decu uzrasta od 12 do 15 godina.

Nemačka je već najavila da će 7. juna početi vakcinaciju tinejdžera, dok su neke zemlje nagovestile da žele da deca budu vakcinisana kada počne nova školska godina.

Kosovo: Vakcinisano 64.776 građana

Kosovsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od početka vakcinacije do danas dato 64.774 doza vakcina protiv koronavirusa, prenosi Gazeta express.

Samo u poslednja 24 sata dato je 1.120 vakcine.

Ugostiteljski objekti mogu da rade do ponoći

Na sednici Kriznog štaba odlučeno je da ugostiteljski objekti mogu da rade do ponoći i u zatvorenom i na otvorenom, poslednja bioskopska projekcija može početi u 23h, do kada rade blagajne, trafike i kiosci mogu raditi od nula do 24h, rekla je ministarka Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba

Od sutra počinju da važe mere za kafiće i restorane.

Kako je rekla, za kongrese, naučne i poslovne, moguće je 200 osoba u zatvorenom prostoru, a do sada je bilo do 100, podseća.

Ukida se besplatan PCR za naše građane koji putuju u Nemačku, dodala je.

Srbija: Još 11 žrtava kovida-19, 248 novoobolelih

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 11 osoba. Zvanično je potvrđeno 248 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 46 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 661.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: Petoro novoobolelih

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je pet novih slučajeva koronavirusa, nema preminulih, a 184 lica su izlečena, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirano je 2.007 osoba.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija šalje 30.000 vakcina AZeneka u CG, RS i Kanton Sarajevo

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da će još 30.000 doza vakcina Astra Zeneke, Srbija donirati Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Kantonu Sarajevo.

Ona je kazala da će se rasporediti po 10.000 vakcina za ove tri države.

Srbija poslala Češkoj 100.000 doza vakcine protiv koronavirusa

Srbija je poslala u Češku poklon od 100.620 doza vakcine kompanije Fajzer protiv kovida-19, koje je tokom posete Pragu sredinom maja obećao predsednik Aleksandar Vučić.

„Češki vojni avion upravo je preuzeo u Beogradu 100.620 doza vakcina Fajzer koje nam poklanja Srbija. Rekordno brza operacija. Možda se sećate: Vučić je bio ovde 19. maja, a za svega 12 dana uspeli smo da završimo stvar, uključujući tu i dozvolu ‘Fajzera’“, saopštio je na Tviteru češki premijer Andrej Babiš.

Ta isporuka Univerzitetskoj bolnici u Pragu će, po ranijim izjavama Babiša, ubrzati vakcinaciju u Češkoj za koju sada vlada interesovanje zbog letnjih odmora i popuštanja sanitarnih mera, dok epidemija jenjava – svega je po nekoliko stotina novozaražnih dnevno, a vakcina imaju dovoljno.

Srbiji isporučeno još 81.900 doza Fajzerove vakcine protiv koronavirusa

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Srbiju stigla redovna isporuka vakcina „Fajzer-Bionteka“.

Još 81.900 doza „Fajzerovih“ vakcina protiv kovida 19 dopremljeno je na Institut „Torlak“, objavio je RTS.

Prijava vakcinisanih građana za 3.000 dinara počinje sutra

Svi državljani Srbije, stariji od 16 godina, koji zaključno sa današnjim danom prime bar jednu dozu vakcine protiv zarazne bolesti kovid-19, imaju pravo na 3.000 dinara državne pomoći. Osim penzionera i osoba koji izdržavaju zatvorske kazne svi drugi građani treba da se, od 1. do 15. juna, prijave za ovaj novčani iznos, uključujući i korisnike socijalne pomoći.

Večeras, u ponoć 1. juna, na sajtu Uprave za trezor, počeće prijava za 3.000 dinara za građane Srbije koji su vakcinisani makar jednom dozom vakcine zaključno sa 31. majem, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Opširnije u posebnoj vesti.

Sa kojim dokumentima maloletnici do Crne Gore preko Špiljana, a kojim preko Kosova i Albanije

Pred nama je nova letnja sezona. Oni koji bi da provedu odmor na plaži, osim odabira destinacije, ujedno istražuju i to šta im je potrebno od dokumentacije kako bi ušli u primorsku zemlju. Na putu do jedne od tradicionalnih destinacija, crnogorskog primorja, građani Kosova koriste tri prelaza, jedan između Srbije i Crne Gore – Špiljani, drugi između Kosova i Crne Gore – Kula, a treći preko Albanije – Sukobin-Murićani. Na svakom od ovih prelaza primenjuje se različita praksa za prelazak granice.

Granični prelaz Špiljani neretko koriste, kako oni iz centralne Srbije, tako i oni sa Severa Kosova. Međutim, takođe nisu retki slučajevi da zbog nedostatka dokumentacije, a pogotovu kada je reč o maloletnim licama, porodice budu vraćene sa ovog prelaza.

Opširnije u posebnoj vesti.

KP: Skoro 400 kazni za kršenje mera

Kosovska polcija tokom proteklog dana izrekla je 387 kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Tiodorović: Pokreće se procedura za odobrenje vakcine Fajzer za decu

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije pokrenuti proceduru kako bi se vakcina proizvođača Fajzer odobrila za upotrebu kod starijih od 12 godina.

Tiodorović je za list Večernje novosti naglasio da je „velika stvar“ odobrenje Evropske agancije za lekove da deca između 12 i 16 godina mogu da se vakcinišu.

„Ta odluka je vrlo značajna, jer će imunizacijom moći da bude pokrivena grupa školaraca koji su potencijalno veliki prenosioci virusa“, kazao je Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba Vlade Srbije.

Vakcinacija Fajzer vakcinom kod dece neće biti obavezna, dodao je on.

„Odluku da li će dete primiti vakcinu ili ne, roditelji bi trebalo da donesu po savetu pedijatra, koji najbolje zna kakvog je zdravlja dete“, napomenuo je Tiodorović.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.