Naučni skup „Zaštita, očuvanje i afirmacija srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji“- sutra i u sredu

Nasleđe na KiM
Foto: SANU

Naučni skup pod nazivom „Zaštita, očuvanje i afirmacija srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji“ biće održan sutra i u sredu, u svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Tokom dva dana na temu očuvanja srpskog kulturnog nasleđa na KiM, ali i o nasleđu i drugih naroda u Srbiji govoriće oko četrdesetak učesnika, među kojima su i profesori sa prištinskog univerziteta, ali i iguman iz Dečana otac – arhimandrit, Sava Janjić, i pravnik i protojerej iz Crne Gore, Velibor Džomić.

Prvog dana ovog skupa govoriće se o pravnom okviru i primerima dobre prakse zaštite kulturno-istorijskog nasleđa od značaja za nacionalne manjine u Vojvodini, kао i o jevrejskom kulturnom nasleđu i njegovom očuvanju u Srbiji.

Naučni skup se može pratiti preko linka ovde.

  Govoriće se prvog dana ovog naučnog skupa i o srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji – sadašnjem stanju, dugoročnom riziku, mogućnostima afirmacije i očuvanja.

  Naučno proučavanje, dokumentovanje i prezentovanje spomenika u funkciji afirmacije i očuvanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji takođe je jedno od tema ovog naučnog skupa, a biće reči i o srpskim grobljima na Kosovu i Metohiji kao spomeničkom nasleđu.

  Govoriće se o falsifikovanju podataka, krivotvorenju identiteta i marginalizaciji srpske materijalne kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na Nematerijalno kulturno nasleđe.

  Teme će biti i o srpskom jeziku danas na području Kosova i Metohije, kao i administrativnim promenama naziva mesta na Kosovu i u Metohiji od 1912. do danas.

  Kompletan program, kao i teme događaja o kojim će se govoriti na ovom naučnom skupu možete pogledati ovde.

  Organizatori podsećaju da će prisustvo ovom skupu biti omogućeno ograničenom broju osoba a u skladu sa epidemološkim merama i preporukama nadležnih organa i prostornim kapacitetima SANU.

  Pokrovitelj naučnog skupa je Komisija Republike Srbije za saradnju sa Uneskom -organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija.   Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.